Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ίος,το "Νησί του Ομήρου"

Ένα από τα πιο γραφικά νησιά των Κυκλάδων η Ίος, είναι αναμφισβήτητα και ένα από το ωραιότερα του Αιγαίου. Ανάμεσα στη Σαντορίνη, στη Πάρο, στη Νάξο και στη Σίκινο, η Ίος προσελκύει πολύ κόσμο και κυρίως νεολαία. Το λευκό των σπιτιών και το βαθύ μπλε των νερών του νησιού κάνουν την Ίο να ξεχωρίζει στο τοπίο της Κυκλαδίτικης ομορφιάς...


Η Ίος χαρακτηρίστηκε ως το «νησί του Ομήρου», από τον σπουδαίο επικό ποιητή Όμηρο, ο οποίος τον 8ο αιώνα π.χ. συνέθεσε δύο από τα πιο σημαντικά έπη στην παγκόσμια ιστορία την «Ιλιάδα» και την «Οδύσσεια». Ένας θρύλος λέει ότι ο Όμηρος πέθανε στο νησί μη μπορώντας να λύσει ένα αίνιγμα που του έβαλαν ψαράδες στην περιοχή του Πλακωτού. Στην περιοχή «Πλακωτός» υπάρχει ο τάφος του.
Η Ίος ακολουθεί πιστά την τύχη των υπόλοιπων Κυκλάδων. Η επίδραση των εποίκων που δέχτηκε το νησί από τα παράλια της Μ. Ασίας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορική πορεία της. Αργότερα η έκρηξη του ηφαίστειου της Σαντορίνης έπληξε το νησί και όλα τα επιτεύγματα του Μινωικού πολιτισμού (2000-1500 π.Χ) πάνω σε αυτό θάφτηκαν κάτω από την λάβα του.
Το όνομα του νησιού δόθηκε από τους Δωριείς και του Ίωνες οι οποίοι κυριάρχησαν την Ίο γύρω στα 1100 π.χ. Το νησί έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας και στις αρχές του 13ου αιώνα μ.Χ. κατακτήθηκε από τους Ενετούς. Ο ενετός ηγεμόνας Μάρκος Κρίσπο κατασκεύασε το κάστρο προκειμένου να προφυλάξει τους κατοίκους από τις επιδρομές των πειρατών. Ερείπια αυτού του κάστρου σώζονται μέχρι σήμερα.
Το 1537 η Ίος περνά στην κυριαρχία των Τούρκων οι οποίοι δεν κατοίκησαν το νησί αμέσως αλλά κατάφεραν να υποτάξουν τους κατοίκους με την είσπραξη βαριάς φορολογίας. Η «Μικρή Μάλτα» όπως την ονόμαζαν οι Τούρκοι, τους έδινε μεγάλη ασφάλεια στις μετακινήσεις τους λόγω του φυσικού λιμανιού της.
Στο νησί αργότερα επικράτησε η Ρωσική κυριαρχία η οποία έληξε με την συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η Ίος συμμετείχε στον απελευθερωτικό αγώνα του Έθνους με πρωτοστάτη τον Σπυρίδωνα Βαλέτα ο οποίος υπήρξε ο πρώτος Υπουργός Παιδείας της Νεότερης Ελλάδας και μεγάλος ευεργέτης του νησιού.

Δείτε φωτογραφίες από την μαγευτική Ίο...

πανοραμική θέα από την Χώρα

η πλατεία της Χώρας

η Χώρα

Αγία Αικατερίνη

Αγία Ειρήνη κοντα στο Λιμάνι

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος

Παναγία ηΓκρεμιώτισσα

το θέατρο "Οδυσσέας Ελύτης"

ο τάφος του Ομήρου

ανεπαλαιωμένοι ανεμόμυλοι

παραλία Γυαλού

παραλία Μυλοπότας

πηγή   www.travelcyclades.gr




 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...