Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Ανδόρρα: μια μικροσκοπική χώρα «σφηνωμένη» στα Πυρηναία

Μια μικροσκοπική χώρα που κατέχει ρεκόρ μακροζωίας διεθνώς, με οικονομική ανάπτυξη που βασίζεται κυρίως στον τουρισμό, «σφηνωμένη» στα ανατολικά Πυρηναία όρη, αξίζει με το παραπάνω την προσοχή μας...
Το Πριγκιπάτο έγινε ανεξάρτητο το 1278, ενώ ακόμη και σήμερα, ισχύει εκεί ένα ιδιότυπο κυβερνητικό καθεστώς. Πρόκειται για κοινοβουλευτική δημοκρατία με την επικυριαρχία να ανήκει στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας που την ασκεί από κοινού με τον Ισπανό επίσκοπο του Urgell. Το 1990, υπό την πίεση της Ε.Ε, απέκτησε το πρώτο του Σύνταγμα. Tο νόμισμά του είναι το ευρώ, παρότι δεν είναι στην ευρωζώνη και επίσημη γλώσσα είναι τα Καταλανικά, ωστόσο πολλοί μιλούν Γαλλικά και Ισπανικά.
Ίσως οι περισσότεροι γνωρίζουν ή επισκέπτονται την Ανδόρρα ( www.andorra.ad ) για σκι ή για ψώνια, λόγω των οργανωμένων της χειμερινών εγκαταστάσεων και του φορολογικού της συστήματος (τα προϊόντα στην Ανδόρρα είναι είτε αφορολόγητα, είτε με πολύ χαμηλό φόρο). Όμως, η μικροσκοπική αυτή χώρα στα ανατολικά Πυρηναία ( http://bit.ly/pszINw ), μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας (περίπου 3,5 ώρες μακριά από τη Βαρκελώνη), είναι αρκετά περισσότερα.
Με συνολική έκταση 468 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 84.825, το Πριγκιπάτο της Ανδόρρας περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Ανδόρρα λα Βέγια επτά κύριες ενορίες και εννέα οικισμούς, ενώ εξαιτίας της θέσης του, αποτελείται κυρίως από όρη με μέσο υψόμετρο 1.996 μέτρα. Το μεγαλύτερο σε ύψος βουνό είναι το Coma Pedrosa στα 2.946 μέτρα, ενώ το χαμηλότερο σημείο είναι 870 μέτρα, εκεί όπου ενώνονται τρεις στενές κοιλάδες, στον ποταμό Βαλίρα.
Η πρωτεύουσα Ανδόρρα λα Βέγια είναι αρκετά θορυβώδης, με μεγάλες πολυκατοικίες και κίνηση στους δρόμους και στα περίπου 2000 καταστήματά της –η εικόνα είναι αρκετά βελτιωμένη όταν το χιόνι «ντύνει» στα λευκά την πόλη- αν όμως απομακρυνθείτε σε μία από τις δευτερεύουσες οδικές αρτηρίες, θα ανακαλύψετε συναρπαστικά σκηνικά στην καρδιά των Πυρηναίων και ανεπανάληπτες φυσικές ομορφιές -πυκνά δάση, λίμνες και ποτάμια με μικρούς καταρράκτες, αλλά και γραφικούς οικισμούς.
Στη μικρή αυτή, ορεινή χώρα, θα βρείτε ξενοδοχεία 3*, 4* και 5* σε πολύ καλές τιμές, ενώ το φαγητό και το κόστος διαμονής είναι οικονομικότερο από αντίστοιχους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Επίσης θα κάνετε το καλύτερο σκι στα Πυρηναία, σε όμορφες περιοχές όπως οι Canillo και Soldeu ή οι Arinsal και Pal και στα χιονοδρομικά κέντρα Vallnord ( www.vallnord.com/en ) και Grandvalira ( www.grandvalira.com ). Τα τελευταία χρόνια, τα εκεί θέρετρα έχουν επενδύσει πάνω από 50 εκατ. ευρώ σε καφέ επάνω στα βουνά, εστιατόρια, τελεφερίκ, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων κ.ά. Και μόλις τα χιόνια λιώνουν, οι δραστηριότητες μεταφέρονται στην κοινότητα του Ordino και τη γύρω περιοχή. Υπάρχουν επίσης πολλά μονοπάτια που προσφέρονται για πεζοπορία, διαφορετικής δυσκολίας και απαιτήσεων, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα τμήματα του Πριγκιπάτου.
Για όσους προτιμούν την χαλάρωση, προτείνονται τα ιαματικά λουτρά, τα θερμότερα λουτρά στην Ευρώπη, με 68° C. Στο υπερσύγχρονο γυάλινο κτίριο των πολυτελών spa Caldea ( www.caldea.com/en ), με τη φουτουριστική όψη καθεδρικού ναού, μόλις 1 χλμ. από το εμπορικό κέντρο Escaldes-Engordany, θα νιώσετε ότι… η ζωή είναι ωραία, αφήνοντας την περιποίησή σας στα έμπειρα χέρια των ειδικών.
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες
-Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα του 2007, η Ανδόρρα κατέχει το ρεκόρ μακροζωίας διεθνώς. Όπως εκτιμάται, για το 2011, το μέσο προσδόκιμο ζωής στη χώρα ήταν 82,43 χρόνια.
- Η χώρα συνδέεται με τις εθνικές οδούς Ισπανίας και Γαλλίας και δεν έχει αεροδρόμιο. Τα πιο κοντινά αεροδρόμια είναι αυτό της Τουλούζης στη Γαλλία και της Βαρκελώνης στην Ισπανία.
-Η Ανδόρρα δεν έχει εμπλακεί σε πόλεμο εδώ και 700 χρόνια.

clickatlife.gr


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...