Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Ένα φαρμακείο στην Ελλάδα αποσπά διεθνή διάκριση και μας κάνει υπερήφανους!

Το πιο ωραίο κτίριο στη Γλυφάδα κερδίζει διεθνή διάκριση.

Στην «παγκόσμια αρχιτεκτονική δημοκρατία» που γέννησε το διαδίκτυο, οι «εκλογές» είναι καθημερινή υπόθεση. Γι' αυτό και η σημασία των βραβείων, που απονέμονται κατόπιν ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, εξαρτάται...
πια από την αυξημένη συμμετοχή ποιοτικών έργων από διεθνώς καταξιωμένα αρχιτεκτονικά γραφεία.


Ένας διαγωνισμός που καταφέρνει να συγκεντρώνει πολλές συμμετοχές τέτοιου «βεληνεκούς» είναι τα ετήσια X InternationalAwards που οργανώνει εδώ και 10 χρόνια το Salonpress, ο σημαντικότερος εκδοτικός οίκος αρχιτεκτονικών θεμάτων στη Ρωσία, σε συνεργασία με την ρωσική έκδοση του διεθνούς φήμης περιοδικού Domus. Φέτος, διεκδίκησαν σε αυτόν βράβευση έργα σαν το διαστημοδρόμιο spaceport America Norman Foster ή το ξενοδοχείο W, στην Leicester square του Λονδίνου, έργο του γραφείου Jestiko+Whiles.


Αξίζει λοιπόν τον κόπο να σταθεί κανείς στο γεγονός, ότι στην κατηγορία «πρότζεκτ εμπορικής χρήσης», το φετινό βραβείο των X International Awards απέσπασε μία ελληνική συμμετοχή: το φαρμακείο Placebo του αρχιτεκτονικού γραφείου Klab architecture.


Το Placebo, το κτίριο που αιχμαλωτίζει το μάτι όσων κινούνται στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, βρίσκεται δίπλα στοCity Plaza και είναι πράγματι ένα φαρμακείο, ενώ ταυτόχρονα δεν είναι. Τοποθετείται τόσο μακριά από τα κλισέ μας για το είδος, που μας εξωθεί να κάνουμε ένα διανοητικό restart, προκειμένου να διευρύνουμε την αντίληψη μας για το φάσμα χώρων τέτοιας χρήσης, προκειμένου να το συμπεριλάβουμε. Μια καλή απόπειρα περιγραφής του θα ήταν να το ονομάζαμε «υπερτοπικό φαρμακείο». Αυτό τονίζει την αντίστιξη που δημιουργεί το Placebo στο κλισέ «φαρμακείο της γειτονιάς μου» -και κατά κάποιο τρόπο «ερμηνεύει» τα 600τ.μ. που καταλαμβάνει. Το Placebo λοιπόν, σε προκαλεί, -σε όποιο σημείο της πόλης κι αν είναι η βάση σου,- να πάρεις το αυτοκίνητό σου και να μετακινηθείς ως εκεί, επειδή αναζητάς κάτι που επιθυμείς, το οποίο όμως μπορεί και να παραμένει ακόμη αόριστο μέσα σου. Σε ωθεί δηλαδή, να επισκέπτεσαι ένα φαρμακείο με το πνεύμα του «κατεβαίνω να δω βιτρίνες στα μαγαζιά», -άνευ «προκαθορισμένου καταναλωτικού προγράμματος». Κάτι που είναι εντελώς ασυνήθιστο. Επιπλέον σου γεννά μια προσδοκία: περιμένεις ότι από τοPlacebo θα αποκομίσεις την έξτρα ευχαρίστηση, που θα αποκόμιζες αν επισκεπτόσουν π.χ. ένα ξενοδοχείο με spa, αντί ενός ξενοδοχείου χωρίς spa.


Δημιουργήθηκε το 2009, σε ένα προϋπάρχον οκταγωνικό κτίσμα με τζαμαρία, σχεδιασμένο για έκθεση αυτοκινήτων, και το οποίο έπρεπε με κάποιο τρόπο να μεταμορφωθεί σε φαρμακείο. Για να μειωθεί η εισβολή του ήλιου, -που, ως γνωστόν, δεν είναι ό,τι καλύτερο όταν σε ένα χώρο πουλάς φάρμακα -, σχεδιάστηκε ένας «εξωτερικός μανδύας», αρκετά ψηλός ώστε, εκτός από το να παρέχει ικανοποιητική σκίαση, να κρύβει και το «πιο-εϊτίλα-πεθαίνεις» οκταγωνικό κέλυφος. Στον μανδύα ενσωματώθηκε ένα καλλιτεχνικό στοιχείο: σύμβολα γραφής του συστήματος Μπράιγ, η οποία πια είναι «συνυφασμένη» στο μυαλό μας με τα κουτάκια των φαρμάκων, επειδή αυτά οφείλουν να φέρουν αναγραφή του ονόματός τους και με αυτό το σύστημα. Έτσι, επειδή η είσοδος κάποιας ποσότητας φυσικού φωτός ήταν απαραίτητη, η γραφή Μπράιγ «μεταφράστηκε» σε οπές στον μανδύα, οπότε προέκυψε αυτός ο διάτρητος όγκος, που εντυπωσιάζει και που τον αντιλαμβανόμαστε σαν μια μεγάλη γλυπτική σύνθεση.


Εσωτερικά, ακολουθήθηκε η λογική μιας κυκλικής και ακτινωτής διάταξης επίπλων χρήσεως και ραφιών προϊόντων, η οποία αναπτερώνει την καλή διάθεση που έχει ήδη γεννήσει η κυλινδρική όψη του κτιρίου.


Το αρχιτεκτονικό γραφείο Klab architecture (Kinetic Lab of architecture) ιδρύθηκε το 2007 από τον Κωνσταντίνο Λαμπρινόπουλο, ο οποίος αποφοίτησε το 1994 από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και συνέχισε τις σπουδές του στην SCI-Arc, την περίφημη ανεξάρτητη αρχιτεκτονική σχολή στο Λος Άντζελες. Με τον Κωνσταντίνο Λαμπρινόπουλο συνεργάζεται ομάδα αρχιτεκτόνων, τους οποίους ενώνει η προσήλωσή τους στην πρωτοποριακή σύγχρονη αρχιτεκτονική.


Το κλασικό «και εις ανώτερα» που ταιριάζει στην φετινή διάκριση του γραφείου, δεν είναι εδώ ευχή, αλλά βεβαιότητα.

coolspotting.gr


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...