Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Τάφος ευγενών των Τσιμού ανακαλύφθηκε στο Περού και αποκαλύπτει τελετές ανθρωποθυσίας [εικόνες]

Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στο χώρο μίας αρχαίας πόλης στο βόρειο Περού έκαναν μια εκπληκτική ανακάλυψη.

Πρόκειται για έναν τάφο πολλαπλών θαλάμων από το πολιτισμό των Τσιμού που περιλάμβανε τα λείψανα τουλάχιστον 4 ευγενών τα οποία συνοδεύονταν και από 2 ανθρωποθυσίες.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Σαμάνκο εκτείνεται σε περισσότερα από 75 στρέμματα στην κοιλάδα του ποταμού Νεπένα. Τα περισσότερα από τα ερείπια του ανήκουν σε μια μικρή εμπορική κοινότητα που άκμασε μεταξύ 800 και 200 π.Χ.

Ωστόσο ανάμεσα στις αρχαίες πέτρινες κατασκευές , οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν τάφο βάθους 3 μέτρων ο οποίος χρονολογείται περίπου τον 15ο ή 16ο αιώνα μ.Χ. Την περίοδο αυτή, οι Τσιμού συγκαταλέγονταν στους πολλούς κατεκτημένους λαούς που αποτελούσαν την τεράστια αυτοκρατορία των Ινκας .


Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της ανασκαφής, αρχαιολόγος Μάθιου Χέλμερ, μιλώντας στο National Geographic, «Αυτός είναι ένας από τους ελάχιστους τάφους των Τσιμού της περιόδου των Ινκας που έχουν ανασκαφεί. Αποκαλύπτει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες σχετικά με τον παράκτιο πολιτισμό των Άνδεων ακριβώς πριν από την ευρωπαϊκή εισβολή.»


Ο τάφος δε βρέθηκε ανέπαφος ωστόσο, αφού κατά την ισπανική αποικιακή περίοδο, τυμβωρύχοι φαίνεται πώς είχαν εισβάλει στον κύριο θάλαμο του τάφου, αλλά το περιεχόμενο των δύο πλευρικών θαλάμων παρέμεινε άθικτο .


Τα ευρήματα αποτελούν μία μοναδική αρχαιολογική ανακάλυψη, αφού, όπως εξηγούν οι ερευνητές, δείχνουν την σαφή επιρροή των Ινκας στον κατακτημένο λαό αλλά και την παράλληλη ανάπτυξη των Τσιμού κάτω από τον ζυγό τους.


«Παρά το γεγονός ότι Τσιμού πολέμησαν με τους Ινκας πριν κατακτηθούν» εξηγεί ο Χέλμερ, «τα ευρήματα δείχνουν ότι οι Ινκας επέτρεπαν στους παράκτιους πολιτισμούς να συνεχίσουν να αναπτύσσονται διατηρώντας το δικό τους πάνθεον και την δική τους κουλτούρα»

iefimerida.gr

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...