Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Πάσχα στην Πάτμο...Καλεσμένοι στο Μυστικό Δείπνο

Σε μια από τις πιο ατμοσφαιρικές Χώρες στο Αιγαίο, το Πάσχα γιορτάζεται κατανυκτικά με έντονο θρησκευτικό χρώμα.
Το Νησί της Αποκάλυψης αποτελεί θρησκευτικό κέντρο με παγκόσμιο ενδιαφέρον. Τις μέρες του Πάσχα λοιπόν, έχει την τιμητική του, καθώς τα έθιμα έχουν να κάνουν κυρίως με την αναπαράσταση του Θείου Δράματος...








Από την Κυριακή των Βαΐων, ο στολισμός των εκκλησιών, το γιορτινό τραπέζι και οι θρησκευτικές παραδόσεις, βάζουν τους πάντες στο πασχαλινό κλίμα. Όλο το νησί βρίσκεται σε κλίμα κατάνυξης κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Βδομάδας, αλλά οι λειτουργίες στο ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη, που είναι χτισμένο στη σπηλιά -η οποία αποτέλεσε το ασκητήριο του Ευαγγελιστή- έχουν κάτι το ξεχωριστό. Ο ίδιος ο χώρος, άλλωστε, είναι ξεχωριστός καθώς είναι το σημείο, που ο Άγιος δέχτηκε την Θεία Έμπνευση για το έργο της Αποκάλυψης.

Το γνωστότερο πασχαλινό έθιμο της Πάτμου γίνεται το πρωί της Μ. Πέμπτης στην πλατεία του Δημαρχείου και είναι η «τελετή του Νιπτήρα». Πρόκειται για την αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου, με τον Ηγούμενο, όπως ακριβώς ο Ιησούς, να πλένει τα πόδια δώδεκα μοναχών, που κάθονται γύρω από τη μεγάλη εξέδρα, όπως οι μαθητές στο Μυστικό Δείπνο. Έπειτα κατευθύνεται προς τον τόπο της προσευχής, θυμίζοντας στους πιστούς την μετάβαση του Ιησού στον κήπο της Γεσθημανής, όπου παραδόθηκε από τον Ιούδα στους Ρωμαίους στρατιώτες.

Τη Μ. Παρασκευή, στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, γίνεται η αναπαράσταση της αποκαθήλωσης, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας οι επιτάφιοι από τις εκκλησίες του νησιού περνούν μέσα από τα καλντερίμια και συναντιούνται στις κεντρικές πλατείες της Χώρας και της Σκάλας.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα το Μ. Σάββατο, γιορτάζεται η Ανάσταση στο μοναστηριακό συγκρότημα του νησιού, αλλά και στο γυναικείο μοναστήρι του Ευαγγελισμού έξω από τη Χώρα. Με τις κατανυκτικές λειτουργίες, τα πολύχρωμα πυροτεχνήματα που φωτίζουν τον ουρανό και το σπάσιμο της νηστείας με παραδοσιακούς, πασχαλινούς μεζέδες, ο κόσμος γιορτάζει το χαρμόσυνο γεγονός της Ανάστασης, ενώ την Κυριακή του Πάσχα, το απόγευμα, στο Μοναστήρι της Πάτμου γίνεται η δεύτερη Ανάσταση και η «Ακολουθία της Αγάπης», κατά την οποία το Ευαγγέλιο διαβάζεται στα Ιταλικά, τα Γαλλικά, τα Ρώσικα, τα Αγγλικά, τα Γερμανικά και τα Σέρβικα, αλλά και στα Αρχαία Ομηρικά Ελληνικά και από τον ηγούμενο μοιράζονται κόκκινα αυγά στους πιστούς. Τα πρώτα συναισθήματα που δημιουργεί η Πάτμος στους επισκέπτες της είναι ηρεμία και αγαλλίαση. Είναι ένας τόπος αφιερωμένος στη θρησκεία, οπότε η εμπειρία του Πάσχα εκεί, μόνο ως ιδανική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

πηγή  athinorama.gr


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...