Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Η αλήθεια πίσω από την πιο πολυσυζητημένη φωτογραφία

Ανοικτά των ακτών της Ισλανδίας υπάρχει ένα μικρό νησί πάνω στο οποίο βρίσκεται ένα και μόνο σπίτι.  Με το πέρασμα των χρόνων φωτογραφίες του νησιού με το μοναχικό σπίτι έχουν κυκλοφορήσει παντού στο διαδίκτυο...
Οι περισσότερες από αυτές, αν όχι όλες, έχουν ληφθεί από κάποιο αεροπλάνο που πέταξε πάνω από το νησί και συνήθως συνοδεύονται από την λεζάντα: Γιατί υπάρχει μόνο ένα σπίτι σε αυτό το νησί και ποιος ζει σε αυτό;

Όπως είναι πολύ λογικό, το μοναχικό σπίτι στο νησί της Ισλανδίας έχει από τότε πυροδοτήσει την φαντασία των χρηστών του διαδικτύου, που προσπαθούν να βρουν μια λογική εξήγηση επιστρατεύοντας ακόμη και τους.. εξωγήινους!

Αλλά ας ξεκινήσουμε λίγο ανάποδα διαψεύδοντας τις επικρατέστερες θεωρίες μέχρι σήμερα: Κατά αρχάς, δεν πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ισλανδίας και αυτό είναι πολύ εύκολο να το καταλάβετε από τις φωτογραφίες. Δεν αποτελεί δώρο της Ισλανδικής κυβέρνησης στην διάσημη σταρ Bjork, δεν κατοικείται από έναν μυστηριώδη δισεκατομμυριούχο αλλά ούτε και από ένα πιστό μοναχό, δεν αποτελεί καταφύγιο για αυτόν που περιμένει την εισβολή των ζόμπι στον πλανήτη και φυσικά υπάρχει, δεν είναι κατασκευασμένο με το photoshop!

Το μικρό νησί ονομάζεται Elliðaey και πριν από 300 χρόνια περίπου κατοικούσαν σε αυτό πέντε οικογένειες. Τα σπίτια τους ήταν μικρές καλύβες και το φαγητό τους το ψάρευαν, το κυνηγούσαν ή το καλλιεργούσαν ενώ οι περισσότεροι έτρεφαν ζώα.  Κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων αιώνων οι άνθρωποι άρχισαν σιγά σιγά να εγκαταλείπουν το μικρό νησί. Την δεκαετία του 1930 έφυγαν και οι τελευταίοι και από τότε το νησί παραμένει ακατοίκητο.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1953, οι υπεύθυνοι του κυνηγετικού συλλόγου αποφάσισαν να χτίσουν ένα μικρό οίκημα στο νησί Elliðaey. Είχαν σκοπό να δημιουργήσουν ένα καταφύγιο για όσα από τα μέλη τους αποφάσιζαν να επισκεφτούν το νησί για να κυνηγήσουν.

Αυτό λοιπόν, το μικρό και γεμάτο μυστήριο σπίτι που αιχμαλωτίζει χρόνια τώρα την φαντασία των φωτογράφων από όλο τον κόσμο, είναι απλά ένα κυνηγετικό καταφύγιο.  Το κτίσμα δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε φυσικά ευρυζωνική σύνδεση στο internet. Δεν έχει εσωτερική υδραυλική εγκατάσταση αλλά επειδή βρίσκεται στην Ισλανδία έχει.. σάουνα! Το νερό για τη σάουνα αλλά και για τις λιγότερο σημαντικές ανάγκες, όπως το μαγείρεμα και η δίψα, προέρχεται από ένα σύστημα συλλογής βρόχινου νερού.

Το οίκημα, παραδόξως, περιβάλλεται από έναν φράκτη, που έχει μάλλον σκοπό να κρατήσει τα puffins (τα παράξενα πτηνά της φωτογραφίας που ακολουθεί) μακριά!






 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...