Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Σαν σήμερα στη μουσική 8 Δεκεμβρίου!

1956 Στην πρώτη θέση του Billboard βρίσκεται το τραγούδι "Singing the Blues" με την φωνή του Guy Mitchell. Θα παραμείνει στην κορυφή για δέκα εβδομάδες. Πρωτοηχογραφήθηκε το 1927 από τους Frank Trumbauer και Bix Beiderbecke...


1961 Οι The Beach Boys κυκλοφορούν το πρώτο τους τραγούδι με τίτλο "Surfin'". Γράφτηκε από τους Brian Wilson και Mike Love.

1963 Ο γιος του Αμερικανού τραγουδιστή Frank Sinatra, ο Frank Sinatra Jr. πέφτει θύμα απαγωγής στο Harrah's Lake Tahoe. Οι δράστες ήταν δύο εικοσιτριάχρονοι, οι Barry Keenan και Joe Amsler. Οι νεαροί μετέφεραν τον δεκαεννιάχρονο σε ένα αγροτόσπιτο στο Canoga Park του Λος Άντζελες και από εκεί τηλεφώνησαν στον πατέρα του ζητώντας λύτρα για την παράδοση του. Αν και ο Frank Sinatra πρόσφερε ένα εκατομμύριο δολάρια για την ασφαλή επιστροφή του γιου του, οι απαγωγείς συμφώνησαν να εισπράξουν μόνο διακόσιες σαράντα χιλιάδες δολάρια. Ο Frank Sinatra Jr. θα αφεθεί ελεύθερος δύο ημέρες μετά.

1967 Οι Traffic κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο "Mr. Fantasy". Θα φτάσει μέχρι την δέκατη έκτη θέση των Βρετανικών Albums Chart και στην ογδοηκοστή όγδοη στο Billboard 200. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Dear Mr. Fantasy", "Coloured Rain" κ.α.

1969 Ο Jimi Hendrix εμφανίζεται στο Ανώτατο Δικαστήριο του Τορόντο του Καναδά για να "απαντήσει" στις κατηγορίες για κατοχή χασίς και ηρωίνης. Παραδέχεται ότι έχει κάνει χρήση χασίς, LSD, κοκαΐνη και αρκετές φορές αλλά δηλώνει στο δικαστή ότι "έχει ξεπεράσει" τα ναρκωτικά, εκείνος τον πιστεύει και αποσύρει τις κατηγορίες...

1970 Τη ημέρα των εικοστών έβδομων γενεθλίων του, ο Jim Morrison των The Doors ηχογραφεί μια σειρά από ποιήματα του. Χρόνια αργότερα, μετά τον θάνατο του, η ηχογράφηση αυτή θα χρησιμοποιηθεί για το άλμπουμ "An American Prayer" (1978).

1976 Το Αμερικανικό συγκρότημα Eagles κυκλοφορεί το άλμπουμ με τίτλο "Hotel California". Είναι το πρώτο άλμπουμ χωρίς τον κιθαρίστα και ιδρυτικό μέλος Bernie Leadon και με τον Joe Walsh στη θέση του. Είναι επίσης το τελευταίο άλμπουμ για τον μπασίστα και τραγουδιστή Randy Meisner. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Hotel California", "New Kid in Town" κ.α.

1984 Ο τραγουδιστής των Mötley Crüe, Vince Neil χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και συγκρούεται μετωπικά με διερχόμενο όχημα στο Ρεντόντο Μπιτς της Καλιφόρνια. Στο δυστύχημα σκοτώνεται ο μπασίστας του συγκροτήματος, Nicholas Dingley.

1999 Σε συνέντευξη τύπου στο Μεξικό Σίτι του Μεξικό ο Carlos Santana αποκαλύπτει στους δημοσιογράφους πως κατά την διάρκεια παράστασής σε εκκλησία της πόλης, του μίλησε η Virgin of Guadalupe - η Παρθένος Μαρία των Μεξικανών. "Η ψυχή μου μεταμορφώθηκε σε φλεγόμενο πουλί που ήθελε να πετάξει προς το μέρος της. Έβαλα τα κλάματα και η Virgin of Guadalupe μου είπε: Είμαι πολύ χαρούμενη και περήφανη για σένα" δήλωσε ο Carlos Santana...

2000 Ο Sting κερδίζει το δικό του αστέρι στο Hollywood Walk of Fame, με αύξοντα αριθμό 2.168. Η ακριβής τοποθεσία του αστεριού είναι μπροστά στο El Capitan Theatre στη Hollywood Boulevard.

2000 Οι Metallica καταθέτουν μήνυση εναντίον της κατασκευαστικής εταιρείας αρωμάτων και καλλυντικών Guerlain Inc. και την αλυσίδα πολυκαταστημάτων Neiman-Marcus and Bergdorf Goodman, υπαινίσσοντας ότι εκμεταλλεύτηκαν το όνομα τους δημιουργώντας ένα άρωμα με την ονομασία "Metallica".

Γεννήθηκαν...


1925 Ο Αμερικανός τραγουδιστής και χορευτής Sammy Davis Jr. (Samuel George Davis, Jr. 1925-1990) γεννήθηκε στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης. Είναι δημοφιλής για τις παραστάσεις του στο Broadway και στο Λας Βέγκας της Νεβάδα, στην τηλεόραση και το κινηματογράφο. Ήταν ο μοναδικός έγχρωμος στην ομάδα καλλιτεχνών του Frank Sinatra, Rat Pack. Μεγάλη του επιτυχία το τραγούδι "Candy Man" που ακούγονταν στην ταινία "Willy Wonka and the Chocolate Factory" (1972). Το 2001 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy "Lifetime Achievement".

1943 Ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και ποιητής Jim Morrison (James Douglas Morrison 1943-1971) γεννήθηκε στην Μελβούρνη της Φλόριντα. Είναι δημοφιλής ως τραγουδιστής και στιχουργός του συγκροτήματος The Doors από το 1965 έως και το θάνατο του. Κυκλοφόρησε μαζί τους έξι άλμπουμ και γνώρισε την παγκόσμια αναγνώριση. Το 1993 το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Δημοφιλή τραγούδια με την φωνή του: "Break on Through (To the Other Side)", "Light My Fire", "People Are Strange", "Love Me Two Times", "Hello, I Love You", "Touch Me", "Riders on the Storm" κ.α. Θεωρείται μια από τις πιο χαρισματικές προσωπικότητες στην ιστορίας της rock μουσικής.

1966 Η Ιρλανδέζα τραγουδίστρια Sinead O'Connor (Sinéad Marie Bernadette O'Connor) γεννήθηκε στο Glenageary της Ιρλανδίας. Γνώρισε επιτυχία το 1990 με την διασκευή στο τραγούδι του Prince, "Nothing Compares 2 U".

Έφυγαν...

1980 Ο Βρετανός μουσικός, τραγουδιστής και τραγουδοποιός John Lennon (John Winston Lennon 1940-1980) δολοφονήθηκε σε ηλικία 40 ετών. Στις 10:50 μ.μ. ο John Lennon και η Yoko Ono επέστρεψαν στο κτήριο The Dakota όπου διέμεναν στη Νέα Υόρκη, στην είσοδο του κτηρίου ο Mark David Chapman πυροβόλησε τον δημοφιλή τραγουδιστή τέσσερις φορές στην πλάτη. Ο Lennon μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Roosevelt όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Μαζί με τον Paul McCartney υπήρξαν ιδρυτικά μέλη του Βρετανικού συγκροτήματος The Quarrymen που αργότερα μετονομάστηκαν σε The Beatles. Μετά την αποχώρηση του από το συγκρότημα το Σεπτέμβριο του 1969, ακολούθησε σόλο καριέρα έχοντας μαζί την σύντροφό του Yoko Ono - με την ονομασία John Lennon/Plastic Ono Band. Οι πωλήσεις των The Beatles ξεπερνούν σήμερα τα εκατόν εβδομήντα εκατομμύρια αντίτυπα και της σόλο δισκογραφίας του τα δεκατέσσερα εκατομμύρια. Το 1991 κέρδισε το βραβείο Grammy "Lifetime Achievement" για την συνολική του προσφορά στη μουσική. Το όνομα του γράφτηκε στο Songwriters Hall of Fame το 1987 και στο Rock and Roll Hall of Fame το 1994. Το τραγούδι του "Imagine" βρίσκεται στη λίστα του Rock and Roll Hall of Fame, "The 500 Songs that Shaped Rock and Roll". Θεωρείται μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα.

2003 Ο Κουβανός πιανίστας και μέλος του συγκροτήματος Buena Vista Social Club, Ruben Gonzalez (Rubén González 1919-2003) απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών στην Αβάνα της Κούβας. Θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Λατινοαμερικάνικης μουσικής.


Κείμενα - Επικοινωνία: Τζίνα Καρρά
Επιμέλεια - Έρευνα: Δημήτρης Κοτάκος
musicdiary.gr
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...