Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Δέκα ταξιδιωτικοί προορισμοί για τους λάτρεις της τέχνης


Η 500η επέτειος της τοιχογραφίας της οροφής της Καπέλα Σιξτίνα

Στις 2 Νοεμβρίου 1512 ο Michaelangelo Buonarroti ολοκλήρωσε την οροφή της Καπέλα Σιξτίνα, το κορυφαίο επίτευγμα του στην ζωγραφική. Διακοσμημένο με εικόνες από το...
βιβλίο της Γέννησης (συμπεριλαμβανομένης της Δημιουργίας του Αδάμ, που βλέπουμε στην φωτογραφία), η διάσημη τοιχογραφία προσελκύει ακόμα, πέντε αιώνες μετά, περίπου πέντε εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

Το παρεκκλήσι είναι φυσικά μία από τις πολλές πολιτιστικές απολαύσεις που μπορεί να βρει κανείς στη Ρώμη, κάτι που την καθιστά έναν ονειρεμένο προορισμό για τους λάτρεις της τέχνης. Κλικάρετε παρακάτω για να δείτε εννέα ακόμα ταξιδιωτικά hot-spots, στα οποία μπορείτε να δείτε από κοντά συγκλονιστικά έργα τέχνης.


Τα γλυπτά ανάγλυφα στο Άνγκορ Γουάτ, Καμπότζη

Χτισμένο στις αρχές του 12ου αιώνα από τον Βασιλιά Suryavarman II, το Άνγκορ Γουάτ της Καμπότζης είναι το μεγαλύτερο Ινδουιστικό σύμπλεγμα ναών στον κόσμο. Το θαυμάζουν για τα εντυπωσιακά γλυπτά ανάγλυφα που ενσωματώνονται όμορφα με την αρχιτεκτονική του κτιρίου.


Η τοιχογραφία Bowery, Νέα Υόρκη

Οι λαμπέρες, πολύχρωμες τοιχογραφίες του Keith Haring είναι ένα μυθικό σύμβολο της «street culture» της Νέας Υόρκης της δεκαετίας του 1980, και για να τις τιμήσουν, το 2008 η διάσημη τοιχογραφία Bowery του 1982 αναπαράχθηκε στην αυθεντική της τοποθεσία, στην γωνία Houston Street & Bowery. Το μέρος αποτελεί πλέον έναν προσωρινό εκθεσιακό χώρο τοιχογραφιών, φιλοξενώντας δουλειές από πρωτοπόρους του street art, συμπεριλαμβανομένων των Shepard Fairey, Barry McGee και Os Gemeos, ενώ αυτή τη στιγμή αποτελεί το «σπίτι» μίας τοιχογραφίας της γεννημένης στο Τόκιο και κάτοικο του Μπρούκλιν, Lady Aiko.


Οι Πυραμίδες, Αίγυπτος

Από το 5000 π.Χ μέχρι το 300 μ.Χ, ο εξελιγμένος πολιτισμός στην χαμηλότερη Κοιλάδα του Νείλου, δημιούργησε μία υψηλά στυλιζαρισμένη ζωγραφική και γλυπτική, εντυπωσιακά υψηλού επίπεδου. Χάρη στο εξαιρετικά ξηρό κλίμα της Αιγύπτου, πολλά από τα ευρήματα έχουν διατηρηθεί και έτσι μπορούμε να απολαύσουμε μέχρι σήμερα αυτό τον παγκοσμίως διάσημο θησαυρό.


H ταπισερί του Μπαγιό, Μπαγιό, Γαλλία

Η ταπισερί του Μπαγιό, που βρίσκεται σ’ ένα μουσείο στην πόλη Μπαγιό στην Νορμανδία, είναι ένα επικό 70 μέτρων κεντημένο ύφασμα που αποτυπώνει τα γεγονότα που οδήγησαν στην Μάχη του Hastings και την κατάκτηση της Αγγλίας από τους Νορμανδούς.

Βρετανοί και Γάλλοι τουρίστες συρρέουν στην πόλη για να δουν την ταπισερί, ωστόσο η πόλη είναι επίσης διάσημη για τον καθεδρικό ναό της, που στέκεται επιβλητικά πάνω από το κέντρο της πόλης, ενώ ήταν και η πρώτη Γαλλική πόλη που απελευθερώθηκε από την κατοχή των Ναζί κατά την διάρκεια της Μάχης της Νορμανδίας του 1944.


Οι τοιχογραφίες της Πομπηίας, Ιταλία

Η Ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας καταστράφηκε εν μέρει και θάφτηκε μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Η Πομπηία και οι άτυχοι κάτοικοί της χάθηκαν για περίπου 1700 χρόνια πριν την εκ νέου ανακάλυψή της το 1748.

Από τότε, η εκταφή της έχει προσφέρει εκπληκτική και λεπτομερή γνώση σχετικά με τη ζωή μίας πόλης κατά την διάρκεια της Ρωμαϊκής περιόδου. Ιδιαίτερης αναφοράς είναι οι τοιχογραφίες της πόλης, πολλές από τις οποίες είναι ξεχωριστής ερωτική φύσεως. Φαίνεται πως τα ήθη και τα έθιμα των αρχαίων Ρωμαίων ήταν ιδιαίτερα απελευθερωμένα σύμφωνα με τα σημερινά στάνταρ.


Μπαγκάν, Μιανμάρ

Με την απελευθέρωση της Aung San Suu Kyi και την χαλάρωση του μποϋκοτάζ στον τουρισμό που είχε πείσει πολλούς να αποφεύγουν την Μιανμάρ για πάνω από μία δεκαετία, οι ταξιδιώτες ανακαλύπτουν για άλλη μία φορά τις απολαύσεις της αρχαίας πόλης της Μπαγκάν, το «σπίτι» πάνω από 300 ναών, που χρονολογούνται από τον 11ο μέχρι τον 13ο αιώνα.

Οι επισκέπτες συρρέουν στα μοναστήρια για να δουν ξεχωριστές τοιχογραφίες, όπως οι 554 σκηνές του ναού Ananda από τις προηγούμενες ζωές του Βούδα.


Σπήλαιο Λασκό, Γαλλία


Το 1940, τέσσερις Γάλλοι έφηβοι ανακάλυψαν ένα σπήλαιο γεμάτες από βραχογραφίες της Άνω Παλαιολιθικής Εποχής, που υπολογίζονται πως είναι ηλικίας πάνω από 17.000 ετών. Το αυθεντικό σπήλαιο είναι κλειστό για το κοινό από το 1963, αφού οι ζωγραφιές έχουν καταστραφεί από το διοξείδιο του άνθρακα που δημιουργούσαν οι 1200 επισκέπτες την ημέρα, ωστόσο μπορείτε να νοιώσετε την ατμόσφαιρα της αυθεντικής σπηλιάς εάν επισκεφτείτε το Λασκό II, μία κοντινή ρέπλικα του, όπου θα δείτε τη Μεγάλη Αίθουσα των Ταύρων και την Painted Gallery.

Οι θαυμαστές της πρωτόγονης τέχνης θα πρέπει να τσεκάρουν επίσης το 3D ντοκιμαντέρ του 2010 και του Werner Herzog, Cave of Forgotten Dreams, σχετικά με την σπηλιά Chauvet στη νότια Γαλλία.


Βουνό Ράσμορ, Νότια Ντακότα, Αμερική


Συναγωνιζόμενο το Άγαλμα της Ελευθερίας ως το πιο συμβολικό μνημείο της Αμερικής, τα κολοσσιαία 18 μέτρων γλυπτά του Εθνικού Μνημείου του Βουνού Ράσμορ, αποθανατίζουν τέσσερις προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών: τους George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt και Abraham Lincoln. Σκαλισμένο από τον Δανο-Αμερικανό Gutzon Borglum και τον γιο του, Lincoln Borglum, το επιχείρημα ολοκληρώθηκε το 1941. Το βουνό Ράσμορ «φωλιάζει» στην οροσειρά Black Hills, από παλιά συνδεδεμένη με τους Ιθαγενείς Αμερικανούς, ενώ ένα μνημείο του Crazy Horse είναι αυτή την εποχή υπό κατασκευή σε κοντινή περιοχή. Το κεφάλι του θα είναι εννέα μέτρα ψηλότερο από των προέδρων.


Το Βιβλίο του Κελς, Δουβλίνο, Ιρλανδία

Ένα έργο τέχνης της Δυτικής καλλιγραφίας, το Βιβλίο του Κελς είναι ένα χειρόγραφο του ένατου αιώνα, φτιαγμένο από τους Κέλτες μοναχούς, που τώρα βρίσκεται σε μόνιμη θέα στην βιβλιοθήκη του Trinity College στην καρδιά του Δουβλίνου, στην Ιρλανδία.

Περάστε από εκεί για να θαυμάσετε το πλούσια διακοσμημένο κείμενο, περιπλανηθείτε στο Γεωργιανό μεγαλείο των χώρων του πανεπιστημίου, και μετά απολαύστε ένα ποτό σε μία από πρόσφατα ανανεωμένες παμπ του Δουβλίνου. Προτείνουμε την The Stag’s Head κοντά στην Dame Street.











lifestyle.gr.msn.com
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...