Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Νέες σπάνιες χριστιανικές τοιχογραφίες ανακαλύφθηκαν σε Ρωμαϊκές κατακόμβες [βίντεο]

Μία αίθουσα που φιλοξενεί τοιχογραφίες που αναπαριστούν την Ανάσταση του Λαζάρου είναι μια από τις πιο πρόσφατες και πιο μαγευτικές ανακαλύψεις που βρέθηκαν στις Ρωμαϊκές Κατακόμβες της Πρισίλα μετά από 5ετή αρχαιολογική έρευνα.

Η αποκατάσταση των τοιχογραφιών έγινε με τη χρήση λέιζερ και το νέο αυτό εύρημα αυξάνει ακόμη περισσότερο την πολιτιστική αξία των κατακομβών της Πρισίλα με τα ανεκτίμητα παλαιοχριστιανικά έργα τους περιλαμβάνουν επίσης την πρώτη γνωστή εικόνα της Παναγίας και το Θείου Βρέφους.

Στις τοιχογραφίες που δείχνουν το θαύμα της ανάστασης του Λαζάρου , τα οποία χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα μ.Χ. , ο Ιησούς φαίνεται ντυμένος με το στυλ της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και αγγίζει με ένα ραβδί τη μούμια του Λαζάρου ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται στον τάφο. Το νέο εύρημα έχει ζωηρά χρώματα τα οποία αποκαταστάθηκαν σχεδόν πλήρως με τη χρήση λέιζερ.

Οι αρχαιολογικές εργασίες τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν οδηγήσει στην ανάκτηση των πάνω από 700 σαρκοφάγων και δειγμάτων ταφικής γλυπτικής της ύστερης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας , που μαρτυρούν την αλληλεπίδραση του ειδωλολατρικού και χριστιανικού κόσμου και την πολιτιστική εξέλιξη μεταξύ του 3ου και του 5ου αιώνα , μιας εποχής που οι κατακόμβες ξεκίνησαν να έχουν χριστιανική χρήση .

Από τον επόμενο μήνα το Google Maps θα καλύψει το σημείο, για όσους ενδιαφέρονται να κάνουν μία εικονική επίσκεψη εκεί.



iefimerida.gr

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...