Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Εκπληκτική βιβλιοθήκη-μουσείο στην Πράγα!

Η βιβλιοθήκη Clementinum (Klementinum στα Τσέχικα) είναι ένα ιστορικό συγκρότημα κτηρίων στην Πράγα που φιλοξενεί την Εθνική και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης αλλά και Πανεπιστήμιο. Η ιστορία του χρονολογείται από...
τον 11ο αιώνα ως ένα παρεκκλήσι του Αγιου Κλήμεντος για να γίνει στη μεσαιωνική περίοδο ένα Δομινικανό μοναστήρι που το 1556 μετατράπηκε σε ένα κολέγιο Ιησουιτών. Οι Ιησουίτες παρέμειναν εκεί μέχρι το 1773, όταν δημιουργήθηκε η βιβλιοθήκη και το πανεπιστήμιο στον ίδιο χώρο από την αυτοκράτειρα Μαρία Τερέζα της Αυστρίας.

Η βιβλιοθήκη διαθέτει σπάνια βιβλία και συγγράμματα καθώς και πολλά ιστορικά παραδείγματα της τσεχικής λογοτεχνίας. Η αρχιτεκτονική της είναι ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα του μπαρόκ, καλύπτοντας 20.000 τετραγωνικά μέτρα κάτι που την καθιστά το δεύτερο μεγαλύτερο συγκρότημα κτιρίων στην Πράγα μετά το Κάστρο της πόλης. Η πολυτέλεια της κατασκευής, οι διακοσμητκές λεπτομέρειες αλλά και ο λογοτεχνικός πλούτος καθιστούν τη βιβλιοθήκη ένα από τα πιο σπάνια «μουσεία» στον κόσμο αλλά και διαμάντι της Τέχνης και της αρχιτεκτονικής παγκοσμίως.









 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...