Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

10 μέρη για να απολαύσετε «θεϊκό» παγωτό

Το παγωτό είναι εξάρτηση κι αυτό δεν αφορά μονάχα τα παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας.
Παγωτό σημαίνει δροσιά και γευστική απόλαυση σε συσκευασία του ενός. Ποιες είναι όμως –σύμφωνα με το National Geographic- οι κορυφαίες «μητροπόλεις» του παγωτού;


Devon House, Kingston, Τζαμάικα


Χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα, σαν τη κατοικία του πρώτου μαύρου εκατομμυριούχου της Τζαμάικα, το Devon House είναι ένα αριστούργημα της βικτωριανής αρχιτεκτονικής της Καραϊβικής, καθώς και ο χώρος φιλοξενίας του πιο γνωστού stand παγωτού στο νησί. Είκοσι επτά γεύσεις συνιστούν μια ευρεία γκάμα από το παραδοσιακό κεράσι και φιστίκι μέχρι εξωτικές προτάσεις, όπως το μάνγκο, η καρύδα και ο ανανάς. Υπάρχει μάλιστα κι ένα -βασισμένο στη μπύρα- παγωτό που ονομάζεται Devon Stout. Πάρτε τον κώνο σας και πλαγιάστε στους ωραιότατους κήπους…

    Capogiro Gelato, Φιλαδέλφεια, Πενσυλβάνια


Από τα αγνότερα υλικά (από αγελάδες των κοινοτήτων Amish που τρέφονται αμιγώς με χορτάρι), τα περίτεχνα gelatos και sorbettos που «φιλοτεχνούνται» κάθε μέρα στο Capogiro Gelato περιλαμβάνουν γεύσεις που δε θα τις συναντήσει κανείς πουθενά αλλού —βανίλια με γεύση bourbon Μαδαγασκάρης, ρόδι, nocciola φουντούκι, κανέλα Saigon, ταϊλανδέζικο γάλα καρύδας με ρούμι, καθώς και κολοκύθα.

Helados Scannapieco, Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

Αυτό το μικροσκοπικό μαγαζάκι χωρίς ιδιαίτερες «περικοκλάδες», δε μοιάζει να έχει αλλάξει και πολύ από το 1938, όταν οι Ιταλοί μετανάστες Andres και Josefina Scannapieco πρωτοάνοιξαν τις πόρτες του. Μέλη της «φαμίλιας» Scannapieco συνεχίζουν να φτιάχνουν παγωτό με την οικογενειακή μέθοδο που έχει 70 και πλέον χρόνια ζωής. Το μενού έχει «βάθος» 50 γεύσεων, από σοκολάτα και βανίλια μέχρι άλλες γευστικές «ομορφιές», όπως ροδάκινο, κανέλα, σαμπάνια, λεμόνι, καθώς και caipirinha.

Ted Drewes Frozen Custard, St. Louis, Μιζούρι

Φρέσκια κρέμα, αυγά και ζάχαρη είναι τα συστατικά της παγωμένης custard, που είναι ένα επιδόρπιο των μεσοδυτικών πολιτειών των ΗΠΑ που μοιάζει οπτικά, γευστικά και «συμπεριφορικά» σαν το πρωτοξαδερφάκι του, το παγωτό. Το stand στην Grand Boulevard είναι ανοιχτό από το 1931 και σερβίρει παγωμένες κρέμες custard σε σχήμα κώνου, shakes και σπιτικές σπεσιαλιτέ, όπως το Hawaiian Delight και το Crater Copernicus.

Ice Cream City, Τόκυο, Ιαπωνία

Με δεκάδες stands να πουλάνε περισσότερες από 300 διαφορετικές παγωτογεύσεις, η κυριολεκτικά ονομαζόμενη Ice Cream City του Τόκυο προσφέρει μερικά από τα πιο ασυνήθιστα παγωτά του πλανήτη, με γεύση κοτόπουλου σόγιας και ρίζας ορχιδέας, θαλασσινού αλατιού και με άρωμα από χέλι. Εάν έχετε πιο συμβατικά γούστα, το ιταλικό gelato είναι επίσης διαθέσιμα.

Glacé, Σύδνεϋ, Αυστραλία

Το glace είναι ιδιαίτερα αγαπητό επιδόρπιο με βάση το παγωτό. Ροδοπέταλα, βανίλια, φιστίκι–φράουλα και βελγική σοκολάτα, φιγουράρουν ανάμεσα στις βασικές-ορίζουσες γεύσεις του.

 Bombay Ice Creamery, Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια


Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα ινδικά παγωτατζίδικα του πλανήτη, στην περιοχή της Hispanic Mission. Παρέχονται μεταξύ άλλων, οι γεύσεις κάρδαμο, τσάι, σαφράν, τριαντάφυλλο, ginger και γεύσεις ιδιαίτερα σπάνιες πέρα από το ινδικό έδαφος. Το παραδοσιακό kulfi (ένα επιδόρπιο παγωμένου γάλακτος) είναι επίσης στο μενού, καθώς και το lassi (ρόφημα γιαουρτιού).

A’jia Hotel, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία


Δεν υπάρχει τίποτα πιο ρομαντικό από ένα καλοκαιρινό βραδάκι δίπλα στο Βόσπορο, ειδικά όταν απολαμβάνει κανείς παγωτό στο αίθριο της κορυφής του A’jia Hotel. Το μενού επιδορπίων περιλαμβάνει παγωτό με τηγανητή βανίλια, σορμπέ από φρούτα του πάθους, καθώς και παραδοσιακό τουρκικό dondurma (παγωτό) από γάλα γίδας.

Vaffelbageriet, Κοπεγχάγη, Δανία

Το πάρκο διασκέδασης Tivoli στην Κοπεγχάγη είναι το μέρος όπου θα συναντήσετε αυτό το -ηλικίας άνω του αιώνα- «στέκι» για παγωτό. Η ιδιαιτερότητά του είναι το σερβίρισμα του παγωτού σε μια μεγάλη κωνοειδή βάφλα, που ονομάζεται Amerikaner, με περισσότερες από τέσσερις δόσεις σιρόπι, σαντιγί και μαρένγκα καλυμμένη με σοκολάτα.

Perchè No!, Φλωρεντία, Ιταλία


Στη θέση του από το 1939, Perchè No! («Γιατί Όχι;»)- εμπορεύεται ιδιαίτερα πλούσιας γεύσης παγωτό που είναι πάντα φρέσκο. Οι επιλογές ποικίλουν, ωστόσο τα πλέον αγαπημένα είναι το μέλι με σουσάμι, το πράσινο τσάι, καθώς και η γεύση καφές με τραγανά κομματάκια σοκολάτας. Υπάρχει επίσης, μια ευρύτατη συλλογή από σορμπέ και γρανίτες.

clickatlife.gr


-->
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...