Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Παράξενα γαμήλια έθιμα σ'όλον το κόσμο!

Το έθιμο της "αράχνης",¨το πήδημα της σκούπας",τα "μπιζέλια" αντί του "ρυζιού" είναι λίγα απο τα πιο παράξενα γαμήλια έθιμα που συναντάμε στις διάφορες χώρες του κόσμου...

ΑΓΓΛΙΑ
Μέσα από την ιστορία και την παράδοση της Αγγλίας, έχουν καθιερωθεί ορισμένες προκαταλήψεις σχετικά με την ημέρα της εβδομάδας που αποφασίζει ένα ζευγάρι να παντρευτεί. Η Δευτέρα σημαίνει πλούτο και ευημερία,ενώ η Τρίτη υγεία και μακροζωϊα. Η Τετάρτη θεωρείται η καλύτερη ημέρα για να τελέσει ένα ζευγάρι το γάμο του, σε αντίθεση με το Σάββατο, που την θεωρούν την πλέον κακότυχη μέρα.
Καλοτυχία θεωρούν ακόμα και μια αράχνη μέσα στο νυφικό φόρεμα. Την ημέρα του γάμου οι καμπάνες της εκκλησίας «ανακοινώνουν» την ένωση του ζευγαριού σε όλο τον κόσμο και σύμφωνα με την παράδοση της Αγγλίας, προστατεύουν το ζευγάρι από τα «κακά» πνεύματα.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Στην Αίγυπτο, οι γυναίκες τσιμπούν την νύφη πριν από την τέλεση του μυστηρίου για καλή τύχη. Η οικογένεια της νύφης αναλαμβάνει το μαγείρεμα για μια εβδομάδα μετά τον γάμο, ώστε να αφήσει το ζευγάρι να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει.

ΑΦΡΙΚΗ
Ένα από τα έθιμα της Αφρικής είναι το «πήδημα της σκούπας» το οποίο ξεκίνησε την περίοδο της δουλείας. Εκείνη την εποχή, δεν ήταν νόμιμο για ένα ζευγάρι να παντρευτεί, αφού θεωρούνταν ιδιοκτησία των κυρίων τους. Σαν δημόσια δήλωση της αγάπης τους, ο γαμπρός και η νύφη πηδούσαν πάνω από μια σκούπα, συμβολίζοντας το ξεκίνημα ενός νέου νοικοκυριού.
Οι νύφες στόλιζαν με κοχύλια τον λαιμό τους, το νυφικό τους φόρεμα και τα μαλλιά τους, καθώς θεωρούσαν ότι τα κοχύλια βοηθούν την γονιμότητα της γυναίκας. Για την Δυτική Αφρική, τα κοχύλια χρησιμοποιούνταν σαν χρήματα,ενώ σήμερα αντιπροσωπεύουν την ομορφιά και την δύναμη.
Στην Νότια Αφρική, οι γονείς του ζευγαριού, φέρνουν αναμμένα δαδιά από το τζάκι των σπιτιών τους, για να ανάψουν μια νέα φωτιά στο τζάκι του νέου σπιτικού των μελλονύμφων. Ένα έθιμο που είναι κοινό σε όλη την Αφρική, είναι το πλέξιμο των μαλλιών της νύφης και του γαμπρού, μια ιεροτελεστία κατά την οποία τα μαλλιά των μελλονύμφων, αλείφονται με ζωικό λίπος και άργιλο.

ΒΕΛΓΙΟ
Στο Βέλγιο υπάρχει ένα μοναδικό παραδοσιακό έθιμο. Το έθιμο του μαντηλιού. Η οικογένεια της νύφης, φέρνει ένα μαντήλι κεντημένο με το όνομα της νύφης στο γάμο. Μετά το τέλος της τελετής, στολίζουν το μαντήλι στο σπίτι, επιδεικνύοντάς το περήφανα. Τα ονόματα των επόμενων κοριτσιών της οικογένειας που θα παντρευτούν, θα προστεθούν αργότερα στο μαντήλι, που θα στολίζει το πατρικό σπίτι της οικογένειας.

ΒΕΡΜΟΥΔΕΣ
Το περίεργο έθιμο, θέλει τους νιόπαντρους να βάζουν στην κορυφή της γαμήλιας τούρτας τους ένα δενδρύλλιο, το οποίο μετά θα φυτέψουν στον κήπο του σπιτιού τους, με την ελπίδα ότι θα μεγαλώσει και θα «δυναμώσει», όπως ακριβώς και ο γάμος τους.

ΓΑΛΛΙΑ
Αντίθετα με τις υπόλοιπες χώρες, στην Γαλλία συνηθίζεται οι καλεσμένοι να φέρνουν τα λουλούδια που θα διακοσμήσουν την τελετή. Κατά την τέλεση του γάμου, οι μελλόνυμφοι πίνουν από ένα ασημένιο ποτήρι, το οποίο συνήθως ανήκει στην οικογένεια και περνάει από γενιά σε γενιά.
Αυτό που επίσης διαφέρει σε ένα παραδοσιακό γαλλικό γάμο, είναι η γαμήλια τούρτα που έχει το σχήμα μεγάλου κώνου, γεμισμένου με καραμέλα και κρέμα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Την παραμονή του γάμου, συγγενείς συγκεντρώνονται στο σπίτι των μελλονύμφων, κρατώντας παλιά πιάτα που θα σπάσουν μπροστά από την πόρτα του ζευγαριού. Η νύφη και ο γαμπρός πρέπει να μαζέψουν τα κομμάτια από τα σπασμένα πιάτα, που όσο πιο πολλά είναι τόσο μεγαλύτερη τύχη θεωρείται ότι θα έχει το νέο ζευγάρι.
Τελειώνοντας την γαμήλια τελετή, οι φίλοι του ζευγαριού τούς ετοιμάζουν διάφορες δοκιμασίες, για να αποδείξει το ζευγάρι σε όλους, ότι μπορεί να αντιμετωπίσει όποιες δυσκολίες και προβλήματα του επιφυλάσσει η ζωή.

ΔΑΝΙΑ
Στην Δανία, η γαμήλια τούρτα του ζευγαριού έχει την μορφή κέρατος, αντιπροσωπεύοντας έτσι το κέρας της Αμαλθείας. Φτιάχνεται από αμύγδαλα, παστίλιες και όμορφα γλυπτά από ζάχαρη, και διακοσμείται από εικόνες του ζευγαριού.

ΕΛΒΕΤΙΑ
Η παράδοση εδώ θέλει μικρές παράνυφους να κρατούν χρωματιστά μαντήλια, επιδεικνύοντας τα στους καλεσμένους. Οι καλεσμένοι μπορούν να «αγοράσουν» ένα από αυτά τα μαντήλια, βοηθώντας έτσι το ζευγάρι να ετοιμάσει το νέο του σπιτικό.

ΙΝΔΙΑ
Στο τέλος της γαμήλιας τελετής, ο αδερφός του γαμπρού, ραίνει με ροδοπέταλα το ζευγάρι ενώ συνηθίζεται να κρατά μια καρύδα πάνω από το κεφάλι τους, προκειμένου να κρατήσει μακριά την κακοτυχία και τα «κακά» πνεύματα.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Μια χώρα πλούσια σε ήθη και έθιμα, η Ιρλανδία έχει πολλές παραδόσεις που σχετίζονται με τον γάμο. Μια από αυτές είναι ο στολισμός όλου του γάμου με τριφύλλια, καθώς οι Ιρλανδοί τα θεωρούν ιδιαίτερα τυχερά.
Η παραδοσιακή ενδυμασία του γαμπρού είναι το κίλτ, που αντιπροσωπεύει την περιοχή από την οποία κατάγεται και συνήθως αποτελεί κληρονομιά της οικογένειας ενώ τα δαχτυλίδια που ανταλλάζει το ζευγάρι, είναι διακοσμημένα με μια καρδιά, ένα στέμμα και δυο ενωμένα χέρια. Η καρδιά συμβολίζει την αγάπη, το στέμμα την πίστη και τα ενωμένα χέρια την φιλία.
Επίσης, συνηθίζεται να δίνεται στο ζευγάρι ένα πέταλο, σύμβολο τύχης, το οποίο πρέπει να κρεμαστεί έτσι ώστε να σχηματίζει το γράμμα "U", προκειμένου να μην «χαθεί» η τύχη του ζευγαριού!

ΙΣΠΑΝΙΑ
Ο γαμπρός δίνει στην νύφη δεκατρία νομίσματα, υποσχόμενος έτσι, ότι θα την φροντίζει για το υπόλοιπο της ζωής της. Κατά την διάρκεια της τελετής, η νύφη μεταφέρει τα νομίσματα σε μια τσάντα ή τα δίνει σε ένα μικρό κορίτσι, τοποθετώντας τα πάνω σε ένα μαξιλάρι ή σε ένα μαντήλι.

ΙΤΑΛΙΑ
Στην Ιταλία, συνηθίζουν να δένουν μια κορδέλα κατά μήκος της πόρτας της εκκλησίας, συμβολίζοντας την ένωσι του ζευγαριού. Επίσης, μοιράζουν στους προσκεκλημένους μπομπονιέρες με μονό αριθμό κουφέτων. Ο μονός αριθμός, συμβολίζει ότι κανείς δεν μπορεί να χωρίσει το ζευγάρι (όπως και ένας μονός αριθμός δεν μπορεί να διαιρεθεί), ενώ τα κουφέτα, την υπόσχεση ότι οι νιόπαντροι είναι έτοιμοι να μοιραστούν μαζί, πικρές και γλυκές στιγμές στην νέα τους ζωή.

ΚΙΝΑ
Σύμφωνα με τα ήθη και έθιμα της Κίνας, οι νύφες κρατούν μικρά βιβλιαράκια, ατζέντες, γεμάτες με χρυσά κοσμήματα, δώρα από τις γυναίκες της οικογένειας. Τα δώρα αυτά, είναι σύμβολο του κύρους της οικογένειας και της νύφης. Η παράδοσι της Κίνας θέλει το κόκκινο χρώμα να παίζει πρωταρχικό ρόλο στον γάμο ενός ζευγαριού, από το φόρεμα της νύφης και τον στολισμό, μέχρι και το χαρτί που θα τυλίξει τα δώρα των μελλονύμφων. Σύμφωνα με τα έθιμα και την ιστορία της Κίνας, το κόκκινο είναι το χρώμα της ευτυχίας και της χαράς.Η γαμήλια παράδοση της Κορέας είναι αρκετά παράξενη και ενδιαφέρουσα. Ο γαμπρός επισκέπτεται το σπίτι της νύφης πάνω σε ένα άσπρο πόνι, κρατώντας μια γκρίζα χήνα ή πάπια. Τα ζώα αυτά είναι για τους Κορεάτες σύμβολα πίστης και αφοσίωσης, αφού ζευγαρώνουν μόνο μια φορά. Οι νύφες επιλέγουν κόκκινα και κίτρινα χρώματα για το νυφικό τους, σαν επιβεβαίωση των αιώνιων όρκων αγάπης και αφοσίωσης που θα δώσουν.

ΜΑΛΑΙΣΙΑ
Σύμφωνα με το έθιμο της Μαλαισίας, τα δώρα που στέλνει ο γαμπρός στο σπίτι της νύφης, τα πηγαίνουν μικρά παιδιά, τα οποία κρατούν στολισμένους δίσκους με φαγητό και χρήματα. Τα χαρτονομίσματα διπλώνονται περίτεχνα, ώστε να σχηματίζουν φιγούρες ζώων και λουλουδιών ενώ κάθε καλεσμένος θα πάρει από ένα διακοσμημένο αυγό, σύμβολο γονιμότητας και πλούτου.

ΜΑΡΟΚΟ
Στο Μαρόκο, οι γυναίκες πριν από τον γάμο τους κάνουν μπάνιο με γάλα, για να εξαγνίσουν και να καθαρίσουν το σώμα και την ψυχή τους.

ΝΗΣΙΑ ΦΙΤΖΙ
Εθιμοτυπικά, ο γαμπρός δίνει στον πατέρα της νύφης ένα δόντι φάλαινας, σύμβολο κύρους και πλούτου, αντιπροσωπεύοντας την ευημερία του γάμου.σώμα και την ψυχή τους.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Σύμφωνα με τα έθιμα της Νορβηγίας, τόσο οι συγγενείς του ζευγαριού όσο και οι καλεσμένοι, συνηθίζουν να φορούν παραδοσιακές στολές, ανάλογα με την περιοχή από την οποία κατάγονται. Την ενδυμασία συμπληρώνουν ασημένια κοσμήματα και βραχιόλια διακοσμημένα με μικρά κουτάλια, που θεωρούν ότι ο ήχος τους, διώχνει μακριά τα «κακά» πνεύματα.
Το κύριο συστατικό της γαμήλιας τούρτας είναι το ψωμί, ένα έθιμο που ξεκίνησε από την εποχή που το αλεύρι στην Νορβηγία ήταν σπάνιο και θεωρούνταν πολυτελές αγαθό.
Σύμφωνα με την παράδοσι, αριστερά και δεξιά από την πόρτα του νέου σπιτιού του ζευγαριού, φυτεύονται δυο έλατα, με την ευχή να αποκτήσουν γρήγορα ένα παιδί.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Στην Ολλανδία, το ζευγάρι κάθεται σε θρόνους κάτω από αψίδες με ευωδιαστά λουλούδια και δέχεται τις ευχές των καλεσμένων τους. Στους παραδοσιακούς Ολλανδικούς γάμους, το γεύμα που θα προσφερθεί περιλαμβάνει ένα γλυκό έδεσμα που το αποκαλούν «νυφική ζάχαρη» και ένα κρασί με καρυκεύματα και μυρωδικά, που οι Ολλανδοί το ονομάζουν «τα δάκρυα της νύφης».
Ακόμη, σαν σύμβολο γονιμότητας και τύχης, το ζευγάρι θα φυτέψει ένα πεύκο έξω από το σπίτι του, ελπίζοντας στην καλοτυχία και στην ευημερία του γάμου τους.

ΟΥΑΛΙΑ
Σαν σύμβολο αρραβώνα, ο άντρας σκαλίζει ένα κουτάλι από τον κορμό ενός δέντρου και δένει μια κορδέλα πάνω σε αυτό, για να το περάσει στον λαιμό της αγαπημένης του.

ΡΩΣΙΑ
Αντίθετα με το έθιμο στον υπόλοιπο κόσμο που θέλει τους καλεσμένους να χαρίζουν δώρα στο ζευγάρι, στην Ρωσία συμβαίνει το αντίθετο. Το ζευγάρι χαρίζει στους παρευρισκόμενους δώρα, σαν ένδειξη ευγνωμοσύνης για την παρουσία τους στο γάμο.

ΣΚΩΤΙΑ
Μια παραδοσιακή Σκωτσέζικη γαμήλια τούρτα, αποτελείται από δυο σειρές φρέσκων φρούτων, ποτισμένα με μπράντι και λικέρ και φτιάχνεται την ημέρα του αρραβώνα του ζευγαριού. Μόνο η μια σειρά θα μοιραστεί μετά το τέλος του γάμου ενώ η υπόλοιπη τούρτα, θα διατηρηθεί μέχρι την γέννηση του πρώτου τους παιδιού.

ΣΟΥΗΔΙΑ
Στην Σουηδία, ο πατέρας της νύφης, δίνει στην κόρη του ένα ασημένιο νόμισμα και η μητέρα της ένα χρυσό. Στη συνέχεια, η νύφη τα τοποθετεί μέσα στα παπούτσια της, συμβολίζοντας την ευημερία και τον πλούτο της νέας της ζωής.

ΤΣΕΧΙΑ
Στην Τσεχία, κατά την τέλεση του μυστηρίου οι καλεσμένοι, ραίνουν το ζευγάρι με μπιζέλια αντί με ρύζι.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Σύμφωνα με τα έθιμα της Φινλανδίας, η νύφη φορά ένα χρυσό στέμμα. Μετά το τέλος της γαμήλιας τελετής, οι ανύπαντροι προσκεκλημένοι σχηματίζουν ένα κύκλο γύρω από την νύφη και χορεύουν. Η νύφη, η οποία έχει κλειστά τα μάτια της, θα τοποθετήσει τυχαία το στέμμα της σε ένα από τα άτομα, που σύμφωνα με την παράδοση θα είναι ο επόμενος που θα παντρευτεί.
Το ζευγάρι, κατά την διάρκεια της δεξίωσης κάθεται σε εξέχουσες θέσεις και η νύφη, κρατώντας ένα κόσκινο, σκεπασμένο με ένα ασημί ύφασμα, περιμένει τα δώρα των προσκεκλημένων. Οι καλεσμένοι ρίχνουν χρήματα μέσα στο κόσκινο και ένας από τους κουμπάρους ανακοινώνει δημόσια τα ονόματα και το ποσό που δώρισαν. Μετά το τέλος των εορτασμών, η νύφη συνοδευόμενη από ένα μεγαλύτερο παντρεμένο άντρα, που αντιπροσωπεύει ένα μακροχρόνιο και ευτυχισμένο γάμο, θα επισκεφθεί ένα-ένα τα σπίτια της περιοχής, συγκεντρώνοντας τα δώρα της μέσα σε μια μαξιλαροθήκη.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Στις Φιλιππίνες όπως και στην Ισπανία, ένα πολύ γνωστό έθιμο γάμου είναι αυτό των νομισμάτων. Ένα τιμώμενο πρόσωπο, μεταφέρει τα νομίσματα και μετά το τέλος της τελετής, τα δίνει στον γαμπρό και εκείνος με την σειρά του στην νύφη. Η κίνηση αυτή, συμβολίζει την υπόσχεση του γαμπρού ότι θα αναλάβει εκείνος την φροντίδα της συζύγου του από δω και πέρα.
Κατά τους εορτασμούς πριν από το γάμο, οι νύφη και οι παράνυμφες φορούν φορέματα στο ίδιο χρώμα, για να μπερδέψουν τα «κακά» πνεύματα που θέλουν να κλέψουν την νύφη!
Ένα άλλο έθιμο που υπάρχει στις Φιλιππίνες, είναι εκείνο του Πέπλου και του Λάσου. Όταν το ζευγάρι γονατίζει για την προσευχή κατά την διάρκεια του μυστηρίου, ένα σατέν κορδόνι περνιέται γύρω από τους ώμους τους, «δένοντας» τους μελλόνυμφους. Στη συνέχεια τοποθετείται ένα πέπλο γύρω τους, συμβολίζοντας την ένωσι των δυο ψυχών.

fcb.pblogs.gr
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...