Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Τα 10 πιο παλιά αντικείμενα που βρέθηκαν ποτέ

Μια τσίχλα 5.000 ετών, παπούτσια 5.500 ετών, φούστα 5.900 ετών.. 

Δείτε πια είναι τα 10 πιο παλιά αντικείμενα που βρέθηκαν ποτέ..







1. Μαριχουάνα (2.700 ετών)


Το 2008, σχεδόν δύο κιλά μαριχουάνας βρέθηκαν σε έναν τάφο ηλικίας  2.700 ετών, στην έρημο Γκόμπι της Κίνας. Είναι η παλαιότερη ποσότητα μαριχουάνας που βρέθηκε ποτέ.  Έπειτα από μια σειρά εξετάσεων τέθηκε υπό αμφισβήτηση η θεωρία ότι με το συγκεκριμένο φυτό μόνο κατασκεύαζαν ρούχα, σχοινιά και άλλα αντικείμενα. Προφανώς την χρησιμοποιούσαν και για άλλες χρήσεις. Ο Ethan Russo του Discovery News δήλωσε ότι η μαριχουάνα είναι αρκετά παρόμοια με αυτή που καλλιεργείται σήμερα.


2. Τσίχλα (5.000 ετών)


Το 2007, μια τσίχλα 5.000 ετών, η παλαιότερη που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, βρέθηκε από έναν Βρετανό φοιτητή αρχαιολογίας στη Φινλανδία. Η Νεολιθική τσίχλα από φλοιό σημύδας, είχε πάνω της χαραγμένα αποτυπώματα δοντιών. Η σημύδα περιέχει φαινόλες οι οποίες έχουν αντισηπτική δράση. «Προφανώς οι άνθρωποι εκείνη την περίοδο διαπίστωσαν ότι το μάσημα της σημύδας βοηθούσε στην αντιμετώπιση του  πόνου που προκαλούσαν οι παθήσεις των ούλων και των δοντιών» δήλωσε ο Trevor Brown από το Πανεπιστήμιο του Derby.


3. Δερμάτινο παπούτσι (5.500 ετών)


«Είναι εκπληκτικό πόσο αυτό το παπούτσι μοιάζει με ένα σημερινό μοντέρνο παπούτσι!» είπε ένας διάσημος σχεδιαστής. Το αρκετά καλά διατηρημένο μοκασίνι βρέθηκε κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής του 2010 σε ένα σπήλαιο στην Αρμενία. Η πολύ καλή κατάσταση στην οποία βρέθηκε οφείλεται στο ότι βρέθηκε καλυμμένο εντελώς με κοπριά προβάτων. Εικάζεται ότι ήταν το δεξί παπούτσι του ιδιοκτήτη του και χρονολογείται περίπου 3500 π.Χ., κατά τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού της Αρμενίας.


4. Μουσικό όργανο (42.000 ετών)


Το 2012, ερευνητές εντόπισαν τα παλαιότερα γνωστά μουσικά όργανα στον κόσμο. Δυο φλογέρες από κόκαλο πουλιού και ελεφαντόδοντο μαμούθ βρέθηκαν στο σπήλαιο Hohle Fels, στη Γερμανία. Οι επιστήμονες  χρησιμοποίησαν ραδιοχρονολόγηση άνθρακα για να υπολογίσουν ότι οι φλογέρες ήταν μεταξύ 42.000 και 43.000 ετών.


5. Τεχνητό μάτι (4.800 ετών)


Σύμφωνα με μια έκθεση του 2006, Ιρανοί αρχαιολόγοι στη «Burnt City» ανακάλυψαν ένα τεχνητό μάτι ηλικίας 4.800 ετών. Το μάτι ανήκε σε μια εύρωστη γυναίκα, μεταξύ 25 και 30 ετών. Τα υλικά από τα οποία κατασκευάστηκε ήταν η πίσσα αναμεμιγμένη με λίπος ζώων. Υπολείμματα των βλεφάρων της ιδιοκτήτριας του υπάρχουν έως σήμερα.


6. Φούστα (5.900 ετών)


Στο σπήλαιο Areni-1 της Αρμενίας, στον ίδιο χώρο όπου βρέθηκαν τα παλαιότερα δερμάτινα παπούτσια στον κόσμο, ανακαλύφθηκε και μια φούστα από καλάμια που η ηλικία της εκτιμάται ότι είναι 5.900 ετών. Είναι το αρχαιότερο κομμάτι ένδυσης που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.


7. Καλαμπόκι (6.700 ετών)


Το 2012, ερευνητές βρήκαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι κοινωνίες που ζούσαν κατά μήκος των ακτών του Περού, έτρωγαν πρόχειρο φαγητό 1.000 χρόνια νωρίτερα από ότι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί.Φλούδες καλαμποκιού, μίσχοι και στάχυα 6.700 έως 3.000 ετών ήρθαν στο φως στο Paredones και στο Huaca Prieta, στη βόρεια ακτή του Περού, από ερευνητές των ΗΠΑ και του Περού. Τα χαρακτηριστικά του αραβόσιτου δείχνουν ότι οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής ετοίμαζαν και έτρωγαν το καλαμπόκι με ποικίλους τρόπους.


8. Τσάντα (4.500 ετών)


«Φαίνεται ότι ήταν πολύ της μόδας κάποια στιγμή» δήλωσε ο αρχαιολόγος που ανακάλυψε περισσότερα από εκατό δόντια σκύλου τοποθετημένα πολύ κοντά μεταξύ τους σε ένα τάφο στη Γερμανία, που χρονολογείται μεταξύ του 2.500 και του 2.200 π.Χ.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τα δόντια αποτελούσαν την διακόσμηση μιας τσάντας, της παλαιότερης που βρέθηκε ποτέ. Κατά τη διάρκεια των ετών, το δέρμα ή το ύφασμα της τσάντας εξαφανίστηκε, και το μόνο που έχει απομείνει είναι τα δόντια.


9. Στρώμα (77.000 ετών)


Το 2011, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αυτό που πιστεύουν ότι είναι το παλαιότερο στρώμα του κόσμου, μέσα στο σπήλαιο Sibudu, στη Νότια Αφρική. Το στρώμα, το οποίο αποτελείται από καλάμια και βούρλα, συνοδεύεται από ένα κρεβάτι από συμπιεσμένο χόρτα και φυλλώδη φυτά.


10. Μάσκα (9.000 ετών)


Μια πέτρινη μάσκα από την προ-κεραμική Νεολιθική περίοδο, η οποία  χρονολογείται στο 7.000 π.Χ. είναι πιθανότατα η παλιότερη μάσκα στον κόσμο. Σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο Bible et Terre Sainte στο Παρίσι.

 dinfo.gr

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...