Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Πάσχα στο Λεωνίδιο Αρκαδίας...Χριστός Ανέστη με αερόστατα!

«Καρναβάλι στην Πάτρα και Πάσχα στο Λεωνίδιο», έγραφε ο Δημήτρης Ψαθάς και όντως στην όμορφη πόλη της Κυνουρίας στα αρκαδικά παράλια με φόντο τον εντυπωσιακό κόκκινο βράχο γιορτάζεται ένα από τα πιο πρωτότυπα και φαντασμαγορικά Πάσχα στην Ελλάδα...






Οι εορτασμοί στο Λεωνίδιο ξεκινούν το βράδυ της Μ. Παρασκευής όταν οι πέντε Επιτάφιοι ξεκινούν από τις ενορίες και συναντιούνται στην πλατεία του Ηρώου των Πεσόντων, όπου εκκλησιαστική χορωδία ψέλνει τα εγκώμια, συνοδεία βεγγαλικών συνήθως.

Το Μ. Σάββατο, όμως, τη νύχτα της Ανάστασης είναι και η νύχτα… των αερόστατων. Με το που ο παπάς ψάλλει το «Χριστός Ανέστη» χιλιάδες χρωματιστά αερόστατα πυροδοτούνται και απελευθερώνονται για να ανεβούν με ορμή στην αρχή και νωχελικά στη συνέχεια στον ουρανό, που είναι ήδη γεμάτος πυροτεχνήματα. Οι κρότοι από δυναμιτάκια και βαρελότα είναι το κερασάκι στην εντυπωσιακή γιορτινή ατμόσφαιρα. Κάθε σπίτι φτιάχνει το δικό του αερόστατο αρκετές βδομάδες πριν, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν ένα δωρεάν. Το Λεωνίδιο μετατρέπεται σε ένα φαντασμαγορικό σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

Το έθιμο των αερόστατων οφείλει τις ρίζες του στους ντόπιους ναυτικούς, που ταξιδεύοντας στον κόσμο, εντυπωσιάστηκαν από ένα αντίστοιχο έθιμο ασιατικής χώρας και στη συνέχεια το μετέφεραν στην πατρίδα τους. Με τα χρόνια το έθιμο καθιερώθηκε και συνδυάστηκε με τον εορτασμό της Ανάστασης. Κι επειδή η φωτιά εδώ… φοριέται πολύ το Πάσχα, την ώρα που τα αερόστατα είναι πλέον στον ουρανό, δίπλα στην εκκλησία καίγεται ένα ομοίωμα του Ιούδα πάνω σε ξερά κλαριά –έθιμο που τηρείται άλλωστε σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Την Κυριακή του Πάσχα, όλα τα παραδοσιακά πασχαλινά εδέσματα προσφέρονται σε αφθονία, καθώς ο Δήμος στήνει, στον κήπο του Δημαρχείου, σούβλες με αρνιά και κοκορέτσια, κερνώντας τους πάντες κρασί, νόστιμους μεζέδες και κόκκινα αυγά. Παράλληλα, στην πόλη οργανώνονται υπαίθριες ψησταριές, χορεύονται τσακώνικοι χοροί με τοπικές ενδυμασίες και στήνεται έκθεση τοπικών ειδών οικιακής χρήσης, στην αίθουσα του Δημαρχείου. Επίσης, η «Ακολουθία της Αγάπης» είναι ένα έθιμο, που τηρείται και εδώ ευλαβικά.

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, στην πλατεία 25ης Μαρτίου, διαβάζεται το Ευαγγέλιο και στην τσακώνικη διάλεκτο, ενώ ακολουθεί γλέντι με φουστανελοφόρους και τζουμπελούδες, που χορεύουν παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα.

πηγή  athinorama.gr


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...