Κυριακή 8 Απριλίου 2012

FORT KNOX: Εκεί που φυλλάσεται ο χρυσός του κόσμου

Το Fort Knox θεωρείται, από του περισσότερους ειδικούς, το ασφαλέστερο θησαυροφυλάκιο του κόσμου και πολλές χώρες, εδώ και χρόνια, ασφαλίζουν εκεί τα αποθέματα χρυσού που διαθέτουν αναμεσά τους και η Ελλάδα. Επισης πολλές χώρες διασφαλίζουν και ...αλλα πολύτιμα αντικείμενα, όπως τα διαμάντια του αγγλικού στέμματος κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο...


ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Η οροφή και οι τοίχοι του είναι φτιαγμένοι από παχιές πλάκες γρανίτη και η πόρτα του χώρου, όπου φυλάσσεται ο χρυσός ζυγίζει 20 τόνους. Για ν’ ανοίξει, απαιτείται η παρουσία πολλών ατόμων, που το καθένα τους γνωρίζει ένα μόνο μέρος του κωδικού της κλειδαριάς.Το ολο οικοδόμημα αντέχει ακόμα και την έκρηξη Πυρηνικής Βόμβας.Το FortKnox στην ουσία ειναι σαν φυλακή υψίστης ασφαλείας με μικρά παράθυρα και διαδρομους που οδηγούν σε δωμάτια το επίπεδο των οποίων ειναι βαθια χωμένο κάτω απο την γή.Ο Περίβολος του Θησαυροφυλακίου ειναι περιφραγμένος με τοιχο απο παχιες πλακες γρανίτη ενώ προστατευεται και απο αλλεπαληλες σειρες συρματοπλεγμάτων. Το όλο συγκροτημα παρακολουθείτε απο δορυφόρο.

ΠΟΣΟ ΧΡΥΣΟ ΕΧΕΙ ;
Το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών σε έκθεσή του (29/9/2009) υπολόγισε τα συνολικά αποθέματα χρυσού σε 8.965 τόνους. Με εμπορική τιμή χρυσού γύρω στα 1100 $/ουγγιά, αυτά τα αποθέματα χρυσού υπολογιζεται πως αξιζουν περί τα 358 δις δολάρια.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΣΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ
Στην ιστοσελίδα του νομισματοκοπείου των ΗΠΑ αναφέρεται λακωνικά ότι η ποσότητα των αποθεμάτων χρυσού του Φορτ Νοξ είναι 147,3 εκ. ουγγιές, (4.581 τόνοι χρυσού, χωρίς να αναφέρεται αν είναι κρατικά ή ιδιωτικά, εθνικά ή ξένα).

Το πρόβλημα είναι ότι ελάχιστοι γνωρίζουν την πραγματική ποσότητα του χρυσού αυτού, καθώς δεν έχει γίνει κανονική επιθεώρηση του θησαυροφυλακίου από το 1950.

Ο επιχειρηματίας Edward Durell, αναλύοντας ισολογισμούς, είχε καταλήξει στις αρχές της δεκαετίας του '70 ότι μόνον 1000 τόνοι παρέμεναν στο θησαυροφυλάκιο, πράγμα που ακόμη δεν έχει διαψευσθεί.

Αυτός και άλλοι αναλυτές υποψιάζονται ότι οι ΗΠΑ πούλησαν κρυφά μεγάλες ποσότητες χρυσού στην αγορά του Λονδίνου μεταξύ 1967-68. Τότε, πολλές ξένες κυβερνήσεις ανησυχούσαν για την ισοτιμία του δολαρίου από τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Βιετνάμ και είχαν αρχίσει να εξαργυρώνουν τα δολαριακά τους συναλλαγματικά αποθέματα σε χρυσό (με το σύστημα του Μπρέτον Γουντς το δολάριο ήταν συνδεδεμένο με τον χρυσό στην τιμή 35 $/ουγγιά από το 1944.Οι ΗΠΑ έπρεπε να εξαργυρώνουν δολάρια στην ισοτιμία αυτή).

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΑΝΕ ΑΥΤΟ ;
Η υπόθεση που γίνεται είναι ότι για να κρατήσει χαμηλά την τιμή του χρυσού (και ταυτόχρονα να κρατήσει ψηλά το δολάριο) ο Λίντον Τζόνσον επιχείρησε να "πλημμυρίσει" την αγορά με χρυσό μέσω της Τραπέζης της Αγγλίας. Η ελπίδα ήταν ότι μόλις ο κόσμος έβλεπε την αφθονία του χρυσού, θα προτιμούσε να κρατήσει τα δολάριά του. Έτσι επιχείρησε να πουλήσει μαζικές ποσότητες χρυσού και να τις ξαναγοράσει μόλις η τιμή τους έπεφτε κάτω από τα 35 $/ουγγιά.

Αλλά ο χρυσός απορροφήθηκε όλος χωρίς να πέσει η τιμή του και οι ΗΠΑ βρέθηκαν ακόμη πιο εκτεθειμένες. Μάλιστα, θεωρείται ότι πωλήθηκε ο καθαρός χρυσός (99.9% καθαρότητας). Ο χαμηλότερης καθαρότητας από λιωμένα νομίσματα που είχε κατάσχει το 1934 ο Ρούζβελτ, θα μπορούσε εύκολα να συνδεθεί με το Φορτ Νοξ.

Θεωρείται ότι μετά από αυτήν την "γκάφα" του Λύντον Τζόνσον, ο Ρίτσαρντ Νίξον δεν είχε άλλη επιλογή από την αναστολή της μετατρεψιμότητας του δολαρίου σε χρυσό λίγα χρόνια μετά. Απλούστατα δεν είχε άλλο χρυσό για να εξαργυρώνει δολάρια.

 πηγή  gforvendetta.blogspot.com


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...