Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Κορυφαία street Food του κόσμου: Θα γλείφετε τα δάχτυλα σας....

Κανένα εστιατόριο, όσο ακριβό κι' αν φαίνεται, όσα βραβεία κι' αν έχει... δεν μπορεί να συγκριθεί με την μυρωδιά του street food που σιγοψήνεται... λίγο πιο δίπλα! Ενημερωθείτε παρακάτω για τα καλύτερα και ετοιμαστείτε να τα δοκιμάσετε το συντομότερο!!





Fish & Chips, Λονδίνο


Η μεγαλύτερη ίσως συνεισφορά των Άγγλων στη διεθνή μαγειρική κουλτούρα δεν είναι τίποτα περισσότερο από τηγανητό φιλέτο ψαριού -συνήθως μπακαλιάρου-, βουτηγμένου σε παχύρρευστο κουρκούτι, το οποίο συνοδεύεται από τηγανητές πατάτες και σερβίρεται σε χάρτινα κουτιά με ξύλινα πιρουνάκια. Αγαπημένο φαγητό της αγγλικής εργατικής και μεσαίας τάξης, νόστιμο και φτηνό. Τα fish & chips σερβίρονται ιδανικά με αλάτι και μπόλικο ξύδι, ενώ πολλοί προσθέτουν και κέτσαπ. Θα τα βρείτε παντού στους δρόμους του Λονδίνου και σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά αν θέλετε κάτι εγγυημένα καλό επισκεφτείτε το The Golden Hinde (73 Marylebon Lane), που σύμφωνα με τους Sunday Times σερβίρει τα νοστιμότερα από το 1914.


Currywurst, Βερολίνο


Αγαπημένο φαγητό του δρόμου στο Βερολίνο από το 1949, το πασίγνωστο, πικάντικο currywurst, που το έχουν εξυμνήσει κορυφαίοι σεφ απ΄ όλο τον κόσμο, δεν είναι ένα κλασικό, νεοϋορκέζικου στυλ hot dog. Το παχύ, ζουμερό λουκάνικο κόβεται σε κομμάτια, τα οποία απλώνονται μέσα σε μπόλικη κέτσαπ και πασπαλίζονται με σκόνη κάρυ και πάπρικα. Σύμφωνα με τον μύθο, η σάλτσα εφευρέθηκε τυχαία από μια αδέξια πλανόδια πωλήτρια η οποία έριξε κατά λάθος σκόνη κάρυ μέσα στην κέτσαπ. Σερβίρεται συνήθως με πατάτες ή ατομικά ψωμάκια. Ένα σνακ παραδοσιακό αλλά και κοσμοπολίτικο, ιδανικό μετά από μια νύχτα έντονης κραιπάλης. Το βρίσκουμε παντού αλλά το προτιμάμε από το Krasselts Imbiss (22 Steglitzer Damm, www.krasselts-berlin.de) και το Konnopke's Imbiss (44B Shönhauser Allee, www.konnopke-imbiss.de). Συνοδεύεται εξαιρετικά με μια παγωμένη μπύρα Warsteiner.


Φαλάφελ, Παρίσι


Η εβραϊκή συνοικία Marais στο Παρίσι είναι κατά γενική ομολογία το καλύτερο μέρος για να απολαύσει κανείς αυτό το μεσανατολίτικο σνακ που έλκει την καταγωγή του από την Αίγυπτο και είναι διαδεδομένο σε πολλά μέρη του κόσμου. Πρόκειται για ρεβυθοκεφτέδες που σερβίρονται μέσα σε αραβική πίτα μαζί με λαχανικά (συνήθως μελιτζάνα τηγανητή, κόκκινο λάχανο και αγγουράκι τουρσί) και με μια πικάντικη σος από ταχίνι. Ο κόσμος σχηματίζει ουρές έξω το L'As du Falafel (34 rue des Rosiers), που είναι το διασημότερο μέρος για φαλάφελ στην πόλη- και το μοναδικό τουριστικό μαγαζί στο οποίο αξίζει να πάτε. Εξίσου καλό όμως είναι και το Mi-Va-Mi (27 rue des Ecouffes) ακριβώς απέναντι. Συνοδέψτε το σάντουίτς σας με σπιτική λεμονάδα.


Tacos, San Miguel De Allende, Μεξικό


Το άλλοτε αγαπημένο σνακ των περιπλανώμενων καουμπόηδων θα το βρείτε σήμερα σε διάφορες γωνιές του δρόμου σε όλη τη χώρα. Οι γνώστες ξέρουν ότι τα πιο νόστιμα τάκος θα τα γευτούν στο San Miguel de Allende, μια αποικιακή πόλη με καλλιτεχνικό αέρα, τέσσερις ώρες από την πρωτεύουσα. Νωρίς το βράδυ, την ώρα που ντόπιοι και τουρίστες επιστρέφουν σπίτι από τα εστιατόρια, οι πλανόδιοι πωλητές αρχίζουν να ζεσταίνουν τις σχάρες τους. Τα καλύτερα τάκος πωλούνται στη συμβολή των οδών Calle de Mesones και Pepe Llanos, μερικά βήματα πιο πέρα από την κεντρική πλατεία (θα δείτε πολύ κόσμο συγκεντρωμένο γύρω από ένα φωτισμένο καροτσάκι). Σταθείτε στην ουρά για μερικά απολαυστικά tacos al pastor («του βοσκού»), παρακολουθώντας τον μάγειρα να κόβει κομμάτια από χοιρινό κρέας που σιγοψήνεται στην περιστρεφόμενη σούβλα και να τα τυλίγει σε tortillas καλαμποκιού μαζί με αλμυρή σάλτσα ανανά.


Σάντουιτς Με Πατσά, Φλωρεντία


Οι Φλωρεντίνοι έχουν κάθε λόγο να υπερηφανεύονται για τα παραδοσιακά πιάτα της κουζίνας τους- μια κουζίνα μισή αστική, μισή φτωχή, της εργατικής τάξης, όπου ακόμη και τα πιο ταπεινά υλικά μετουσιώνονται σε εξαίσιες γεύσεις. Πάρτε για παράδειγμα τον πατσά. Ακόμα κι αν δεν είστε λάτρεις, όταν βρεθείτε στη Φλωρεντία και σας δοθεί η ευκαιρία, σας συμβουλεύουμε να κλείσετε τα μάτια, να δοκιμάσετε ένα κομμάτι και ίσως να αλλάξετε γνώμη. Οι ντόπιοι τον μαγειρεύουν με μπόλικο σκόρδο και αρωματικά, και τον βάζουν μέσα σε τραγανά ψωμάκια, προσθέτοντας διάφορες σάλτσες όπως salsa verde με κάππαρη, μαϊντανό και αντσούγιες. Ένα από τα καλύτερα σημεία για να τον δοκιμάσετε είναι το υπαίθριο stand Civiltà della Trippa, στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης (Via Benedetto Dei 5, www.lampredotto.com). Εναλλακτικά, στο καροτσάκι της Piazzale di Porta Romana, όπου στα πανίνι προσθέτουν και αγκινάρα την άνοιξη.


Πράσινη Σαλάτα Παπάγια, Μπανγκόκ


Η som tam, η σαλάτα με πράσινη παπάγια, κλείνει μέσα της το κουαρτέτο των γεύσεων που αποτελούν την επιτομή της ταϊλανδέζικης κουζίνας: είναι αλμυρή, γλυκιά, ξινή και πικάντικη συγχρόνως. Τραγανή, άγουρη παπάγια, φιστίκια, αποξηραμένες γαρίδες, ζάχαρη από φοίνικα και χυμός λάιμ είναι τα συστατικά του σνακ που ξετρελαίνει ντόπιους και μη. Θα τη βρείτε παντού στην Μπανγκόκ, ωστόσο η καλύτερη για πολλούς εκδοχή της προσφέρεται στην Phaholyothin Soi 7, έναν πολυσύχναστο δρόμο στη γειτονιά Soi Ari. Αναζητήστε το καροτσάκι με τη βιτρίνα που είναι γεμάτη με φέτες κομμένη παπάγια και ντομάτες. Οι πιο τολμηροί θα πρέπει να δοκιμάσουν μια εκδοχή της som tam που είναι δημοφιλής στο Isaan της βορειοανατολικής Ταϊλάνδης- το μέρος από το οποίο θεωρείται ότι προέρχεται το πιάτο αυτό. Εκεί, στο υπαίθριο μαγαζάκι Foon Talop της Chatuchak Weekend Market (www.chatuchak.org), η σαλάτα φτιάχνεται με pla ra, μια σος από ψάρι με περίεργη γεύση που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη.


Banh Mi, Ho Chi Minh City, Βιετνάμ


Δεν παίρνει ούτε ένα λεπτό στον πλανόδιο πωλητή που στήνει το καροτσάκι του καθημερινά στις 5 το απόγευμα στην οδό Nguyen Trai 37 της Ho Chi Minh (πρώην Σαϊγκόν) για να σε μετατρέψει σε φανατικό οπαδό αυτού του γευστικότατου σάντουιτς που τυλίγεται σε εφημερίδα. Παρά το «γαλλικό» παρουσιαστικό του, το Banh mi είναι 100% βιετναμέζικη λιχουδιά. Συνδυάζει απολαυστικά ψωμί μπαγκέτα (που το αλεύρι ρυζιού το κάνει ιδιαίτερα τραγανό), ζεστές μπουκιές ψητού χοιρινού, φέτες τραγανού αγγουριού, τουρσί καρότο και ντόπια μαγιονέζα. Προσθέστε απλά λίγη καυτερή σάλτσα και θα έχετε ένα από τα νοστιμότερα (και φτηνότερα) σνακ που δοκιμάσετε ποτέ.


Vada Pav, Mumbai, Ινδία


Γνωστό και ως το «μπέργκερ του φτωχού», το Vada pav είναι ένα από τα αγαπημένα και φτηνότερα street foods των Ινδών, που βρίσκεται σε όλους τους δρόμους της Βομβάης. Αντί για κρέας, έχει μέσα masala vada, ένα vegetarian μείγμα πανέ από αλεύρι, κάρυ, κανέλα, κρεμμύδι και κόκκινη πιπεριά, ή batata vada (με πατάτα). Σερβίρεται συνήθως με chutney από ψίχα καρύδας, πολτό tamarin και σκόρδο. Η παραλία Chowpatty, στο Back Bay, είναι η Μέκκα του «βρώμικου» φαγητού στη Βομβάη και το καλύτερο ίσως μέρος για μια δοκιμή αυτού του πεντανόστιμου σνακ. Αν προτιμάτε κάποιο εστιατόριο, κατευθυνθείτε 2 περίπου χλμ. βόρεια, προς το Bhatia Hospital, για ένα γεύμα στο Swati Snacks (248 Karai Estate, Tardeo Road, www.swatisnacks.com) που προσφέρει τα καλύτερα της παραδοσιακής ινδικής κουζίνας.


Jerk Chicken, Ocho Rios, Τζαμάικα


Το τζαμαϊκανό jerk chicken, ψητό κοτόπουλο με γλυκοπικάντικο μείγμα μπαχαρικών, αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο τη γευστική κουλτούρα της Καραϊβικής. Η συνταγή έχει τις ρίζες της στον 17ο αιώνα, τότε που οι Αφρικανοί σκλάβοι Maroon, που δραπέτευσαν από τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους ιδιοκτήτες τους για να ζήσουν σε κοινότητες ιθαγενών, επιβίωναν τρώγοντας καθημερινά αγριογούρουνο, και για να διατηρείται το κρέας το έτριβαν με μείγμα μπαχαρικών. Σήμερα, το μείγμα αυτό περιλαμβάνει μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, θυμάρι και τσίλι, και είναι πιο δημοφιλές με κοτόπουλο παρά με χοιρινό. Αν επισκεφτείτε το Ocho Rios, ένα από τα πιο δημοφιλή θέρετρα της Τζαμάικας, επιβάλλεται να κάνετε ένα σύντομο ταξίδι μισής ώρας μέχρι την κοιλάδα Faith Pen, για να δοκιμάσετε το καπνιστό κοτόπουλο με τη νόστιμη κρούστα και τη χυμώδη σάρκα στους υπαίθριους πάγκους που στήνονται κατά μήκος της.


Κεφάλι Προβάτου, Μαρακές


Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η κεντρική πλατεία της medina του Μαρακές, Djemaa el-Fna, γεμίζει με πάγκους φορτωμένους με κάθε λογής πράγματα και μέχρι να δύσει ο ήλιος μεταμορφώνεται σε ένα γιγάντιο εστιατόριο με σχεδόν εκατό ανοιχτές κουζίνες να τσικνίζουν όλο τον χώρο που φωτίζεται από μικρούς ηλεκτρικούς λαμπτήρες. Τι περιλαμβάνει το μενού; Ροζ βορειο-αφρικάνικα λουκάνικα merguez, brochettes κάθε είδους, σούπα harira με φακές και φρέσκα λαχανικά, ψάρια στη σχάρα, κους κους κ.ά. Ο καλύτερος όμως μεζές για πολλούς είναι το κρέας από κεφάλι προβάτου που σερβίρεται με μαροκινό ψωμί πασπαλισμένο με κύμινο και αλάτι. Ένα πιάτο συναρπαστικό όσο και το σκηνικό της πλατείας που περιλαμβάνει πολυάσχολους μάγειρες, μάγους, γητευτές φιδιών, ακροβάτες και μουσικούς.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...