Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

10 πράγματα που πιθανόν δεν ξέρετε για τον Βόρειο Πόλο

Οι περισσότεροι από εμάς, όταν ακούμε τη φράση «Βόρειος Πόλος», σκεφτόμαστε πάγο, τον Άγιο Βασίλη και απόκοσμα τοπία. Ξέρετε όμως ότι αυτός ο τόπος αποτελεί επίσης το επίκεντρο διεθνούς διαμάχης, ότι φιλοξενεί έναν ιδιαίτερο μαραθώνιο και ότι δεν είναι το πιο παγωμένο μέρος του κόσμου;


Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα θέματα για το Βόρειο Πόλο, που ίσως δε γνωρίζουμε. Από τότε που η περιοχή ανακαλύφθηκε από τους Robert E. Peary, Matthew Henson και τέσσερις φίλους τους Εσκιμώους, το 1909, αποτελούσε ένα μέρος διεθνούς ίντριγκας: αρκετές χώρες ανταγωνίζονται για το ποια θα εκμεταλλευτεί τα μεγάλα υπόγεια αποθέματα πετρελαίου στον Αρκτικό Κύκλο.

Μπορείτε να επισκεφθείτε την περιοχή με κάποιο οργανωμένο πακέτο και να περάσετε τη νύχτα σε ένα ξενοδοχείο κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου από πάγο –όπως το Icehotel στο Jukkasjärvi της Σουηδίας- ή να επισκεφθείτε το Aurora Ice Museum ( www.chenahotsprings.com/ice-museum/ ) στο Fairbanks, στην Αλάσκα, για μια μοναδική νύχτα μέσα σε ιγκλού.

Ακολουθούν μερικές ακόμη πληροφορίες για το Βόρειο Πόλο (όπως αναφέρει το budgettravel.com), που μπορεί να σας εκπλήξουν…

Υπάρχουν… δύο Βόρειοι Πόλοι

Η θέση του βόρειου μαγνητικού πόλου σε σχέση με τον γεωγραφικό (wikipedia)

Σε αντίθεση με το Νότιο Πόλο, που βρίσκεται στην ήπειρο της Ανταρκτικής, δεν υπάρχει έδαφος κάτω από το Βόρειο Πόλο, αλλά ένα πλωτό φύλλο πάγου της Αρκτικής, που επεκτείνεται κατά τους ψυχρότερους μήνες και συρρικνώνεται στο μισό μέγεθος το καλοκαίρι. Για να περιπλέξουμε τα πράγματα ακόμη περισσότερο, υπάρχουν δύο διαφορετικοί ορισμοί του Βόρειου Πόλου. Ο πρώτος είναι ο βόρειος μαγνητικός πόλος, ο οποίος είναι, κυριολεκτικά, ένα μαγνητικό φαινόμενο που αλλάζει καθημερινά ανάλογα με τις αλλαγές κάτω από το φλοιό της Γης. Επίσης υπάρχει ένας επίγειος Βόρειος Πόλος, που είναι το σταθερό σημείο αναφοράς της κορυφής της Γης. Ανεξάρτητα από το πώς ορίζεται πάντως ο Βόρειος Πόλος, η υπερθέρμανση του πλανήτη εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα εδώ –καθώς οι πάγοι λιώνουν και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, συρρικνώνεται η «γη» όπου ζουν πολικές αρκούδες και άλλα άγρια ζώα και έτσι γίνεται δυσκολότερη η επιβίωσή τους.

Βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς διαμάχης

Γνωρίζετε ότι το 30% των ανεκμετάλλευτων αποθεμάτων πετρελαίου στον κόσμο, βρίσκονται στον Αρκτικό Κύκλο; Γεωλογικές έρευνες αναφέρουν ότι το ποσό θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι υψηλότερο, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της περιοχής δεν έχει ακόμη ερευνηθεί.

Το θέμα περιπλέκεται εξαιτίας του ότι πολλές χώρες διεκδικούν τα εδάφη του Αρκτικού Κύκλου –η Ρωσία, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Δανία (μέσω της Γροιλανδίας) και οι ΗΠΑ (μέσω της Αλάσκας). Κάθε χώρα έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει πιθανά αποθέματα πετρελαίου σε απόσταση 200 μιλίων από τις ακτές της, αλλά αρκετές φορές έχουν γίνει ακραίες κινήσεις από διάφορες πλευρές, που δυσκολεύουν τα πράγματα για μια κοινή λύση.

Ο Βόρειος Πόλος έχει εποχές

Ακριβώς όπως και οπουδήποτε αλλού στη Γη, η θερμοκρασία έχει διακυμάνσεις εδώ, ανάλογα με την εποχή του έτους. Ο Βόρειος Πόλος είναι θερμότερος τον Ιούλιο –ουσιαστικά όχι περισσότερους από 0 βαθμούς Κελσίου! Αν… παγώνετε και μόνο που το ακούτε, έχει κι άλλο: Οι θερμοκρασίες το χειμώνα φτάνουν πολύ κάτω από το μηδέν, ενώ το φως του ήλιου κάθε ημέρα, εξαρτάται επίσης από την εποχή. Η Αλάσκα, η Νορβηγία και οι άλλες χώρες του Αρκτικού Κύκλου, έχουν για έξι μήνες ημέρα και για έξι μήνες σχεδόν απόλυτο σκοτάδι, λόγω της γωνίας υπό την οποία αυτό το σημείο της Γης, «βλέπει» τον ήλιο.

Κι όμως, δεν είναι το πιο παγωμένο μέρος του κόσμου

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά ακόμη και με υψηλότερη θερμοκρασία τους 0 βαθμούς Κελσίου, ο Βόρειος Πόλος δεν είναι το πιο κρύο μέρος στη Γη. Είναι όμως ο Νότιος Πόλος, με θερμοκρασίες που το χειμώνα έχουν μέσο όρο -60 βαθμούς Κελσίου. Σε αντίθεση με το Βόρειο Πόλο, ο Νότιος Πόλος αποτελείται από ένα παχύ στρώμα πάγου, το οποίο με τη σειρά του βρίσκεται σε ένα κομμάτι Γης, την Ανταρκτική. Σε υψόμετρο πάνω από 2.740 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, η Ανταρκτική είναι επίσης η υψηλότερη ήπειρος του κόσμου. Ο Βόρειος Πόλος, από την άλλη, αποτελείται από ένα λεπτό στρώμα πάγου της Αρκτικής, που βρίσκεται λιγότερο από μισό μέτρο πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, γεγονός που επιτρέπει στο τοπίο να απορροφά θερμότητα από το περιβάλλον του Αρκτικού Ωκεανού.

Υπάρχει ζωή εκεί πάνω

Αν και οι συνθήκες ζωής εκεί μπορεί να θεωρούνται πολύ δύσκολες για τους περισσότερους ανθρώπους, υπάρχουν φυλές ιθαγενών Inuit που ζουν στο βόρειο Καναδά και την Αλάσκα. Τα εξωτερικά όρια του Αρκτικού Κύκλου είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να δείτε πολικές αρκούδες στο φυσικό τους περιβάλλον, αλλά και φάλαινες, αρκτικές αλεπούδες ταράνδους κ.ά.. Ένα ζώο που δεν θα δείτε στο Βόρειο Πόλο είναι ο πιγκουίνος, που ζει στο Νότιο Πόλο. Υπάρχουν όμως πολλά άλλα είδη πουλιών που μοιάζουν με πιγκουίνους.

Ο Άγιος Βασίλης δεν είναι ο μόνος θρυλικός… χαρακτήρας στο Βόρειο Πόλο

Ξέρετε ότι το πλάσμα που ενέπνευσε μύθους για μονόκερους, προέρχεται από το Βόρειο Πόλο; Η μονόδοντας, μια μικρή φάλαινα που ζει στα ψυχρά νερά του Αρκτικού Κύκλου, έχει έναν 2-3 μέτρων χαυλιόδοντα, γεγονός που της έχει δώσει το παρατσούκλι «μονόκερος της θάλασσας».

Τον 16ο αιώνα, πιστευόταν ότι κατέχουν μαγικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ασθενειών. Η ζήτηση ήταν υψηλή και ο θρύλος λέει ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Ι, έδωσε £ 10.000 για να πάρει έναν χαυλιόδοντα. Σήμερα, έχουν απομείνει μικροί πληθυσμοί αυτής της φάλαινας, λόγω του ψαρέματός της (οι Inuit χρησιμοποιούν το κρέας, τους χαυλιόδοντες και το πλούσιο σε βιταμίνη C δέρμα της, στην καθημερινή τους ζωή), της κλιματικής αλλαγής καθώς και του ψαρέματος της ιππόγλωσσας, της κύριας τροφής τους.

Το μαγικό εργαστήρι του Αϊ-Βασίλη, δεν βρίσκεται στο Βόρειο Πόλο, αλλά πολύ κοντά

Σσσς! Μην το πείτε τα παιδιά, αλλά το εργαστήρι του Αϊ-Βασίλη δεν βρίσκεται στον Βόρειο Πόλο, αλλά στη φινλανδική Λαπωνία. Μπορείτε να επισκεφθείτε το χωριό του Άϊ Βασίλη στη φινλανδική πόλη Ροβανιέμι όλο το χρόνο, να στείλετε γράμματα προς και από το ταχυδρομείο του (με την επίσημη σφραγίδα του Αρκτικού Κύκλου) και να εξερευνήσετε το Santa Park ( www.santapark.com/en/santapark ), όπου θα δείτε το σχολείο των ξωτικών, την κουζίνα της γυναίκας του Αϊ Βασίλη κ.ά.. Μπορείτε να επισκεφθείτε ακόμη και τους ταράνδους του Αϊ-Βασίλη στη φάρμα Sirmakko Reindeer Family Farm. Ο Άγιος Βασίλης έχει επίσης ένα δορυφορικό εργαστήριο στην πόλη του Βόρειου Πόλου, στην Αλάσκα ( www.northpolealaska.com ).

Μπορείτε να κάνετε διακοπές εκεί

Αν και δεν είναι ένας οικονομικός προορισμός, θα μπορούσε να είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και περιπετειώδες ταξίδι. Πολλές εταιρείες προσφέρουν κρουαζιέρες, από και προς διάφορα σημεία του Αρκτικού Κύκλου.

Πηγαίνετε από τον Ιούνιο έως τα μέσα Ιουλίου, για να δείτε πολικές αρκούδες και θαλάσσιους ελέφαντες να κυνηγάνε στο φυσικό τους περιβάλλον, από τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου για να δείτε τα λουλούδια και την πλούσια αρκτική χλωρίδα σε όλο της το μεγαλείο ή από τα μέσα Αυγούστου μέχρι το Σεπτέμβριο, όταν τα πουλιά αρχίζουν να μεταναστεύουν προς τα νότια.

Υπάρχουν ιαματικές πηγές

Αν βρεθείτε στον παγωμένο Αρκτικό Κύκλο, θα πρέπει να ψάξετε έναν τρόπο για να ζεσταθείτε. Περίπου μία ώρα έξω από το Fairbanks, στην Αλάσκα, υπάρχει φυσική γεωθερμική θερμή πηγή, σε μια λίμνη που περιβάλλεται από βράχια. Οι ιαματικές πηγές είναι επίσης το καλύτερο μέρος για να απολαύσετε το Βόρειο Σέλας χαλαρώνοντας (η καλύτερη εποχή για να το δείτε είναι από τον Αύγουστο, μέχρι το Μάιο).

Θερμές πηγές υπάρχουν και στα νησιά Svalbard της Νορβηγίας, στην Ισλανδία (γνωστές είναι οι Landmannalaugar Hot Springs), αλλά και στη Ρωσία -στο Oymyakon της Σιβηρίας, την πιο κρύα πόλη στον πλανήτη.

Στον Βόρειο Πόλο, διοργανώνεται μαραθώνιος κάθε χρόνο

Ο μαραθώνιος δρόμος στο Βόρειο Πόλο ( www.npmarathon.com ), είναι ο πιο παγωμένος μαραθώνιος δρόμος του κόσμου και με μέση θερμοκρασία -30 βαθμούς και ψυχρό αέρα, καταλαβαίνουμε γιατί. Διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2002 -το 2011, 255 άνθρωποι από 38 χώρες σε όλο τον κόσμο, αψήφησαν τις δύσκολες συνθήκες και αγωνίστηκαν στον 42 χλμ. μαραθώνιο, πάνω σε ένα επιπλέον παγωμένο στρώμα της Αρκτικής. Οι αγωνιζόμενοι φορούσαν ειδικά ρούχα, αντιανεμικά παντελόνια, γάντια, δύο ζευγάρια κάλτσες, αλλά και γυαλιά. Ο επόμενος μαραθώνιος θα λάβει χώρα στις 9 Απριλίου του 2013 και η συμμετοχή σε αυτόν κοστίζει περίπου 15.561 δολάρια και περιλαμβάνει διαμονή στο Spitsbergen της Γροιλανδίας πριν και μετά τον αγώνα, πτήσεις προς και από το σημείο εκκίνησης στο Βόρειο Πόλο, πτήσεις ελικοπτέρου στην πολική περιοχή, μετάλλια, και ένα αναμνηστικό DVD του αγώνα.

 otherside.gr


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...