Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Το ήξερες ότι στη Νάξο...

Σας αποκαλύπτουμε τα μυστικά της πανέμορφης Νάξου...

Εσύ ήξερες ότι...







-η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων;


-πήρε το όνομά της από το βασιλιά της Καράς, χώρας της Μικράς Ασίας, της οποίας οι κάτοικοι έζησαν εδώ; Για την ελληνική μυθολογία πάλι, ο Νάξος ήταν ο γιος του Απόλλωνα και της Ακάλης, κόρης του Μίνωα.


-με τη συνένωση του «Καλλικράτη», στο δήμο Νάξου εντάχθηκαν και οι Μικρές Κυκλάδες (Κουφονήσια, Δονούσα κ.λπ.);


-στο νησί εγκαταστάθηκε το 1739 η σπουδαία σχολή των Ουρσουλίνων; Eκεί άρχισαν να συγκεντρώνονται κορίτσια για να διδαχθούν ανάγνωση, γραφή, εργόχειρο κ.ο.κ. Έκλεισε οριστικά το 1970.


-στη θέση Γυρούλα (Σαγκρί) βρίσκεται ο Ναός της Δήμητρας, ένα από τα πιο αξιόλογα μνημεία της Νάξου; Το αρχαίο ιερό είναι φτιαγμένο εξολοκλήρου από μάρμαρο και χρονολογείται στο 530 π.Χ.


-στο νησί υπάρχουν τρεις Κούροι; Ο μεγαλύτερος από αυτά τα επιβλητικά μαρμάρινα αγάλματα, με ύψος που αγγίζει τα 10 μ., εντοπίζεται στον Απόλλωνα.


-το κουφάρι του αεροσκάφους Beaufighter ανακαλύφθηκε πριν 2 χρόνια στο βυθό της Νάξου; Σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις των καταδύσεων.
για τους οπαδούς της πεζοπορίας, υπάρχουν 13 διαδρομές διαφόρων δυσκολιών;
οι περισσότεροι πύργοι στη Νάξο χτίστηκαν από το 1600 και μετά από Βενετούς; Σήμερα στο νησί διασώζονται περίπου 30. Είναι πολυώροφοι και όλοι στο χρώμα της πέτρας.


-η σμυρίδα, ορυκτό πέτρωμα που χρησίμευε ως λειαντικό και κοπτικό μέσο (τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα της οποίας βρίσκονται στη Νάξο), προσέφερε στο ελληνικό Κράτος τεράστια έσοδα; Οι εγκαταστάσεις των ορυχείων της (κυρίως στην περιοχή της Μουτσούνας) ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Μάλιστα το 1920 η μεταφορά της γινόταν από τον «Εναέριο», ένα σπουδαίο βιομηχανικό έργο τύπου τελεφερίκ, μήκους 8.720 μ. (από Πηγή Κορώνου μέχρι Μουτσούνα). Σήμερα τα εγκαταλειμμένα βαγόνια σε τίποτα δεν θυμίζουν τις ημέρες ακμής.


-Στο νησί συναντιέται το περίφημο «μάτι της Νάξου», ένα μοναδικό κοχύλι (το μπροστινό μέρους του θαλάσσιου σαλιγκαριού), με το οποίο φτιάχνονται διάφορα κοσμήματα;


-η Νάξος φημίζεται για τις πατάτες της; Η ειδική και περιζήτητη σε όλη την Ελλάδα ποικιλία που καλλιεργείται στο νησί, είναι πολύ εύγεστη.

travelstyle.gr


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...