Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

10 «ζοφεροί» τουριστικοί προορισμοί

Η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη από μελανά σημεία, τα οποία καλό είναι να μην τα ξεχνάμε και να μην επικεντρωνόμαστε μονάχα στα φανταχτερά αξιοθέατα μιας χώρας. Μπορεί να ταξιδεύουμε για λόγους αναψυχής, αλλά...
ταξιδεύουμε και για να γνωρίζουμε νέους τόπους και διαφορετικές κουλτούρες. Και ένας καλός τρόπος είναι να μάθουμε για την ιστορία του κάθε τόπου, που μερικές φορές περιλαμβάνει γενοκτονίες και κτηνώδεις συμπεριφορές. Και ο κάθε λαός, σεβόμενος την ιστορία του, έχει στήσει τα δικά του μνημεία για να μην ξεχνά.

Την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε μια χώρα, αναζητήστε εκείνο το μνημείο ή το μουσείο που θα σας γνωρίσει την «σκληρή» πλευρά του τόπου, για να πάρετε ακόμα μια επιβεβαίωση ότι ο κόσμος, μόνο αγγελικά πλασμένος δεν είναι. Δείτε μερικά από αυτά, όπως τα παρουσιάζει το MSN travel.


Μνημείο Θυμάτων Γενοκτονίας Κιγκάλι, Ρουάντα

Το 1994, στο Κιγκάλι της Ρουάντα, το αποκορύφωμα των εμφύλιων εχθροπραξιών μεταξύ των ιθαγενών Τούτσι και Χούτου είχε σαν αποτέλεσμα τη γενοκτονία περίπου 1.000.000 Τούτσι. Σφαγιάστηκε το 20% του πληθυσμού της χώρας και στη μνήμη των θυμάτων, στη 10η επέτειο της γενοκτονίας, δημιουργήθηκε το Μνημείο Κιγκάλι.

Στο μουσείο υπάρχουν τρεις μόνιμες συλλογές εκ των οποίων η μία επικεντρώνεται σε γενοκτονίες που έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο. Στους κήπους του μνημείου βρίσκονται 11 κτήρια – μαζικοί τάφοι, τα οποία περιέχουν τις σωρούς 250.000 νεκρών του εμφυλίου. Εξίσου «βαρύ» θέαμα είναι η έκθεση των 1.000 και πλέον οστών των θυμάτων.


Μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα/Θόλος της Ατομικής Βόμβας, Ιαπωνία

Στο σημείο που ήταν κάποτε το κέντρο της πόλης της Χιροσίμα και έγινε ο στόχος ρίψης της ατομικής βόμβας από τους Αμερικανούς το 1945, βρίσκεται το μουσείο που ασχολείται με την ιστορία της πόλης και τις καταστροφικές επιπτώσεις της ατομικής βόμβας. Ο Θόλος της Ατομικής Βόμβας, είναι το μοναδικό κτήριο που απείχε μερικά μόνο μέτρα από το σημείο της ρίψης και κατάφερε και παρέμεινε όρθιος. Σήμερα έχει διατηρηθεί στην κατάσταση που βρέθηκε μετά την έκρηξη, ενώ οι επισκέπτες αποτείνουν φόρο τιμής στα θύματα της βόμβας, σε ένα κενοτάφιο στο χώρο του μνημείου. Τέλος, σε μια πλάκα είναι χαραγμένα τα ονόματα όλων των νεκρών της πυρηνικής επίθεσης.


Στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς/Μπίρκεναου, Μνημείο και Κρατικό Μουσείο, Πολωνία

Στο Άουσβιτς της Πολωνίας υπάρχει ένα ολόκληρο δίκτυο στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης, που λειτούργησαν υπό το καθεστώς του Τρίτου Ράιχ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην περιοχή βρισκόταν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης του ναζιστικού καθεστώτος και περιλάμβανε τα Άουσβιτς Ι, Άουσβιτς ΙΙ – Μπίρκεναου, Άουσβιτς ΙΙΙ – Μόνοβιτς και 45 ακόμα μικρότερα στρατόπεδα. Το μουσείο άνοιξε το 1947 και προσελκύει τουλάχιστον 2.000.000 επισκέπτες το χρόνο.


Στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου – Μνημείο Θυμάτων, Γερμανία

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου ήταν το πρώτο στρατόπεδο που λειτούργησε ως τέτοιο και βρίσκεται λίγο έξω από το Μόναχο. Λειτούργησε επίσης και σαν κέντρο εκπαίδευσης των Ες-Ες της ναζιστικής Γερμανίας και σαν εργοστάσιο πολεμοφοδίων. Η πλειονότητα των κρατουμένων υποχρεώνονταν σε καταναγκαστικά έργα, ενώ από το 2003 λειτουργεί έκθεση με τίτλο «Ο δρόμος του κρατούμενου» που ξεναγεί τον επισκέπτη στις ακριβείς συνθήκες ζωής των κρατουμένων.


Μουσείο Ναρκών της Καμπότζης

Για τα εκθέματα του μουσείου ναρκών της Καμπότζης ευθύνεται ένα παιδί. Ο Aki Ra, από παιδί και από όταν ήταν μέλος του στρατού των Khmer Rouge της Καμπότζης, ξεκίνησε να εντοπίζει και να αφοπλίζει τις νάρκες στην περιοχή της Καμπότζης. Ο Ra, μετά από χρόνια και μετά από πολλές αφοπλισμένες νάρκες, χρέωνε ένα δολάριο τους τουρίστες για να δουν τη συλλογή του. Αυτή η συλλογή εξελίχθηκε στο μουσείο το οποίο άνοιξε το 2007. Οι γυάλινοι τοίχοι του μουσείου είναι γεμάτοι με τις αφοπλισμένες νάρκες και λοιπά εκθέματα εξιστορούν την ταραγμένη ιστορία της περιοχής. Στο πλαίσιο του μουσείου λειτουργεί και ορφανοτροφείο για παιδιά.


Νήσος Robben, Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική

Σε απόσταση 7 χλμ. από το Κέιπ Τάουν βρίσκεται η νήσος Robben. Το νησί, από το 17ο αιώνα λειτουργούσε σαν τόπος εξορίας και φυλάκισης πολιτικών κρατουμένων ενώ έχει λειτουργήσει και σαν λεπροκομείο ανά καιρούς. Από τις φυλακές του νησιού πέρασε και ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, για 18 χρόνια, μέχρι και την πτώση του Απαρτχάιντ.

Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα στους τουρίστες να επισκεφτούν το κελί του Μαντέλα ενώ ξεναγήσεις διεξάγονται από πρώην κρατούμενους των οποίων οι μαρτυρίες ρίχνουν φως σε πολλά ζητήματα σχετικά με τις συνθήκες κράτησης και απομόνωσης στο νησί.


Το πεδίο μάχης του Γκέτυσμπεργκ, Πενσυλβάνια, Η.Π.Α.

Η μάχη στο Γκέτυσμπεργκ υπήρξε κομβικό σημείο στην εξέλιξη του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου. Ήταν η μάχη με τις περισσότερες απώλειες του πολέμου και η βασική έμπνευση για την ιστορική ομιλία στο Γκέτυσμπεργκ του προέδρου Λίνκολν, τέσσερις μήνες μετά την αιματηρή μάχη. Σήμερα η περιοχή έχει ανακηρυχτεί Εθνικό Πάρκο και οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν το μουσείο και το Εθνικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο, όπου είναι και το σημείου που έκανε και το διάγγελμα του ο Λίνκολν.


Μνημείο Menin Gate, Ypres, Βέλγιο

Το μνημείο του Menin Gate, βρίσκεται στην Ypres, στο Βέλγιο και είναι αφιερωμένο στους πεσόντες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, των οποίων τα ίχνη δεν βρέθηκαν ποτέ. Το κεντρικότερο σημείο είναι η Αίθουσα της Μνήμης, όπου σε πέτρινους τοίχους αναγράφονται τα ονόματα των 54.896 στρατιωτών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, των οποίων οι σωροί δεν εντοπίστηκαν ποτέ. Απομεινάρια των αγνώστων στρατιωτών εξακολουθούν να παραμένουν άταφα στην περιοχή γύρω από την πόλη, ώστε με τυχόν αναγνώρισή τους να αφαιρεθεί το όνομα του νεκρού από τους πέτρινους τοίχους.


Το μουσείο των φυλακών του Changi, Σιγκαπούρη

Οι φυλακές του Changi κατασκευάστηκαν το 1936, από τους Βρετανούς για την κράτηση πολιτικών κρατουμένων, αλλά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ιάπωνες έστειλαν σε αυτές 3.000 κρατούμενους, ενώ η μέγιστη χωρητικότητά τους έφτανε μόλις τα 600 άτομα. Οι δε γειτονικοί στρατώνες των Βρετανών, μετατράπηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης αιχμαλώτων πολέμου, στο οποίο κρατήθηκαν γύρω στις 50.000 στρατιώτες.

Αυτοί οι αιχμάλωτοι πολέμου, με τα ελάχιστα υλικά που είχαν στη διάθεσή τους έχτισαν ένα παρεκκλήσι, το οποίο με το τέλος του πολέμου μεταφέρθηκε στην Αυστραλία και εκτίθεται σήμερα στην Καμπέρα, στο Κτήριο της Βασιλικής Στρατιωτικής Ακαδημίας.

Τέλος, οι αρχικές φυλακές του Changi έχουν κατεδαφιστεί και στη θέση τους έχει ανεγέρθη κτήριο που λειτουργεί επίσης σαν σωφρονιστικό κατάστημα. Το 1988, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ίδρυσε το Μουσείο του Changi, στο οποίο βρίσκεται ακριβές αντίγραφο της εκκλησίας που είχαν κατασκευάσει κατά τη διάρκεια του πολέμου οι αιχμάλωτοι.


Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα, τα τελευταία χρόνια έχει άρει αρκετούς από τους περιορισμούς της και είναι πιο εύκολο ένας ξένος να την επισκεφτεί και να ανακαλύψει την κλειστή κοινωνία της. Αρκεί να μην είστε από τη Νότια Κορέα ή δημοσιογράφος από τις Η.Π.Α.

Όπως και να έχει, αξίζει να επισκεφτείτε τη χώρα για τη ναυτική βάση στο Wonsan και το βουνό Kumgang, που προσελκύει και εσωτερικό τουρισμό. Το δημοφιλέστερο αξιοθέατο της χώρας είναι η DMZ (η αποστρατικοποιημένη ζώνη της Κορέας) όπου μια σειρά από γαλανά σπιτάκια και μια κόκκινη γραμμή χωρίζουν τη Νότια από τη Βόρεια Κορέα.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...