Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Πάσχα στην Τήνο...Καθολική και ορθόδοξη συνάντηση

Με τους πιστούς των δύο εκκλησιών να συναντιούνται στις περιφορές των Επιταφίων και στο τραπέζι της Αγάπης, το Πάσχα στην Τήνο έχει έντονο το στοιχείο της συγκίνησης.
Το «νησί της πίστης» την περίοδο του Πάσχα ντύνεται ανοιξιάτικα για να υποδεχθεί τις άγιες μέρες. Οι εορτασμοί μπορεί να είναι λιτοί σε σχέση με άλλα μέρη της Ελλάδας, σίγουρα όμως είναι περισσότερο παραδοσιακοί...

Το βράδυ της Μ. Παρασκευής οι έξι επιτάφιοι των εκκλησιών –καθολικών και ορθοδόξων- της Χώρας, στολισμένοι περίτεχνα με βιολέτες -«μαντιές», όπως τις λένε στο νησί- συγκεντρώνονται στο λιμάνι, γύρω από μια μεγάλη εξέδρα, όπου ψάλλονται τα εγκώμια με τη συνοδεία της μπάντας του δήμου. Μετά την αποχώρησή τους, ο Επιτάφιος του Ενοριακού Ναού Αγίου Νικολάου με τον εφημέριό του, ακολουθούμενος από τους πιστούς, προχωράει προς την παραλία Βαθύ Κλαδάκι (λίγο έξω από το λιμάνι), όπου οδηγείται μέσα στη θάλασσα με αναμμένους πυρσούς και το φλεγόμενο σταυρό. Το θέαμα που δημιουργείται είναι άκρως κατανυκτικό. Ο ιερέας ψέλνει τρισάγιο για τους ναυτικούς κι όσους χάθηκαν στη θάλασσα. Ο μεγαλοπρεπής, ξυλόγλυπτος επιτάφιος της Παναγίας ανηφορίζει πίσω στην εκκλησία. Πρώτα τελείται τρισάγιο στο νεκροταφείο πίσω από την Παναγία κι αμέσως μετά επιστρέφει στο ναό, όπου κρατείται ψηλά, μπροστά από την είσοδο, για να περάσουν οι πιστοί από κάτω. Μαγευτικές και κατανυκτικές είναι οι λειτουργίες στο Μοναστήρι του Αρνάδου.

Το Μ. Σάββατο, η Ανάσταση γιορτάζεται πανηγυρικά κυρίως στη Χώρα, αλλά και σε όλα τα χωριά της –σαράντα τον αριθμό. Στην Παναγία μοιράζονται στον κόσμο λαμπάδες και κόκκινα αυγά. Αν σας ενοχλεί το πλήθος του κόσμου, που θα είναι συγκεντρωμένο για να παρακολουθήσει τη λειτουργία, καλύτερα να επιλέξετε κάποια από τις αμέτρητες εκκλησίες ή τα ξωκλήσια του νησιού.

Δεν νοείται Κυριακή του Πάσχα στην Τήνο χωρίς την καθιερωμένη μαγειρίτσα και το χριστόψωμο, αλλά πάνω απ’ όλα χωρίς τυρόπιτες, «τσιμπητές» ή «λυχναράκια» και «σκεπαστές» (γλυκές τυρόπιτες με ανάλατη τηνιακή μυζήθρα).

Τη Δευτέρα της Λαμπρής στον Κτικάδο στήνεται η «τράπεζα της Αγάπης». Μετά το τέλος της λειτουργίας στην εκκλησία γίνεται περιφορά της εικόνας της Ανάστασης σε όλο το χωριό. Στις 12 το μεσημέρι οι χτύποι της καμπάνας καλούν ντόπιους κι επισκέπτες κάτω από τον Ιερό Ναό, όπου βρίσκεται η λεγόμενη Κοινή Τράπεζα. Εκεί οι γυναίκες μαγειρεύουν σούπα από κρέας (μοσχάρι), ψητό κρέας και διάφορους μεζέδες. Μόλις σερβιριστεί το φαγητό, οι ιερείς λένε 3 φορές το «Χριστός Ανέστη» και δίνουν το έναυσμα για να αρχίσουν όλοι να τρώνε. Είναι ένα από τα ωραιότερα έθιμα, να βλέπει κανείς ορθόδοξους και καθολικούς να τρώνε μαζί γιορτάζοντας την χαρμόσυνη μέρα. Αφού τελειώσει το γεύμα –και το τρισάγιο που τελούν οι ιερείς-, βγαίνει ο δίσκος του Ιερού Ναού, όπου συνεισφέρουν όλοι οι πανηγυριστές για τη διατήρηση της Αγάπης. Στην Τήνο άλλωστε όλα δείχνουν ότι τα ντόπια έθιμα δίνουν περισσότερη σημασία στο νόημα των ημερών κι όχι τόση στις εορταστικές φανφάρες.

 athinorama.gr


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...