Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Ταξιδεύοντας στις Σπέτσες...

Γραφικότητα, αρχοντιά, ιστορία, νυκτερινή ζωή, το μαγευτικό αυτό νησί τα έχει όλα και είναι δίπλα μας. Πρόκειται για ένα ιστορικό νησί όπου στην καθαρεύουσα λεγόταν «Σπέτσαι» και απέχει μόλις 50 μίλια από τον Πειραιά. Τις Σπέτσες απαρτίζουν τρεις ακόμη νησίδες: η Σπετσοπούλα, ο Άγιος Ιωάννης και το Μικρό Μπούρμπουλο. Οι Σπέτσες είναι ένα αρκετά μικρό νησί και μπορείτε...
να το γυρίσετε με ποδήλατο σε 4-5 ώρες ενώ αυτοκίνητα υπάρχουν λίγα λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην πόλη πράγμα που σας εξασφαλίζει την απόλυτη ηρεμία.

Οι Σπέτσες είχαν κατοικηθεί από την 3η χιλιετία π.Χ., και οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν αποκαλύψει το σημαντικό παρελθόν του νησιού. Λόγω των πολλών πεύκων, στην αρχαία Ελλάδα λεγόταν «Πυτιούσα» ενώ οι νησιώτες είχαν ειδίκευση στην κατασκευή και επισκευή πλοίων, λόγω του ότι οι Σπέτσες ήταν βασικό ναυπηγείο για τα αρχαία πλοία που έρχονταν εδώ για επισκευές και νέο υλικό.
το άγαλμα της Μπουμπουλίνας

Οι Μακεδόνες κατέλαβαν το νησί όπως και σχεδόν όλη την Ελλάδα τον 4ο αιώνα π.χ., και μετά από αυτούς ακολούθησαν οι Ρωμαίοι και οι Βυζαντινοί. Στις αρχές του 13ου αιώνα μΧ., οι Ενετοί κατέλαβαν το Αιγαίο, και ακλούθησε η Τουρκική εισβολή το 1490. Ποιος δεν γνωρίζει την ηρωίδα της Επανάστασης Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα που ζούσε εδώ και «μονομάχησε» για την ανεξαρτησία του έθνους. Η γιορτή της Άρματας στις Σπέτσες γίνεται για τον εορτασμό της ναυμαχίας έξω από το λιμάνι, όπου οι Τούρκοι ηττήθηκαν στις 8 Σεπτέμβρη 1822.

το σπίτι της Μπουμπουλίνας, ιδιωτικό μουσείο σήμερα

Οι Σπέτσες είναι από μόνες τους ένα μεγάλο αξιοθέατο. Τα υπέροχα αρχοντικά, τα υπαίθρια γλυπτά, τα μουσεία, όλα αυτά που θα βρείτε στις Σπέτσες, προσφέρουν στον επισκέπτη, γνώση και αισθητική απόλαυση. Στις Σπέτσες υπάρχει ένας από τους παλιότερους φάρους που λειτούργησαν στην Ελλάδα. Ο Φάρος βρίσκεται στην δεξιότερη άκρη στο παλιό λιμάνι των Σπετσών και ξεκίνησε την λειτουργία του το 1837. Αρχικά λειτουργούσε με πετρέλαιο ενώ είχε μέχρι και έξι φαροφύλακες οι οποίοι φρόντιζαν για την τροφοδοσία και το κούρδισμα του μηχανισμού. Από το 1986 λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα. Το ύψος του φάρου είναι πάνω από 11 μέτρα και δίνει μια αναλαμπή κάθε 5 δευτερόλεπτα.

ο Φάρος στο παλιό λιμάνι των Σπετσών

Αν επισκεφθείτε τις Σπέτσες μην ξεχάσετε να δείτε από κοντά το σπίτι της Μπουμπουλίνας , ένα ιδιωτικό μουσείο σήμερα το οποίο είναι ανοιχτό στους επισκέπτες. Σημαντικό και το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου όπου εκεί οι ηγέτες των Σπετσών πήραν τον όρκο της ελευθερίας, όταν ο πόλεμος της Ανεξαρτησίας ήταν έτοιμος να ξεσπάσει το 1821.


το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου

Για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ υπάρχουν ορισμένες παραλίες οι οποίες είναι οργανωμένες. Επειδή το νησί βρίσκεται αρκετά κοντά στην ηπειρωτική χώρα υπάρχει η δυνατότητα για ημερήσιες εκδρομές στους αρχαιολογικούς χώρους των Μυκηνών και της Επιδαύρου, καθώς και στην Κοστας . Το βουνό των Σπετσών συνδυάζει το σκιερό πευκοδάσος με μια πληθώρα αρωματικών φυτών και λουλουδιών αναλόγως την εποχή γι’ αυτό μην πείτε όχι σε μια μαγευτική περιπλάνηση στην κορυφογραμμή του βουνού.

Ένα από τα γνωστότερα τοπικά προϊόντα στις Σπέτσες είναι τα περίφημα αμυγδαλωτά. Αυτό το μικρό, αλλά τόσο χαρακτηριστικό γλυκάκι χρησίμευσε στην τεράστια ανάπτυξη του εμπορικού στόλου των Σπετσών. Τα αμυγδαλωτά έτσι όπως φτιάχνονται στις Σπέτσες, χωρίς βούτυρο και αυγά δεν χαλάνε και μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο διάστημα. Έτσι ήταν ιδανικά ως γλυκό των πληρωμάτων των εμπορικών ιστιοφόρων των Σπετσών, που διέσχιζαν την μεσόγειο για μήνες. Δοκιμάστε τα!

Απολαύστε τις υπέροχες Σπέτσες στο παρακάτω βίντεο...


πηγή  touristorama.com



 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...