Έξω από το Γιβραλτάρ, απέναντι από τις ακτές της Δυτικής Σαχάρας, ένα σύμπλεγμα εξωτικών ηφαιστειογενών νησιών έλκει σαν μαγνήτης όλο το χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, που φτάνουν εκεί από τα πέρατα της γης για να απολαύσουν ήλιο, καθαρή θάλασσα, υπέροχες αμμουδιές κι ένα ποικιλόμορφο, όσο και μυστηριακό, τοπίο που κόβει την ανάσα.
Με τα κύματα του Ατλαντικού ωκεανού να τα σμιλεύουν συνεχώς, τα Κανάρια νησιά...
συνεχίζουν να εκπλήσσουν ευχάριστα τους επισκέπτες τους, παρά το γεγονός ότι η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη έχει πια αμαυρώσει μέρος από την παρθένα ομορφιά τους.
Οι πρώτοι που έφτασαν σε αυτά νησιά λέγεται ότι ήταν οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι, οι οποίοι μάλιστα τα ονόμασαν «Χαρούμενα νησιά». Κάποιοι μύθοι υποστηρίζουν πως εκεί ήταν ο κήπος των Εσπερίδων, ενώ ορισμένοι ιστορικοί εικάζουν ότι στα νερά τους είναι καταποντισμένη η θρυλική Ατλαντίδα. Ακόμα μυστήριο αποτελεί για τους ιστορικούς και η καταγωγή των ιθαγενών Guanches που πρωτοκατοίκησαν τα νησιά, ακριβώς γιατί διέθεταν λευκό δέρμα και αρκετά υψηλό σωματικό ανάστημα.
Τα 7 μεγάλα και τα άλλα μικρότερα Κανάρια νησιά έχουν τον τρόπο τους να διατηρούν άσβεστο το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών όπως και πριν από χιλιάδες χρόνια. Το 1496 προσαρτήθηκαν στο ισπανικό βασίλειο (ανήκουν ακόμα στην Ισπανία και ως εκ τούτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση), αφού πρώτα είχαν πάρει το νέο τους όνομα από τους Ισπανούς κατακτητές τους: Islas de las Canarias («Νησιά των σκυλιών») από τους σκύλους των ιθαγενών που βρήκαν εκεί οι κονκισταδόρες στην πρώτη εισβολή τους. Στα λιμάνια τους έριξαν επίσης άγκυρα και τα πλοία του Χριστόφορου Κολόμβου, πριν ξεκινήσουν για το μακρύ ταξίδι της αναζήτησης του Νέου Κόσμου.
Τενερίφη
Η φύση προίκισε το μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους των Καναρίων με ένα ιδανικό κλίμα – επικρατούν ανοιξιάτικες συνθήκες σχεδόν όλο το χρόνο με μέσο όρο θερμοκρασίας τους 20ο C – και ένα ποικιλόμορφο τοπίο που εναλλάσσεται με εκπληκτικούς ρυθμούς, όπως συμβαίνει μόνο σε παραμυθένιους κόσμους.
Κυρίαρχη σε αυτό το τριγωνικό κομμάτι νησιώτικης γης είναι η μεγάλη οροσειρά που διατρέχει το κέντρο της και έχει στο μέσον της έναν φυσικό κρατήρα, τον «Λας Κανάδας ντελ Τιέδε», διαμέτρου 20 χλμ. Το ηφαίστειο είναι ακόμα ενεργό και είχε την τελευταία του έκρηξη το 1492, την οποία παρακολούθησε και ο Χριστόφορος Κολόμβος από το κοντινό μικρότερο νησί των Καναρίων Λα Γκομέρα πριν ξεκινήσει το ταξίδι του για την Αμερική. Μία ακόμα μικρότερη έκρηξη έγινε το 1798.
Το Τιέδε έχει εκτοξεύσει 12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ηφαιστειακού υλικού προς όλες τις πλευρές του, που με τα χρόνια πήραν φόρμες οι οποίες έμοιαζαν με μύτες και έμειναν γνωστές ως οι Μύτες του Τιέδε. Στις πλαγιές του βουνού Τιέδε, που έχει την υψηλότερη κορυφή της Ισπανίας και όλου του Ατλαντικού, την Ελ Πίκο ντελ Τιέδε (3.718 μ.) και έχει επίσημα ανακηρυχθεί εθνικό πάρκο, υπάρχουν εύφορες κοιλάδες. Γύρω από το Τιέδε υπάρχουν κι άλλα μικρότερα ηφαίστεια.
Η πρωτεύουσα Σάντα Κρουζ, ηλιόλουστη, φιλική, με πολύβουους δρόμους, όμορφα πάρκα αλλά λίγο άναρχα δομημένη, διαθέτει ένα γραφικό λιμάνι πλαισιωμένο από ψηλούς βράχους, στο οποίο αράζουν όλο το χρόνο πολλά σκάφη. Η πιο αγαπημένη τουριστική πόλη της Τενερίφης είναι το Πουέρτο ντε λα Κρουζ, με το επίσης γραφικό λιμάνι της και το «Πάρκο των παπαγάλων», μέσα σε τροπικούς κήπους, όπου υπάρχει και μια εντυπωσιακή ατραξιόν με δελφίνια. Οι αμμόλοφοι και οι αμμώδεις παραλίες του νησιού που ακουμπούν στα νερά του Ατλαντικού (με πιο γνωστές τις Πλάγια ντε λας Αμέρικας και Λος Κριστιάνος) σε κάνουν να ξεχνάς όλα τα άλλα. Δεν λείπουν όμως και οι παραλίες με μαύρη άμμο, προϊόν της ηφαιστειακής δραστηριότητας, όπως η Πλάγια ντε ελ Πουερτίτο με μήκος 1, 6 χλμ.
Γκραν Κανάρια
Το αποκαλούν «Μικρή ήπειρο» λόγω της απίστευτης ποικιλίας των τοπίων με ευρωπαϊκή, αφρικάνικη και αμερικάνικη βλάστηση. Η οροσειρά που υπάρχει κι εδώ στο κέντρο του νησιού ανεβαίνει ως περίπου τα 2.000μ. και κόβεται απότομα από περίεργα φαράγγια που φτάνουν ως τις ακτές. Δύσκολα συναντά κανείς αλλού τόσο διαφορετικά περιβάλλοντα και κλιματολογικές παραλλαγές σε τόσο κοντινές αποστάσεις: χιονισμένα βουνά, έρημο και τροπικά δάση. Από τις αμμώδεις παραλίες όπου ψήνεται στον ήλιο, ο τουρίστας μπορεί ταυτόχρονα να θαυμάζει χιονισμένες βουνοκορφές!
Κατά τα άλλα, το Γκράν Κανάρια είναι ένα κοσμοπολίτικο νησί με το μεγαλύτερο σε αφίξεις λιμάνι της Ισπανίας και με ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Ευρώπης. Με άριστες τουριστικές υποδομές και έντονη νυχτερινή ζωή. Η πρωτεύουσα Λας Πάλμας – η μεγαλύτερη πόλη των Καναρίων και πρωτεύουσα του αρχιπελάγους – έχει απ΄ όλα τα καλά, αλλά εκείνη που ξεχωρίζει είναι η παλιά πόλη με παραδοσιακά σπίτια, όμορφες αυλές και αριστοτεχνικά μπαλκόνια. Κάπου ανάμεσα σ΄ αυτά βρίσκεται και το σπίτι όπου έμεινε ο Χριστόφορος Κολόμβος όταν επισκέφτηκε το νησί, όπως και το Μουσείο των Καναρίων, όπου υπάρχουν στοιχεία για τους πρώτους κατοίκους των νησιών, τους Guanches.
Από τις πιο φημισμένες παραλίες του Γκράν Κανάρια, η Μασπαλόμας, με λευκή άμμο, μήκους 6 χλμ. και βάθους 1 χλμ., φαντάζει παραδεισένια.
Φουερτεβεντούρα
Από την αφρικάνικη ήπειρο τη χωρίζει μόνο ένα στενό κομμάτι θάλασσας. Έχει την παλαιότερη ιστορία, την παλαιότερη πρωτεύουσα, το Πουέρτο ντε Ροζάριο – με την τυπική αρχιτεκτονική των Κανάριων νησιών – και τις πιο μεγάλες παραλίες του αρχιπελάγους με λεπτή χρυσή άμμο. Παράδεισος για διακοπές και ψάρεμα. Οι λάτρεις του γυμνισμού και των καταδύσεων θα βρουν την ιδανική παραλία (6 χλμ.) και τα ιδανικά κρυστάλλινα νερά ανάμεσα στη Γιάντια και την Παγιάρα και στο απομονωμένο κοντινό νησάκι Λόμπος.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μπετανκούρια – στο κέντρο του νησιού, μέσα σε μια εύφορη κοιλάδα – υπάρχουν ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τον πολιτισμό των Guanches.
Λαντζαρότε
Είναι το «Μαύρο νησί» των 100 ηφαιστείων, με τα υπέροχα μυστηριακά τοπία που ζωγράφισε η λάβα πριν από εκατοντάδες χρόνια. Είναι γνωστό στην ιστορία για τα πολλά κάστρα και μνημεία του, τις όμορφες χρυσές παραλίες, τα τυρκουάζ νερά του. Αυτό το νησί που έχει καταστραφεί πολλές φορές από ηφαιστειακές εκρήξεις – τον 18ο και τον 19ο αιώνα – κι άλλες τόσες έχει ξαναγεννηθεί, έχει να επιδείξει μερικές από τις πιο απίστευτες εικόνες που υπάρχουν πάνω στον πλανήτη: οργιώδη βλάστηση δίπλα σε περίεργες μορφές πετρωμένης λάβας. Μεγάλα κομμάτια γης είναι καλυμμένα από στάχτη και λάβα δίνοντας στον χώρο μια σεληνιακή διάσταση. Μιας και είναι μικρό σε μέγεθος, μπορεί όλα αυτά να τα δει κάποιος σε μια ημερήσια εκδρομή με αυτοκίνητο.
Στο χωριό Ταχίσε τα κατάλευκα σπίτια έρχονται σε εξωπραγματική αντίθεση με τη μαύρη στάχτη που καλύπτει τους πρόποδες του βουνού, στους οποίους είναι χτισμένα. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται και οι Κάζας Χόντα, ηφαιστειογενείς σπηλιές που κατοικούνταν από τους Guanches. Στην Γκουατίζα υπάρχει μια τεράστια θάλασσα από κάκτους και στη Λα Κουέβα ντε λος Βέρντες ένα απίθανο σύστημα από σπηλιές, μήκους 7χλμ, που ενώνουν το ηφαίστειο Κορόνα με τη θάλασσα. Οι οπτικές παραισθήσεις που βιώνει κανείς μέσα σ΄ αυτές τις σπηλιές είναι μοναδικές. Στο παρελθόν οι ντόπιοι κρύβονταν εκεί για να γλυτώσουν από τους πειρατές, ενώ για τους εισβολείς έγιναν πολλές φορές θανάσιμη παγίδα. Στα νερά τους εντούτοις ζουν μια χαρά οι μοναδικοί στον κόσμο λευκοί αστακοί των Καναρίων.
Στη Λα Τζέρια, ανάμεσα σε δεκάδες μικρούς κρατήρες, υπάρχουν αμπελώνες με τα περίφημα σταφύλια των Καναρίων, απ΄ όπου βγαίνει το φημισμένο κρασί Malvasia. Απίστευτη η ομορφιά και στο ηφαίστειο Ελ Γκόλφο, ο κρατήρας του οποίου έχει πλημμυρίσει από θάλασσα δημιουργώντας μια λίμνη με σμαραγδένιο νερό και κοίτες από μαύρη άμμο. Και βρίσκεται δίπλα στην παραλία! Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Αρετσίφε, γεμάτη με κάστρα. Στα κοντινά νησιά Λα Ισλέτα και Λα Ίσλα Γκρατσιόζα και στην παραλία Πλάγια Μπλάνκα το μπάνιο είναι απόλαυση. Ο πιο εντυπωσιακός όμως τόπος είναι το Εθνικό Πάρκο της Τιμανφάγια, στο οποίο υπάρχουν εστιατόρια που ψήνουν μπριζόλες σε κάποια σημεία του κρατήρα του ενεργού ηφαιστείου Μοντάνια ντε Φουέγκο (Βουνό της φωτιάς) σε θερμοκρασία 400οC.
Λα Πάλμα
Φέρει το όνομα «Πράσινο νησί», εντούτοις δεν υστερεί σε ηφαιστειακή δυναμικότητα: το Λα Καλντέρα ντελ Ταμπουριέντε, με κρατήρα διαμέτρου 9 χλμ. και βάθους 770 μ. δεσπόζει σ΄ αυτό το νησί, που βρίσκεται περισσότερο εκτεθειμένο από τα άλλα στα κύματα του Ατλαντικού. Διαθέτει και αστρονομικό παρατηρητήριο στην κορυφή του ψιλόλιγνου βουνού Ροκ ντε λας Μουτσάτσος. Στη Φουενκαλιέντε οι αμπελώνες μπερδεύονται με τους κρατήρες, που από καιρού εις καιρόν ξυπνάνε, όπως οι Σαν Αντόνιο και Τενεγκουία το 1971, ενώ στην αγκαλιά του κρατήρα Καλντερέτα φωλιάζει και η πρωτεύουσα του νησιού Σάντα Κρούζ ντε λα Πάλμα.
Λα Γκομέρα
Χαρακτηριστικό στο νησί είναι το βουνό των 1487 μέτρων που βυθίζεται απότομα μέσα στη θάλασσα, αλλά άκρως ενδιαφέροντα είναι και τα τοπικά έθιμα. Οι ντόπιοι από διαφορετικές κοιλάδες επικοινωνούν μεταξύ τους με σφυρίγματα, όπως στις Κεντρικές Άλπεις. Από την πρωτεύουσά του, το Σαν Σεμπαστιάν, ο Χριστόφορος Κολόμβος είχε την ευκαιρία να δει την ηφαιστειακή έκρηξη στην Τενερίφη. Μάλιστα εκεί επισκεύασε κι ένα από τα πλοία του, το Λα Πίντα.
Ελ Χιέρο
Το μικρό των Καναρίων είναι ιδανικός τόπος για χαλαρές διακοπές σε πλήρη επαφή με τη φύση. Σε αντίθεση με τα άλλα Κανάρια νησιά έχει κυρίως βραχώδεις ακτές αλλά και μία παραλία, στο Γκόλφο, που καταλαμβάνει 14 χλμ! Δεν πάει πίσω από κρατήρες και βλάστηση το βουνό Μαλπάσο, απ΄ όπου η θέα είναι πανοραμική. Η πρωτεύουσά του Βαλβέρντε, μικρή και γραφική με κήπους και πάρκα, διαθέτει μια ωραία πλατεία που βλέπει στη θάλασσα. Στο Τινόρ υπάρχουν πυραμίδες από ηφαιστειακή λάβα μέσα σε καταπράσινα λιβάδια.
goldenmag.gr
Με τα κύματα του Ατλαντικού ωκεανού να τα σμιλεύουν συνεχώς, τα Κανάρια νησιά...
συνεχίζουν να εκπλήσσουν ευχάριστα τους επισκέπτες τους, παρά το γεγονός ότι η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη έχει πια αμαυρώσει μέρος από την παρθένα ομορφιά τους.
Οι πρώτοι που έφτασαν σε αυτά νησιά λέγεται ότι ήταν οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι, οι οποίοι μάλιστα τα ονόμασαν «Χαρούμενα νησιά». Κάποιοι μύθοι υποστηρίζουν πως εκεί ήταν ο κήπος των Εσπερίδων, ενώ ορισμένοι ιστορικοί εικάζουν ότι στα νερά τους είναι καταποντισμένη η θρυλική Ατλαντίδα. Ακόμα μυστήριο αποτελεί για τους ιστορικούς και η καταγωγή των ιθαγενών Guanches που πρωτοκατοίκησαν τα νησιά, ακριβώς γιατί διέθεταν λευκό δέρμα και αρκετά υψηλό σωματικό ανάστημα.
Τα 7 μεγάλα και τα άλλα μικρότερα Κανάρια νησιά έχουν τον τρόπο τους να διατηρούν άσβεστο το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών όπως και πριν από χιλιάδες χρόνια. Το 1496 προσαρτήθηκαν στο ισπανικό βασίλειο (ανήκουν ακόμα στην Ισπανία και ως εκ τούτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση), αφού πρώτα είχαν πάρει το νέο τους όνομα από τους Ισπανούς κατακτητές τους: Islas de las Canarias («Νησιά των σκυλιών») από τους σκύλους των ιθαγενών που βρήκαν εκεί οι κονκισταδόρες στην πρώτη εισβολή τους. Στα λιμάνια τους έριξαν επίσης άγκυρα και τα πλοία του Χριστόφορου Κολόμβου, πριν ξεκινήσουν για το μακρύ ταξίδι της αναζήτησης του Νέου Κόσμου.
Τενερίφη
Η φύση προίκισε το μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους των Καναρίων με ένα ιδανικό κλίμα – επικρατούν ανοιξιάτικες συνθήκες σχεδόν όλο το χρόνο με μέσο όρο θερμοκρασίας τους 20ο C – και ένα ποικιλόμορφο τοπίο που εναλλάσσεται με εκπληκτικούς ρυθμούς, όπως συμβαίνει μόνο σε παραμυθένιους κόσμους.
Κυρίαρχη σε αυτό το τριγωνικό κομμάτι νησιώτικης γης είναι η μεγάλη οροσειρά που διατρέχει το κέντρο της και έχει στο μέσον της έναν φυσικό κρατήρα, τον «Λας Κανάδας ντελ Τιέδε», διαμέτρου 20 χλμ. Το ηφαίστειο είναι ακόμα ενεργό και είχε την τελευταία του έκρηξη το 1492, την οποία παρακολούθησε και ο Χριστόφορος Κολόμβος από το κοντινό μικρότερο νησί των Καναρίων Λα Γκομέρα πριν ξεκινήσει το ταξίδι του για την Αμερική. Μία ακόμα μικρότερη έκρηξη έγινε το 1798.
Το Τιέδε έχει εκτοξεύσει 12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ηφαιστειακού υλικού προς όλες τις πλευρές του, που με τα χρόνια πήραν φόρμες οι οποίες έμοιαζαν με μύτες και έμειναν γνωστές ως οι Μύτες του Τιέδε. Στις πλαγιές του βουνού Τιέδε, που έχει την υψηλότερη κορυφή της Ισπανίας και όλου του Ατλαντικού, την Ελ Πίκο ντελ Τιέδε (3.718 μ.) και έχει επίσημα ανακηρυχθεί εθνικό πάρκο, υπάρχουν εύφορες κοιλάδες. Γύρω από το Τιέδε υπάρχουν κι άλλα μικρότερα ηφαίστεια.
Η πρωτεύουσα Σάντα Κρουζ, ηλιόλουστη, φιλική, με πολύβουους δρόμους, όμορφα πάρκα αλλά λίγο άναρχα δομημένη, διαθέτει ένα γραφικό λιμάνι πλαισιωμένο από ψηλούς βράχους, στο οποίο αράζουν όλο το χρόνο πολλά σκάφη. Η πιο αγαπημένη τουριστική πόλη της Τενερίφης είναι το Πουέρτο ντε λα Κρουζ, με το επίσης γραφικό λιμάνι της και το «Πάρκο των παπαγάλων», μέσα σε τροπικούς κήπους, όπου υπάρχει και μια εντυπωσιακή ατραξιόν με δελφίνια. Οι αμμόλοφοι και οι αμμώδεις παραλίες του νησιού που ακουμπούν στα νερά του Ατλαντικού (με πιο γνωστές τις Πλάγια ντε λας Αμέρικας και Λος Κριστιάνος) σε κάνουν να ξεχνάς όλα τα άλλα. Δεν λείπουν όμως και οι παραλίες με μαύρη άμμο, προϊόν της ηφαιστειακής δραστηριότητας, όπως η Πλάγια ντε ελ Πουερτίτο με μήκος 1, 6 χλμ.
Γκραν Κανάρια
Το αποκαλούν «Μικρή ήπειρο» λόγω της απίστευτης ποικιλίας των τοπίων με ευρωπαϊκή, αφρικάνικη και αμερικάνικη βλάστηση. Η οροσειρά που υπάρχει κι εδώ στο κέντρο του νησιού ανεβαίνει ως περίπου τα 2.000μ. και κόβεται απότομα από περίεργα φαράγγια που φτάνουν ως τις ακτές. Δύσκολα συναντά κανείς αλλού τόσο διαφορετικά περιβάλλοντα και κλιματολογικές παραλλαγές σε τόσο κοντινές αποστάσεις: χιονισμένα βουνά, έρημο και τροπικά δάση. Από τις αμμώδεις παραλίες όπου ψήνεται στον ήλιο, ο τουρίστας μπορεί ταυτόχρονα να θαυμάζει χιονισμένες βουνοκορφές!
Κατά τα άλλα, το Γκράν Κανάρια είναι ένα κοσμοπολίτικο νησί με το μεγαλύτερο σε αφίξεις λιμάνι της Ισπανίας και με ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Ευρώπης. Με άριστες τουριστικές υποδομές και έντονη νυχτερινή ζωή. Η πρωτεύουσα Λας Πάλμας – η μεγαλύτερη πόλη των Καναρίων και πρωτεύουσα του αρχιπελάγους – έχει απ΄ όλα τα καλά, αλλά εκείνη που ξεχωρίζει είναι η παλιά πόλη με παραδοσιακά σπίτια, όμορφες αυλές και αριστοτεχνικά μπαλκόνια. Κάπου ανάμεσα σ΄ αυτά βρίσκεται και το σπίτι όπου έμεινε ο Χριστόφορος Κολόμβος όταν επισκέφτηκε το νησί, όπως και το Μουσείο των Καναρίων, όπου υπάρχουν στοιχεία για τους πρώτους κατοίκους των νησιών, τους Guanches.
Από τις πιο φημισμένες παραλίες του Γκράν Κανάρια, η Μασπαλόμας, με λευκή άμμο, μήκους 6 χλμ. και βάθους 1 χλμ., φαντάζει παραδεισένια.
Φουερτεβεντούρα
Από την αφρικάνικη ήπειρο τη χωρίζει μόνο ένα στενό κομμάτι θάλασσας. Έχει την παλαιότερη ιστορία, την παλαιότερη πρωτεύουσα, το Πουέρτο ντε Ροζάριο – με την τυπική αρχιτεκτονική των Κανάριων νησιών – και τις πιο μεγάλες παραλίες του αρχιπελάγους με λεπτή χρυσή άμμο. Παράδεισος για διακοπές και ψάρεμα. Οι λάτρεις του γυμνισμού και των καταδύσεων θα βρουν την ιδανική παραλία (6 χλμ.) και τα ιδανικά κρυστάλλινα νερά ανάμεσα στη Γιάντια και την Παγιάρα και στο απομονωμένο κοντινό νησάκι Λόμπος.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μπετανκούρια – στο κέντρο του νησιού, μέσα σε μια εύφορη κοιλάδα – υπάρχουν ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τον πολιτισμό των Guanches.
Λαντζαρότε
Είναι το «Μαύρο νησί» των 100 ηφαιστείων, με τα υπέροχα μυστηριακά τοπία που ζωγράφισε η λάβα πριν από εκατοντάδες χρόνια. Είναι γνωστό στην ιστορία για τα πολλά κάστρα και μνημεία του, τις όμορφες χρυσές παραλίες, τα τυρκουάζ νερά του. Αυτό το νησί που έχει καταστραφεί πολλές φορές από ηφαιστειακές εκρήξεις – τον 18ο και τον 19ο αιώνα – κι άλλες τόσες έχει ξαναγεννηθεί, έχει να επιδείξει μερικές από τις πιο απίστευτες εικόνες που υπάρχουν πάνω στον πλανήτη: οργιώδη βλάστηση δίπλα σε περίεργες μορφές πετρωμένης λάβας. Μεγάλα κομμάτια γης είναι καλυμμένα από στάχτη και λάβα δίνοντας στον χώρο μια σεληνιακή διάσταση. Μιας και είναι μικρό σε μέγεθος, μπορεί όλα αυτά να τα δει κάποιος σε μια ημερήσια εκδρομή με αυτοκίνητο.
Στο χωριό Ταχίσε τα κατάλευκα σπίτια έρχονται σε εξωπραγματική αντίθεση με τη μαύρη στάχτη που καλύπτει τους πρόποδες του βουνού, στους οποίους είναι χτισμένα. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται και οι Κάζας Χόντα, ηφαιστειογενείς σπηλιές που κατοικούνταν από τους Guanches. Στην Γκουατίζα υπάρχει μια τεράστια θάλασσα από κάκτους και στη Λα Κουέβα ντε λος Βέρντες ένα απίθανο σύστημα από σπηλιές, μήκους 7χλμ, που ενώνουν το ηφαίστειο Κορόνα με τη θάλασσα. Οι οπτικές παραισθήσεις που βιώνει κανείς μέσα σ΄ αυτές τις σπηλιές είναι μοναδικές. Στο παρελθόν οι ντόπιοι κρύβονταν εκεί για να γλυτώσουν από τους πειρατές, ενώ για τους εισβολείς έγιναν πολλές φορές θανάσιμη παγίδα. Στα νερά τους εντούτοις ζουν μια χαρά οι μοναδικοί στον κόσμο λευκοί αστακοί των Καναρίων.
Στη Λα Τζέρια, ανάμεσα σε δεκάδες μικρούς κρατήρες, υπάρχουν αμπελώνες με τα περίφημα σταφύλια των Καναρίων, απ΄ όπου βγαίνει το φημισμένο κρασί Malvasia. Απίστευτη η ομορφιά και στο ηφαίστειο Ελ Γκόλφο, ο κρατήρας του οποίου έχει πλημμυρίσει από θάλασσα δημιουργώντας μια λίμνη με σμαραγδένιο νερό και κοίτες από μαύρη άμμο. Και βρίσκεται δίπλα στην παραλία! Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Αρετσίφε, γεμάτη με κάστρα. Στα κοντινά νησιά Λα Ισλέτα και Λα Ίσλα Γκρατσιόζα και στην παραλία Πλάγια Μπλάνκα το μπάνιο είναι απόλαυση. Ο πιο εντυπωσιακός όμως τόπος είναι το Εθνικό Πάρκο της Τιμανφάγια, στο οποίο υπάρχουν εστιατόρια που ψήνουν μπριζόλες σε κάποια σημεία του κρατήρα του ενεργού ηφαιστείου Μοντάνια ντε Φουέγκο (Βουνό της φωτιάς) σε θερμοκρασία 400οC.
Λα Πάλμα
Φέρει το όνομα «Πράσινο νησί», εντούτοις δεν υστερεί σε ηφαιστειακή δυναμικότητα: το Λα Καλντέρα ντελ Ταμπουριέντε, με κρατήρα διαμέτρου 9 χλμ. και βάθους 770 μ. δεσπόζει σ΄ αυτό το νησί, που βρίσκεται περισσότερο εκτεθειμένο από τα άλλα στα κύματα του Ατλαντικού. Διαθέτει και αστρονομικό παρατηρητήριο στην κορυφή του ψιλόλιγνου βουνού Ροκ ντε λας Μουτσάτσος. Στη Φουενκαλιέντε οι αμπελώνες μπερδεύονται με τους κρατήρες, που από καιρού εις καιρόν ξυπνάνε, όπως οι Σαν Αντόνιο και Τενεγκουία το 1971, ενώ στην αγκαλιά του κρατήρα Καλντερέτα φωλιάζει και η πρωτεύουσα του νησιού Σάντα Κρούζ ντε λα Πάλμα.
Λα Γκομέρα
Χαρακτηριστικό στο νησί είναι το βουνό των 1487 μέτρων που βυθίζεται απότομα μέσα στη θάλασσα, αλλά άκρως ενδιαφέροντα είναι και τα τοπικά έθιμα. Οι ντόπιοι από διαφορετικές κοιλάδες επικοινωνούν μεταξύ τους με σφυρίγματα, όπως στις Κεντρικές Άλπεις. Από την πρωτεύουσά του, το Σαν Σεμπαστιάν, ο Χριστόφορος Κολόμβος είχε την ευκαιρία να δει την ηφαιστειακή έκρηξη στην Τενερίφη. Μάλιστα εκεί επισκεύασε κι ένα από τα πλοία του, το Λα Πίντα.
Ελ Χιέρο
Το μικρό των Καναρίων είναι ιδανικός τόπος για χαλαρές διακοπές σε πλήρη επαφή με τη φύση. Σε αντίθεση με τα άλλα Κανάρια νησιά έχει κυρίως βραχώδεις ακτές αλλά και μία παραλία, στο Γκόλφο, που καταλαμβάνει 14 χλμ! Δεν πάει πίσω από κρατήρες και βλάστηση το βουνό Μαλπάσο, απ΄ όπου η θέα είναι πανοραμική. Η πρωτεύουσά του Βαλβέρντε, μικρή και γραφική με κήπους και πάρκα, διαθέτει μια ωραία πλατεία που βλέπει στη θάλασσα. Στο Τινόρ υπάρχουν πυραμίδες από ηφαιστειακή λάβα μέσα σε καταπράσινα λιβάδια.
goldenmag.gr