Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

15+1 πράγματα που (ίσως) δεν γνωρίζετε για τον James Joyce

Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες του 20ου αιώνα και όχι άδικα αφού κατάφερε να γράψει περίπου 800 σελίδες μυθιστόρημα, περιγράφοντας μία μόνο μέρα από τη ζωή του ήρωα του, Λεοπόλδου Μπλουμ...



Ο λόγος φυσικά για τον συγγραφέα ενός από τα πιο δύσκολα αλλά και περίτεχνα έργα της λογοτεχνίας: τον James Joyce. Σας παρουσιάζουμε τις 15 +1, κρυφές πληροφορίες, που μέχρι σήμερα τουλάχιστον, ίσως δεν γνωρίζατε για τον αγαπημένο σας James Joyce.

1.Ο James Joyce, δεν ήταν ο μόνος διάσημος στην οικογένεια. Σύμφωνα με το γενεαλογικό του δέντρο, ο συγγραφέας ήταν απόγονος του αποκαλούμενου «Απελευθερωτή» Daniel O’ Connell, ιρλανδού πολιτικού αρχηγού του 19ου αιώνα, ο οποίος πολέμησε για το δικαίωμα των Καθολικών να συμμετέχουν στο Κοινοβούλιο του Westminster, κάτι που τους απαγορευόταν για περισσότερο από 100 χρόνια, αλλά και την ακύρωση της «πράξης ένωσης» μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας.

2. Ανάμεσα στα ταλέντα του Joyce κατατάσσεται και η υπέροχη, μελωδική φωνή του. Μάλιστα το Σάββατο 27 Αυγούστου του 1904, στις 8 το απόγευμα, συγκεκριμένα μοιράστηκε τη σκηνή του Antient Concert Rooms, στο Δουβλίνο, με τον γνωστό τενόρο John McCormack.

3. Η καριέρα του ως τενόρος ωστόσο δεν ευόδωσε λόγω...έλλειψης προσανατολισμού. Όταν ζούσε στην Ιταλία, λέγεται ότι οι περαστικοί σταματούσαν στο δρόμο για να τον ακούσουν να τραγουδά. Τότε ήταν που εξ' αιτίας του αποπροσανατολισμού του, στην κυριολεξία, δεν κατάφερε να παραστεί σε έναν διαγωνισμό για τενόρους, που διεξαγόταν. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να εγκαταλείψει τουλάχιστον επαγγελματικά αυτό το καλλιτεχνικό μονοπάτι.


4. Όμως ούτε η καριέρα του ως συγγραφέας ήταν γεμάτη ροδοπέταλα. Μάλιστα η βρετανική εκδοτική εταιρεία των Mills και Boon, που ιδρύθηκε το 1908, τον είχε απορρίψει.

5. Και στον κινηματογραφικό τομέα έχει το μερίδιο… ευθύνης ο James Joyce καθώς συνέβαλε στην ίδρυση του πρώτου κινηματογράφου στην Ιρλανδία τον Δεκέμβριο του 1909. Το όνομα αυτού «Volta».

6. Στο κολέγιο Belvedere, είχε εκλεγεί από τους συμφοιτητές του ως εκπρόσωπος της Αδελφότητας της Παρθένου Μαρίας.

7. Στο σπίτι ολόκληρη η οικογένεια Joyce, μιλούσε αποκλειστικά Ιταλικά.

8. Ο Joyce όμως είχε και ένα κοινό με τον άνθρωπο που «έφτιαξε» το Σύνταγμα της Ιρλανδίας, τον Eamon de Valera. Είχαν τον ίδιο οφθαλμίατρο στη Ζυρίχη, τον Dr Alfred Vogt.

9. Ο Joyce υιοθέτησε στιλιστικά το λευκό κοστούμι γιατί…τον βοηθούσε να βλέπει τις σελίδες όταν έγραφε τον «Οδυσσέα». Δεν ήθελε με τίποτα να φορέσει πιο χοντρούς φακούς στα γυαλιά του και το λευκό χρώμα του κοστουμιού, αντανακλούσε το φώς του ήλιου στις σελίδες του.

10. Το αγαπημένο του κρασί ήταν «Fendant de Sion» ένα λευκό κρασί, το οποίο δεν είχε και την καλύτερη γεύση. Μάλιστα όταν κάποιος γνωστός του, του έλεγε ότι έχει τη γεύση «ούρων» αυτός απαντούσε ότι «τουλάχιστον είναι ούρα από δούκισσα της τοξοβολίας».

11. Ως νεαρός ήταν συχνός επισκέπτης σπιτιών, που διέθεταν πόρνες, και λέγεται ότι το χρόνιο πρόβλημα στην όρασή του ήταν αποτέλεσμα της σύφιλης που είχε κολλήσει από εκεί.

12. Ο πατέρας του ήταν χρόνια αλκοολικός και αμόρφωτος. Επίσης απεχθανόταν το γράψιμο του γιου του, κάτι που είχε αρκετές επιπτώσεις στη μεταξύ τους σχέση.

13. Όταν κυκλοφόρησε ο «Οδυσσέας» ο Ernest Hemingway είπε ότι ήταν «το πιο υπέροχο βιβλίο». Ο D.H Lawrence από την άλλη, το χαρακτήρισε «ένα άσεμνο σκουπίδι».

14. Ο James Joyce, υπέφερε στην κυριολεξία από τον ανεξήγητα υπερβολικό φόβο του για τους κεραυνούς.

15. Παρά το θρησκευτικό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε, στα 16 του χρόνια αρνήθηκε τον καθολικισμό.

Και bonus: στη ζωή του εκτός από τη συγγραφή βιβλίων είχε εργαστεί ως δάσκαλος και τραπεζικός υπάλληλος.

clickatlife.gr

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...