Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Eκπληκτικές γαλαζοπράσινες «λίμνες» στην Αρκτική!

Κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού στην παγωμένη Αρκτική ζώνη αρχίζουν να κάνουν δειλά δειλά την εμφάνισή τους γαλαζοπράσινες λίμνες.

 Οι πάγοι που λιώνουν σιγά σιγά δημιουργούν μικρές ή μεγαλύτερες «τρύπες» γλυκού νερού, συνθέτοντας εν πολλοίς ένα εκθαμβωτικό σκηνικό μέσα στο λευκό τοπίο. 

Παρά την αδιαμφισβήτητη ομορφιά τους, οι λίμνες αυτές είναι ένας προάγγελος της κλιματικής αλλαγής στην Αρκτική, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που έγινε από ερευνητές στο Ινστιτούτο Alfred Wegener στη Γερμανία.


Οι κρυστάλλινες φυσικές «πισίνες» δημιουργούνται κυρίως από νεαρούς πάγους που λιώνουν και στις μέρες μας οι νεαροί αυτοί πάγοι αποτελούν πάνω από το 50% των πάγων που καλύπτουν την Αρκτική. Επιπλέον, η μελέτη καταλήγει: «Οι λίμνες (και κατ’ επέκταση οι λιωμένοι πάγοι) απορροφούν περισσότερη θερμότητα του ήλιου, συντελώντας στο γρηγορότερο λιώσιμο και των άλλων πάγων.Έτσι μπορεί η ομορφιά να είναι αδιαμφησβήτητη αλλά η αύξηση του αριθμού των εν λόγω λιμνών υποδηλώνει και την ταχύτατη κλιματική αλλαγή που συντελείται».









 perierga.gr

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...