Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Muay Thai,η πολεμική τέχνη της Ταϊλάνδης

Το Muay Thai ή Thai boxing (κατά την δυτική του ονομασία) ή "η τέχνη των οκτώ μελών του σώματος"  είναι η εθνική πολεμική τέχνη της Ταϊλάνδης. Δημιουργήθηκε για την προάσπιση της ελευθερίας του Ταϊλανδέζικου λαού και την αυτοάμυνα των πολεμιστών Thai στις δύσκολες περιόδους των πολέμων για να εξελιχθεί στο σήμερα σε ένα άθλημα με εκατομμύρια θαυμαστές ανά τον κόσμο και με αξιώσεις Ολυμπιακής συμμετοχής στο άμεσο μέλλον.

Στο Muay Thai ο αθλητής χρησιμοποιεί όλα τα μέλη του σώματός του ως αγωνιστικές επιλογές-όπλα. Όπως όλα τα αθλήματα προωθεί τις πνευματικές και φυσικές ικανότητες, αναπτύσσοντας επιπλέον πειθαρχία, ηθική και πνευματική παιδεία. Η ονομασία, "Η τέχνη των οκτώ μελών του σώματος", της δόθηκε καθώς τα χέρια, οι αγκώνες, η κνήμη, και τα γόνατα, όλα χρησιμοποιούνται κατά κόρον . Βασικό ρόλο παίζουν τα λακτίσματα, οι ρίψεις, τα κλειδώματα αλλά και η χρήση παραδοσιακών όπλων. Τεχνικά χρησιμοποιείται όλο το «σωματικό οπλοστάσιο». Το κεφάλι, οι γροθιές, οι αγκώνες, τα γόνατα και τα πόδια λειτουργούν ομαδικά γνωστά και ως na-wa arwud. Τόσο το επαγγελματικό όσο και στο ερασιτεχνικό μάι τάι , απαγορεύονται οι κεφαλιές. Οι κανόνες εξάλλου είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Ποικίλουν ανάλογα με τη χώρα που μπορεί να πραγματοποιούνται αγώνες αλλά ακόμη κι απ’ την ένωση που τους διοργανώνει.

Παραδοσιακό  Muay Thai

Το παραδοσιακό Muay Thai είναι μια από τις αρχαιότερες πολεμικές τέχνες και πιστεύεται ότι προέρχεται και αναπτύχθηκε κατά την Βασιλεία του Σιάμ. Δημιουργήθηκε στα αρχαία πεδία μαχών, όταν οι πολεμιστές μαχόντουσαν με όπλα, ξίφη και σπαθιά. Οι τεχνικές και οι αρχές του έχουν δοκιμαστεί στο χρόνο και σαν στόχους είχαν:
-Η συμπλοκή να τελειώνει με τον γρηγορότερο και το πιο σίγουρο τρόπο.
-Να καταβάλλεται όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια.
-Να εξασφαλίζεται ότι ο αντίπαλος θα πληγεί αν όχι ολοκληρωτικά, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό.

Λέγεται και Muay Boran. Είναι άθλημα επίδειξης, που όμως δεν υπολείπεται σε τίποτα σε σχέση με το αγωνιστικό σε ρεαλισμό και δυναμισμό στην τεχνική του. Στο παραδοσιακό δίνετε μεγαλύτερη έμφαση στο ρυθμό και την αρμονία της κίνησης. Στις τεχνικές του συμπεριλαμβάνονται κινήσεις και χτυπήματα που είτε έχουν απαγορευτεί είτε είναι πολύ δύσκολα στην εφαρμογή. Η ενδυμασία στο παραδοσιακό Μάι Τάι είναι η παραδοσιακή στολή του Μάι Τάι και οι αγώνες πού είναι επίδειξης, γίνονται χωρίς προστατευτικά.

Σύγχρονο Muay Thai

Σήμερα στο σύγχρονο Muay Thai οι μπόξερ ανταλλάσσουν επώδυνα λακτίσματα και γροθιές για να ψυχαγωγήσουν το πλήθος και πολλές φορές να τραυματίζονται σοβαρά.

πηγές  el.wikipedia.org
           mart-art.gr


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...