Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Πάρος: Πάσχα στο νησί με τα πολλά πρόσωπα...

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Πολλοί θα την κατηγορήσουν ως τουριστική, κορεσμένη, φασαριόζικη, δήθεν. Νησί από πολλούς παρεξηγημένο, η Πάρος έχει κάτι για όλους. Έχει την γοητεία των Κυκλάδων «συμπυκνωμένη» στα 195 τετραγωνικά χιλιόμετρα: Καταγάλανες ακρογιαλιές, ασβεστωμένα σπιτάκια, πλακόστρωτα σοκάκια, ορεινά και παραθαλάσσια χωριά που διατηρούν ακόμα την αυθεντικότητά τους και το κυριότερο: μια γοητεία ανέπαφη, σε πείσμα των καιρών, αλλά και των τουριστικών υποδομών που… εξαπλώθηκαν πάνω της με ταχύτατους ρυθμούς. Και αν το καλοκαίρι φιγουράρει στο Top 5 της λίστας με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, το Πάσχα φαίνεται πως της… πάει ακόμα περισσότερο...


«Αναπαραστάσεις» στη Μάρπησσα…

Ένας από τους κύριους λόγους για να την επισκεφτεί κανείς δεν είναι άλλος από το μοναδικό έθιμο της αναπαράστασης των Παθών κατά την περιφορά του Επιταφίου στα ορεινά χωριά Μάρπησσα, Μάρμαρα, Πρόδρομο, Λεύκες και Άσπρο Χωριό. Καθώς ο Επιτάφιος περνά τα δρομάκια των νησιών κάνει συνολικά 15 στάσεις στις οποίες αναπαριστώνται ζωντανές εικόνες των Παθών του Χριστού όπου τα παιδιά ντυμένα Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού αναπαριστούν σκηνές από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, τον «Μυστικό Δείπνο», το μαρτύριο της Σταύρωσης κ.α., ενώ σε κάθε μία από αυτές τις στάσεις φωτίζεται εντυπωσιακά και ένα σημείο του βουνού.

Το βράδυ του Σαββάτου το έθιμο κορυφώνεται με την αναπαράσταση της Ανάστασης μέσα σε μία εκθαμβωτική ατμόσφαιρα χιλιάδων κεριών και αμέτρητων πυροτεχνημάτων που φωτίζουν μαγευτικά τον ουρανό του Αιγαίου. Δεν τελειώνει, όμως, εκεί. Την Κυριακή του Πάσχα οι εκδηλώσεις συνεχίζονται, τόσο με τα γλέντια και το σούβλισμα των αρνιών, όσο και με το «κάψιμο του Εβραίου», καθώς και με το «Πάσχα της Αγάπης», όπου σε πολλά σημεία του νησιού προσφέρεται στους επισκέπτες φαγητό και κρασί, ενώ οι τοπικές ορχήστρες ξεσηκώνουν τους παρευρισκόμενους με τα ρομαντικά τραγούδια της «Κούνιας».

… και βόλτες στα (δύο) κέντρα

Ο κοσμικός χαρακτήρας που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια η Νάουσα, κλέβοντας λίγη από την δόξα της… Παροικιάς, την καθιστά ιδανική για βόλτες στα γραφικά της λιμανάκια, όπου μπορείτε να κάτσετε για φαγητό, ποτάκι ή καφέ σε κάποιο από τα δεκάδες μαγαζια που βρίσκονται εκεί.

Νάουσα Πάρου

Αν πάλι είστε πρωινοί τύποι, πιθανώς να αφιερώσετε χρόνο στην Παροικιά για το βυζαντινό μοναστήρι της Εκατονταπυλιανής, όπου την Μεγάλη Εβδομάδα τελούνται μερικές από τις πιο κατανυκτικές λειτουργίες του νησιού. Μικρά καφενεία και ταβερνάκια όπου οι βέροι παριανοί αράζουν και διηγούνται ιστορίες, στενά δρομάκια στην παλιά πόλη γύρω από το Κάστρο με την εκπληκτική θέα, νεοκλασικά αρχοντικά, γεφυράκια και γραφικά μαγαζάκια συμπληρώνουν την εικόνα της πρωτεύουσας του νησιού.

το μοναστήρι της Παναγίας της Εκατοπυλιανής

Ώρα για… αποσυμφόρηση

Σε πιο «χαλαρούς» ρυθμούς κινούνται τα υπόλοιπα χωριά της Πάρου. Ο Αμπελάς, για παράδειγμα, ένα γραφικό ψαροχώρι στα ανατολικά της Νάουσας προσφέρεται για φαγητό ή καφεδάκι στις χαριτωμένες ψαροταβέρνες του πάνω στο κύμα, ενώ σε υψόμετρο 250 μέτρων, στο κέντρο του νησιού, βρίσκονται οι Λεύκες.

το χωριό Λεύκες, στο κέντρο του νησιού

Ένα όμορφο χωριουδάκι, χτισμένο το 16ο αιώνα από Κρητικούς και Πελοποννήσιους πρόσφυγες και ντόπιους, στο οποίο αξίζει να πάτε για βόλτα στα σοκάκια, επίσκεψη στα λαογραφικά μουσεία και γλυκό του κουταλιού στο παραδοσιακό καφενείο της πλατείας.

το λιμανάκι "Πίσω Λιβάδι"

 Εξίσου ηπίων τόνων και το Πίσω Λιβάδι, με το όμορφο λιμανάκι που επισκέπτεται τακτικά ο θρυλικός «Σκοπελίτης». «Ήρεμη» τοποθεσία με παραθαλάσσια ταβερνάκια που ενδείκνυνται για ουζομεζέδες με… background τον ήχο των κυμάτων.

πηγή  in2life.gr


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...