Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

ΔΕΙΤΕ τα 10 πιο γνωστά παραδοσιακά φεστιβάλ του κόσμου για τον μήνα Δεκέμβριο!!!

Τα φεστιβάλ αποτελούν ένα «ζωντανό μουσείο» πολιτισμού και παραδόσεων κάθε περιοχής, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου κι αν βρεθεί κανείς. Για τους ταξιδιώτες δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία για να γνωρίσουν...
έναν τόπο και να κατανοήσουν τον πολιτισμό μιας περιοχής, το λαό και τις παραδόσεις του από μια εκδήλωση, όπως ένα τοπικό φεστιβάλ, όπου γιορτάζεται η ιδιαιτερότητά του τόπου.

Σύμφωνα με το αφιέρωμα «Ένας χρόνος φεστιβάλ» (A Year of Festivals) του Lonely Planet, όσοι σχεδιάζουν κάποιο ταξίδι για το μήνα Δεκέμβριο, μπορούν να λάβουν υπόψη τους τις παρακάτω επιλογές (για ορισμένες θα χρειαστεί να μπει βαθιά το χέρι στην τσέπη):

National Finals Rodeo


Πού: Thomas and Mack Center, Λας Βέγκας, ΗΠΑ
Ημερομηνίες: Ξεκινά την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη

Κανείς μπορεί να ισχυριστεί ότι το Λας Βέγκας από μόνο του είναι ένα «ατελείωτο φεστιβάλ», όπου τα φώτα δε σβήνουν ποτέ. Ωστόσο, όσοι επιλέξουν να το επισκεφτούν το Δεκέμβρη θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά το 10ήμερο Εθνικό Φεστιβάλ Ροντέο (National Finals Rodeo), όπου διάφοροι φιλόδοξοι καουμπόηδες δίνουν τη δική τους μάχη με την «αθανασία».

Γνωστό αλλιώς και ως το «Superbowl του ροντέο» καθώς σε αυτό συμμετέχουν οι 15 καλύτεροι του κόσμου σε κάθε μία από επτά κατηγορίες, διεκδικώντας βραβεία συνολικού ποσού 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων!

Quema del Diablo (Το κάψιμο του διαβόλου)


Πού: Guatemala City και Antigua, Γουατεμάλα
Ημερομηνίες: 7 Δεκεμβρίου

Στην τοπική παράδοση ο διάβολος καραδοκεί στις γωνίες των σπιτιών, κάτω από κρεβάτια και μέσα στα σκουπίδια. Κάθε χρόνο λίγο καιρό πριν τα Χριστούγεννα τα σπίτια καθαρίζονται και στις 7 Δεκεμβρίου συλλέγονται τα σκουπίδια από τους δρόμους και στις 6 το απόγευμα τούς βάζουν φωτιά. Συνήθως πετούν πάνω από το σωρό και ένα ομοίωμα του διαβόλου.

Mevlâna Festival (Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες)


Πού: Sports stadium, Ικόνιο, Τουρκία
Ημερομηνίες: 10-17 Δεκεμβρίου

Ο Jalal-Al-Din Rumi ήταν Πέρσης ποιητής και δάσκαλος θεολογίας και δικαίου στο με μεγάλη επιρροή στον ιδεολογικό-θρησκευτικό χώρο του Ισλάμ και ιδιαίτερα στον μουσουλμανικό μυστικισμό. Από τους συγχρόνους του, του δόθηκε το όνομα «Mevlâna» που σημαίνει «ο δάσκαλός μας».

Μετά το θάνατό του, στις 17 Δεκεμβρίου του 1273, άνθρωποι από πέντε διαφορετικές πίστεις και θρησκείες ακολούθησαν τη νεκρική πομπή του. Η νύχτα της ταφής ονομάστηκε Sebul Arus, δηλαδή «Νύχτα της Ένωσης» και οι ακόλουθοί του, οι Mevlevi ή «περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες» κράτησαν αυτή την ημερομηνία ως γιορτή, εκφράζοντας με το χορό τους τη λατρεία τους στο πρόσωπό του.

L'escalade


Πού: Γενεύη, Ελβετία
Ημερομηνίες: 11 Δεκεμβρίου

Αν χρειάζεστε μια καλή δικαιολογία για να «πέσετε με τα μούτρα» στη σοκολάτα πριν από τα Χριστούγεννα, τότε η Γενεύη και το φεστιβάλ l'Escalade είναι αυτό που ψάχνετε. Είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ σοκολάτας της πόλης... Σκέτη «αμαρτία»!

Chaumos


Πού: Κοιλάδες Kalasha, Πακιστάν
Ημερομηνίες: 10 ημέρες κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο

Περίπου στα μέσα του Δεκέμβρη, στις τρεις κοιλάδες της περιοχής Kalasha (Rumbur, Bumboret και Birir) ολοκληρώνεται η συγκομιδή των καρπών και φτάνει η ώρα του εορτασμού. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, που αντιστέκονται στην ισλαμική θρησκεία που τους «περιβάλλει», γιορτάζουν και χορεύουν. Στο Birir το φεστιβάλ συνοδεύεται από μουσικά όργανα, ενώ στις δύο άλλες περιοχές τα τραγούδια είναι... α καπέλα.

Οι άντρες ψήνουν ψωμιά σε σχήμα κατσίκα και οι γυναίκες αφιερώνουν τραγούδια στον Balomain, έναν ημίθεο, που οι ντόπιοι πιστεύουν ότι περνά από την κοιλάδα και κάθεται τέσσερις μέρες για να απολαύσει τις εκδηλώσεις και να «συλλέξει» τις προσευχές των πιστών. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ σφάζονται πολλές κατσίκες, ενώ αν παρευρεθείτε σε αυτό ενδέχεται να ζητηθεί η συμμετοχή σας, δηλαδή να αγοράσετε μια κατσίκα για σφαγή.

Procession de San Lázaro (Η λιτανεία της λειψανοθήκης Αγίου Λαζάρου)


Πού: Santuario de San Lázaro, El Rincón, Κούβα
Ημερομηνίες: 17 Δεκεμβρίου

Στο ιερό προσκύνημα στο El Rincón, που βρίσκεται στα περίχωρα της Αβάνας, συμμετέχουν πάνω από 50.000 πιστοί ακολουθώντας τη λιτάνευση της λειψανοθήκης του Αγίου Λαζάρου σερνόμενοι στο έδαφος επάνω στο στομάχι ή με την πλάτη τους, ή περπατώντας στα γόνατα.

Dewgal (Η διεύλευση των βοοειδών)


Πού: Diafarabé, Μάλι
Ημερομηνίες: Τέλος Δεκέμβρη - αρχές Γενάρη.

Κτηνοτρόφοι της φυλής Fula με τα τεράστια κοπάδια τους καταφθάνουν στον ποταμό Νίγηρα για να συμμετέχουν σε ένα από τα πιο γραφικά, ετήσια τελετουργικά φεστιβάλ της Δυτικής Αφρικής.

Όταν το επίπεδο του νερού στον ποταμό φτάνει στο «σωστό σημείο», η πόλη Diafarabé μεταμορφώνεται σε μια «κυψέλη» έντονης δραστηριότητας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες βοοειδή φτάνουν εκεί για να βοσκήσουν.

Το πέρασμα του ποταμού αποτελεί έναυσμα για γιορτή για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι πέρασαν πολλούς μήνες στη Σαχάρα και πλέον ενώνονται με τις οικογένειές τους. Η γιορτή συνοδεύεται από τραγούδια και μουσικές, ενώ οι γυναίκες της φυλής «φορούν τα καλά τους», πλούσια στολίδια από κεχριμπάρι και φτιάχνουν περίτεχνα σχέδια στα μαλλιά τους. Οι άντρες ζωγραφίζουν το καλύτερό τους ζώο, το οποίο συμμετέχει σε αγώνα για να αναδειχθεί το καλύτερο και πιο ταχύ.

Hogmanay (Πρωτοχρονιά)


Πού: Εδιμβούργο, Σκωτία
Ημερομηνίες: 29 Δεκεμβρίου-1 Ιανουαρίου

Για τους κατοίκους της Σκωτίας η Πρωτοχρονιά είναι πιο σημαντική γιορτή από τα Χριστούγεννα, κάτι που αποδεικνύουν και οι εορτασμοί στο πλαίσιο του φεστιβάλ Hogmanay στο Εδιμβούργο, με τους κατοίκους να κατακλύζουν τους δρόμους της πόλης κρατώντας αναμμένους πυρσούς στα χέρια.

Το φεστιβάλ της Σαχάρα


Πού: Douz, Τυνησία
Ημερομηνίες: 23-27 Δεκεμβρίου

Όσοι έχετε βαρεθεί χριστουγεννιάτικες εικόνες με λαμπιόνια και χιόνια, επιλέξτε την πόλη Douz της Τυνησίας, για να δείτε από κοντά τους νομάδες της Σαχάρα, οι οποίοι συρρέουν εκεί σε ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στον πολιτισμό τους. Θα δείτε αγώνες με καμήλες, κυνήγι λαγών με σκυλιά και πολλά ακόμη.

Reveillon (Πρωτοχρονιά)



Πού: παραλία της Copacabana, Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
Ημερομηνίες: 31 Δεκεμβρίου

Η Πρωτοχρονιά στο Ρίο ντε Τζανέιρο θα σας μείνει αξέχαστη. Είναι ίσως η μεγαλύτερη γιορτή μετά το διάσημο καρναβάλι της πόλης. Δύο εκατομμύρια άνθρωποι κατεβαίνουν στη διάσημη παραλία και υποδέχονται το νέο έτος με πολύ χορό και τραγούδι επάνω στην άμμο. Μην πάρετε μαζί σας πετσέτα... δε θα έχετε που να την ακουμπήσετε!

 newsbeast.gr

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...