Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

10 από τα νέα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco

Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
Η Unesco ανακοίνωσε πως 26 νέα μνημεία θα προστεθούν στη λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς αυτή τη χρονιά. Ιδού οι 10 πιο εκπληκτικές καινούργιες προσθήκες...

Ναι, σωστά, σε σχεδόν ολόκληρη η πόλη του Ρίο ντε Τζανέριο, δόθηκε το status της παγκόσμιας κληρονομιάς. Η περιοχή για την οποία μιλάμε έχει επίσημα περιγραφτεί "the Carioca Landscapes between the Mountain and the Sea", η οποία περιλαμβάνει τους Βοτανικούς Κήπους, το βουνό Κορκοβάντο και το διάσημο άγαλμα του Χριστού, οι λόφοι γύρω από τους κόλπους Γκουαναμπάρα και Κοπακαμπάνα. Ο Μπάρι Μάνιλοου θα ήταν περήφανος.

Southern Lagoon, Rock Islands, Παλάου

Θα σας άρεσε να ξεφύγετε απ’ όλα; Το απομακρυσμένο, εντυπωσιακό, Southern Lagoon στα Rock Islands, του Παλάου, αποτελείται από 445 ακατοίκητα νησιά που το μεγαλύτερο τμήμα τους αποτελείται από ασβεστόλιθο, και που η πλειοψηφία των οποίων είναι περιτριγυρισμένα από κοραλλιογενείς υφάλους που βρίθουν από άγρια ζωή, με παράδειγμα τα 13 είδη καρχαρία που μπορούν να βρεθούν σ’ αυτή την περιοχή.Το μέρος έχει την υψηλότερη συγκέντρωση λιμνοθαλασσών στη γη, στη μορφή απομονωμένων όγκων θαλασσινού νερού, που χωρίζονται από τον ωκεανό από λεπτά φράγματα ξηράς. Ευτυχώς, το νέο status της Unesco σημαίνει πως η κατασκευή ενός καταδυτικού θέρετρου που ήταν προγραμματισμένο δεν πρόκειται να ανακοινωθεί τώρα κοντά.

Ραμπάτ, Μαρόκο
Το Ραμπάτ είναι συγχρόνως μία μοντέρνα πόλη και ένα μέρος ξεχωριστής ιστορικής σημασίας. Τα παλιότερα μέρη της πόλης, που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα, περιλαμβάνουν ένα τζαμί που κατασκευάστηκε το 1184, μαζί με τα ερείπια ενός Moorish οικισμού, ενώ στα νεότερα υπάρχει ένας «κήπος των απολαύσεων» και βασιλικά κτίρια.
Η ταχύτητα με την οποία κατασκευάστηκε η καινούργια πόλη την καθιστούν ένα από τα πιο φιλόδοξα και μοντέρνα αστικά projects που χτίστηκαν στην Αφρική τον 20ο αιώνα.

Margravial Opera House, Bayreuth, Γερμανία
Να έχετε τους πυροσβεστήρες έτοιμους... Η Magravial opera house είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από ξύλο. Χτισμένη ανάμεσα στα 1746 και 1750, ήταν σχεδιασμένη από τον διάσημο θεατρικό αρχιτέκτονα Τζιουζέπε Γκάλι Μπιμπιένα και είναι ένα από τα τελευταία εναπομείναντα έατρα του 18ου  αιώνα στην Ευρώπη. Και ο λόγος της κατασκευής του; Το Margravial χτίστηκε για να τιμήσει τον αρραβώνα της Elisabeth Friederike Sophie της Brandenburg-Bayreuth το 1744, που ήταν μόλις 12 ετών εκείνη την εποχή, με τον Δούκα Duke Carl Eugen von Württemberg.

Η συνοριακή πόλη Έλβας και τα οχυρωματικά έργα της, Πορτογαλία
Εσείς που ασχολείστε με την ύπαιθρο σημειώστε. Αυτή η Πορτογαλική πόλη του 17ου αιώνα έχει το μεγαλύτερο dry ditch system!!! του κόσμου.Είναι επίσης μία από τις πιο καλά οχυρωμένες πόλεις στην Ευρώπη, χάρη στις σειρές από τοίχους, τάφρους και οχυρώματα που την περιβάλλουν. Μέσα στην Έλβας, υπάρχει ένας αριθμός από ιστορικές εκκλησίες και μοναστήρια, συμπεριλαμβανομένης και της εκκλησίας του 16ου αιώνα, Nossa Senhora da Assunção.To Amoreira Aqueduct, το υδραγωγείο της πόλης, που έχει συνολικό μήκος 4.5 μίλια, είναι εξίσου εντυπωσιακό, και περιλαμβάνει 843 αψίδες.

Western Ghats, Ινδία
 Η ορεινή αλυσίδα Western Ghats, είναι παλιότερη και από τα Ιμαλάια και έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα οκτώ πιο σημαντικά μέρη βιολογικής ποικιλίας παγκοσμίως. Τα δάση στα ψηλά βουνά επηρεάζουν το καιρικό σύστημα του Ινδικού μουσώνα και γι’ αυτό το λόγο η οροσειρά Western Ghats, είναι το σπίτι πολλών ειδών άγριας ζωής που δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 325 ειδών χλωρίδας, πανίδας, πουλιών, αμφίβιων, ερπετών και ψαριών που απειλούνται με εξαφάνιση.

Sangha Trinational, κοιλάδα Κονγκό, Καμερούν

Και να το προσπαθούσαν, δεν θα μπορούσαν να χωρέσουν περισσότερα ζώα. Η προστατευόμενη περιοχή της Sangha Trinational στην κοιλάδα του Κονγκό ενσωματώνει τρία εθνικά πάρκα με συνολική έκταση 750.000 εκτάρια, τα περισσότερα από τα οποία δεν τα έχει αγγίξει ο πολιτισμός.Η περιοχή είναι το σπίτι του υπό εξαφάνιση δυτικού πεδινού γορίλα, του κροκόδειλου του Νείλου, του τιγρόψαρου «Γολιάθ», χιμπατζήδων και μίας φανταστικής γκάμας από χλωρίδα και πανίδα.

Ο Ναός της Γεννήσεως, Βηθλεέμ, Δυτική Όχθη

Η Βηθλεέμ δεν είναι απλά το μέρος όπου οι Χριστιανοί πιστεύουν πως γεννήθηκε ο Χριστός. Είναι επίσης το σπίτι ορισμένων από τα πιο παλιότερα θρησκευτικά κτίρια στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων Λατινικά, Ορθόδοξα Ελληνικά, Φραγκισκανικές και Αρμένικες εκκλησίες, μοναστήρια και καμπαναριά. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των παραγόντων είναι ένας δημοφιλές τόπος για τους προσκυνητές, αν και έχουμε μία μικρή υποψία πως ο γάιδαρος δεν αποτελεί πλέον τον προτιμητέο τρόπο μεταφοράς για τους επισκέπτες.


Λίμνες της Ουνιάνγκα, Τσαντ
Η έρημος Σαχάρα δεν είναι γνωστή για τις λίμνες της, όμως οι 18 λίμνες που συνδέονται και που μόλις τους δόθηκαν το status της Unesco, καλύπτουν μία συνολικά έκταση 62.808 εκτάρια και έχουν μέγιστο βάθος 27 μέτρα.
Το φανταστικό αυτό μέρος συνδυάζει δύο ομάδες λιμνών που βρίσκονται 24 μίλια μακριά. Οι λίμνες αλατόνερου Ουνιάνγκα Κεμπίρ περιέχουν μόνο άλγη και μικροοργανισμούς, ενώ το φρέσκο νερό των λιμνών Ουνιάνγκα Σερίρ είναι το «σπίτι» μίας τεράστιας γκάμας ψαριών.

lifestyle.gr.msn.com



 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...