Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Γαμήλιες γευστικές παραδόσεις ανά τον κόσμο

Σε όλο τον πλανήτη, τα ευτυχή ζεύγη και όλη τους η συγγενική «συνοδεία» ενσωματώνουν διαφόρων ειδών γεύσεις στη μεγάλη τους μέρα…

Μολονότι μία τριώροφη τούρτα είναι μια χαρά για ένα γάμο, η αλήθεια είναι πως το πράγμα για πολλά ζευγάρια δεν αρχίζει ούτε τελειώνει εκεί. Ειδικά για όσα έχουν στενή σχέση με την παράδοση. 


 Δεν έχει σημασία αν είναι θρησκευτική ή εθνική, ακόμα και τοπική παράδοση, το σημαντικό είναι ότι η ημέρα του γάμου κουβαλάει μαζί της, πάμπολλα παραδοσιακά εδέσματα.

 Το αμερικανικό μενού στους γάμους για παράδειγμα, αποτελείτο από βοδινό, κοτόπουλο, καθώς και μία επιλογή λαχανικών. Αυτό όμως, πλέον ανήκει στο παρελθόν, όπως συμβαίνει και στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

 Από την Ασία μέχρι την Αφρική και την Ευρώπη, καμία γαστριμαργική παράδοση δεν είναι καρμπόν με την άλλη και το Daily Meal παρουσιάζει μερικές από τις χαρακτηριστικότερες.


Πολωνία

 Ο γαμπρός και η νύφη στους πολωνικούς γάμους γεύονται ένα κομμάτι ψωμί συμβολικά, έτσι ώστε να «μην πεινάσουν» ποτέ. Έπειτα, πίνουν λίγο από κρασί, σύμβολο της γλυκύτητας της ζωής, ενώ στις γλώσσες τους τοποθετούνται κόκκοι αλατιού, σύμβολο του ξεπεράσματος των δυσκολιών στη ζωή.

Μουσουλμανικές χώρες

 Οι καλεσμένοι είθισται να αλοίφουν κουρκουμά στο πρόσωπο και το σώμα της νύφης, αλλά και στο δικό τους. Το συγκεκριμένο μπαχαρικό λέγεται ότι φέρνει καλή τύχη.

Κίνα

 Οι καρποί του Ginkgo θεωρείται ότι βοηθούν ιδιαίτερα στην υγεία, ενώ κάποιοι τους αποδίδουν ακόμα και αφροδισιακές ιδιότητες, εξ ου και το σερβίρισμά τους στους κινεζικούς γάμους.

Αιθιοπία

 Είναι σύνηθες οι νύφες της φυλής Gamo από τη νότια Αιθιοπία να καλύπτουν το κεφάλι τους με χορτάρι και ένα ιδιαίτερο βούτυρο από… έντερα, που συμβολίζει τη γονιμότητα!

Γαλλία

 Τα προφιτερόλ στριμώχνονται το ένα πάνω στο άλλο σε ένα «croquembouche», σε σχήμα μεγάλου κωνοειδούς πύργου. Επίσης, η νύφη κι ο γαμπρός κερνούν ο ένας τον άλλο από μια «κούπα γάμου», ένα κύπελλο με δυο λαβές από το οποίο πίνουν και οι δύο για να... ευδοκιμήσει ο γάμος τους. Το κύπελλο είναι συνήθως ασημένιο και περνά από γενιά σε γενιά σε κάθε οικογένεια.

Ιαπωνία

 Νύφη και γαμπρός μοιράζονται συνολικά εννέα γουλιές από το ιαπωνικό ποτό sake και μετά την πρώτη, θεωρούνται παντρεμένοι.

Αγγλία

 Το κλασικό γλυκό σε έναν αγγλικό γάμο είναι ένα fruitcake, συνήθως με σταφίδες, αλεσμένα αμύγδαλα, κεράσια, και αμυγδαλωτά. Μολονότι η ιδέα ενός fruitcake δεν επιβίωσε στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, παραμένει μια ισχυρή παράδοση στη μητρόπολη του αγγλοσαξονισμού Μεγάλη Βρετανία, κι έκανε την εμφάνισή της και στο γαμήλιο τραπέζι του πρίγκιπα William το 2011. Το πάνω στρώμα του ονομάζεται «βαφτιστικό cake» και το ζευγάρι το κρατάει για τη βάφτιση του πρώτου τους τέκνου.

Ιταλία

 Πολύχρωμα κουφέτα μοιράζονται σαν κέρασμα στους καλεσμένους. Κάθε ένα από αυτά αντιπροσωπεύει μία ευχή για το νέο ζευγάρι για καλή υγεία, ευτυχία, ευημερία, μακροζωία και γονιμότητα. Στην αρχαία Ρώμη, ο γαμπρός έσπαγε στα δυο μια μεγάλη κουλούρα ψωμί πάνω από το κεφάλι της νύφης, σφραγίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον γάμο τους.



Φιλιππίνες 

 Αν η νύφη και ο γαμπρός προσφέρουν στους καλεσμένους λιχουδιές όπως bibingka (ένα κολλώδες γλυκάκι με βάση την καρύδα) ή suman (ένα επίσης κολλώδες ριζο-cake με επικάλυψη φύλλων καρύδας), η παράδοση λέει ότι θα μείνουν μαζί για πάντα.

Ρωσία

 Το ψωμί είναι σύμβολο αφθονίας και πλούσιας ζωής, και γι’ αυτό ένα νιόπαντρο ζευγάρι Ρώσων γίνεται δεκτό στο σπίτι με ένα kournik (μια γαμήλια πίτα). Το kournik ψήνεται στα σπίτια της νύφης και του γαμπρού και πρέπει να αντανακλά αντίστοιχα την αρρενωπότητα και τη θηλυκότητά του καθενός τους.

Ουκρανία

 Το Korovai (γαμήλιο ψωμί) φτιάχνεται από πλούσια ζύμη με αυγό, ζάχαρη και καρυκεύματα, και είναι στρογγυλό στη μορφή. Γαμπρός και νύφη γυρνάνε γύρω γύρω του και στη συνέχεια τους δίνεται από ένα κομμάτι για να φάνε.

Σκωτία

 Ουίσκι και κρασί ρίχνονται μαζί σε μια κούπα ή μπολ με δύο χερούλια (συνήθως οικογενειακό κειμήλιο), που ονομάζεται quaich (στα γαελικά θα πει το «κύπελλο της αγάπης»), ένας ιερέας ευλογεί το ζευγάρι και εκείνο πίνει τις πρώτες γουλιές από τη μίξη, ενώ στη συνέχεια η κούπα περνά από χέρι σε χέρι στους συγγενείς και καλεσμένους, που πίνουν στην υγεία του και προς τιμήν του ζεύγους.

Μαρόκο

 Γάλα (για να συμβολίζει ασφάλεια και ευτυχία) και χουρμάδες (που συμβολίζουν μια γλυκιά και στρωτή ζωή). Πριν το γάμο, οι νύφες συνήθως παίρνουν ένα μπάνιο μεσα σε γάλα, για να εξαγνιστούν για τη μεγάλη μέρα.

Βερμούδες

 Στην κορυφή της γαμήλιας τούρτας, βρίσκεται ένας κέδρος Βερμούδων, που το ζευγάρι υποτίθεται πως πρέπει να φυτέψει στο νέο του σπιτικό (ώστε η αγάπη τους να μεγαλώσει).

clickatlife.gr

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...