Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013

Κανόνες Ιαπωνικής Συμπεριφοράς...

Μερικές συμβουλές που αν τις έχετε υπόψη σας, σίγουρα θα διευκολύνουν την επικοινωνία σας με τους Ιάπωνες...-ΜΗΝ αργήσετε σε ραντεβού.

-Όταν οι Γιαπωνέζοι αρχίζουν δουλειά στις 9, σημαίνει ΟΤΙ ΑΡΧΙΖΟΥΝ στις 9 !

-Δεν υπάρχει το έθιμο "προηγούνται οι κυρίες".

-Αποφεύγετε την έντονη και υπερβολική σωματική και οπτική επαφή (δηλαδή υπερβολικό αγκάλιασμα ή βλέμμα).

-Μη δείχνετε κάποιον με το δάκτυλο και αν είναι ανάγκη να δείξετε κάποιον, χρησιμοποιήστε το χέρι   σας.

-Οι Ιάπωνες συχνά χρησιμοποιούν τη σιωπή σαν επικοινωνία όσο και την ομιλία.

-Μην μασάτε τσίχλα όταν δουλεύετε ή είστε σε επίσημες συναντήσεις.

-Οι υπάλληλοι εταιριών φεύγουν από τη δουλειά τους όταν έχουν ήδη φύγει οι προισταμένοι τους. Μην περιμένετε κάποιος να φύγει αμέσως όταν έρθει η ώρα να σχολάσει.

-Η ανταλλαγή επαγγελματικών καρτών είναι απαραίτητη στις επίσημες συναντήσεις. Δίνετε την  κάρτα σας με τα δυό σας χέρια και επίσης χρησιμοποιήστε και τα δυο σας χέρια όταν παίρνετε την  κάρτα του συνομιλητή σας. Πρώτα διαβάζετε την κάρτα και μετά τη βάζετε στην τσέπη. Και φυσικά  δε τη βάζετε στην πίσω τσέπη του παντελονιού.

-Είναι ευγενικό να προσθέτετε το -san μετά από το όνομα κάποιου, το -chan μετά από το όνομα ενός  κοριτσιού και το -kun μετά από το όνομα αγοριού. Ποτέ όμως μη χρησιμοποιείτε το -san μετά το  δικό σας όνομα.

-Αποφεύγετε να φωνάζετε δυνατά για να ειδοποιήσετε κάποιον, καλύτερα κάντε του νόημα ή  πηγαίνετε κοντά του.

-Αν πρέπει να φυσήξετε τη μύτη σας, βγείτε από το δωμάτιο. Αν όχι, τουλάχιστον μην το κάνετε  πρόσωπο με πρόσωπο.

-Η ιαπωνική χειρονομία για το "Ποιός, εγώ" είναι το δάκτυλο προς τη μύτη όχι στο στήθος.

-Η προσφορά δώρων είναι πολύ σημαντική στην Ιαπωνία. Ομως αποφεύγετε τα ακριβά δώρα γιατί  σύμφωνα με το έθιμο, πρέπει να σας προσφέρουν δώρο ίδιας ή μεγαλύτερης αξίας και ίσως τους  φέρετε σε δύσκολη θέση.

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

-Οταν τρώτε με παρέα, δεν είναι ευγενικό να βάζετε οι ίδιοι ποτό στο ποτήρι σας. Εσείς γεμίζετε το  ποτήρι του συνδαιτυμόνα σας και αυτός το δικό σας.

-Όταν δε θέλετε να πιείτε άλλο αφήστε το ποτήρι σας γεμάτο.

-Πριν αρχίσετε να τρώτε πείτε "itadakimasu" και όταν τελειώσετε "Gochisosama deshita" ιδίως όταν σας  έχουν κάνει το τραπέζι. Όταν πίνετε, πείτε "Kanpai" (όπως λέμε "γειά μας" ).

-Μην χρησιμοποιήτε τα hashi (τα γιαπωνέζικα "πηρούνια", τα ξυλάκια δηλαδή) για να σουβλίζετε το  φαγητό (δεν είναι σουβλάκι). Και ΠΟΤΕ μην προσφέρετε φαγητό με τις ίδiες άκρες των hashi που  τρώτε, χρησιμοποιήστε τα ανάποδα.

-Μην χρησιμοποιείτε τα hashi για να δείξετε κάποιον.

-Όταν μοιράζεστε ένα πιάτο, βάλτε πρώτα στο πιάτο σας ότι είναι να φάτε.

-Οι Ιάπωνες συνηθίζουν να φέρνουν κοντά στο σαγόνι τους το πιάτο με το ρύζι ή τη σούπα ώστε να  τρώνε πιο άνετα και χωρίς να τους πέφτει έξω το φαγητό.

-Xρησιμοποιείτε την υγρή τυλιγμένη ρολό πετσέτα "oshibori" που σας φέρνουν στο εστιατόριο για τα  χέρια σας, όχι για το πρόσωπο ή το λαιμό.

 greece-japan.com

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...