Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Εκκλησία χωρητικότητας 20.000 ανθρώπων μέσα σε σπηλιά

Η Μονή του Αγίου Συμεών βρίσκεται στο βουνό Mokattam, Νοτιοανατολικά του Καΐρου, σε μια περιοχή που οι Αιγύπτιοι αποκαλούν ως «πόλη των σκουπιδιών» λόγω του πλήθους απορριμάτων που έρχονται εδώ από όλη την Αίγυπτο. 

Ονομάστηκε «πόλη» γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μόνιμα εκεί. Οι κάτοικοι της ή Zabbaleen, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σκάβουν στα σκουπίδια ψάχνοντας να ανακαλύψουν κάτι που αν το πουλήσουν θα τους αποφέρει κέρδος.


Οι Zabbaleen, οι οποίοι είναι απόγονοι γεωργών που μετανάστευσαν στην περιοχή από την Άνω Αίγυπτο την δεκαετία του 1940, ζουν από τα σκουπίδια.  Κοιμούνται σε πρόχειρους καταυλισμούς γύρω από την πόλη, που σήμερα φιλοξενούν πάνω από 30.000 Zabbaleen σε σύγκριση με τους 8.000 που ήταν στις αρχές του 1980.


Αν και η Αίγυπτος στην πλειοψηφία της είναι μια μουσουλμανική χώρα, το 90% των Zabbaleen είναι Κόπτες Χριστιανοί. Χριστιανικές κοινότητες είναι σπάνιο να βρεθούν στην Αίγυπτο , έτσι οι Zabbaleen αποφάσισαν να χτίσουν τους ναούς τους κοντά στους καταυλισμούς.


Η τοπική Κοπτική Εκκλησία στον καταυλισμό Mokattam ιδρύθηκε το 1975. Μετά την κατασκευή του ναού, κυριολεκτικά μέσα σε μια σπηλιά ώστε να είναι περισσότερο ασφαλής, οι Zabbaleen ξεκίνησαν να νιώθουν περισσότερο σπίτι τους την περιοχή. Έτσι ξεκίνησαν να κατασκευάζουν τα σπίτια τους με πιο «μόνιμα» υλικά: Πέτρες, λάσπη και τούβλα.


Η Μονή του Αγίου Συμεών του Βυρσοδέψη, δεν είναι η μόνη που κατασκευάστηκε στο εσωτερικό ενός σπηλαίου, αλλά είναι η μεγαλύτερη. Στο εσωτερικό της μπορούν να χωρέσουν και να προσευχηθούν πάνω από 20.000 άνθρωποι. Στην πραγματικότητα , η Μονή του Αγίου Συμεών στο Mokattam, είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στη Μέση Ανατολή.






dinfo.gr

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...