Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012

Πέδρο Αλμοδόβαρ,ο εκρηκτικός Ισπανός σκηνοθέτης

Γεννήθηκε στην Kαλτσάδα δε Kαλατράβα της Mάντσα, μια από τις πιο φτωχές περιοχές της αγροτικής Iσπανίας
Σε ηλικία 8 ετών μαθήτευσε σε σχολή Σιλεσιανών ιερέων. Οι εμπειρίες του από το σχολείο αυτό, τον απομάκρυναν πολύ νωρίς απ' το Θεό και αποτέλεσαν την έμπνευση για την ταινία του "Κακή εκπαίδευση".
Αντιδρώντας στην ανιαρή ζωή της επαρχίας...
έρχεται σε ηλικία 16 ετών στη Mαδρίτη, όπου, ύστερα από διάφορες ευκαιριακές δουλειές,προσλαμβάνεται ως διοικητικός υπάλληλος στην Iσπανική τηλεφωνική Εταιρεία. Αναπτύσσει έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα, αγοράζει μια super-8 και σκηνοθετεί τις πρώτες του ταινίες μικρού μήκους τις οποίες και παρουσιάζει σε ειδικές προβολές, που εξελίσσονται σε αληθινά χάπενινγκ.
O Αλμοδοβάρ, είναι γνήσιο τέκνο της λεγόμενης "κίνησης movida", που δημιουργήθηκε στη Μαδρίτη, στα τέλη της δεκαετίας του 70, μετά το θάνατο του Φράνκο (ένα μεσογειακό underground με χαρακτηριστικά την εξωστρέφεια, το ροκ, τον ερωτισμό, τη σύγχυση των φύλων, τις ακραίες καταστάσεις και το σύνθημα "Κάνε τέχνη τη ζωή σου"). Τοποθετεί τη γυναίκα ως επίκεντρο όλων των μυθοπλασιών του, που δεν είναι παρά μελό και φάρσες. Χαρακτηριστική είναι επίσης η αισθητική των έντονων χρωμάτων, που χρησιμοποιεί σε πολλές ταινίες του. Συνηθίζει να δουλεύει με τους ίδιους ηθοποιούς, τους οποίους βλέπουμε να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αρκετές ταινίες του.Η Κάρμεν Μαούρα, η Μαρίσα Παρέδες, η Βικτόρια Αμπρίλ, η Ρόσι ντε Πάλμα, η Πενέλοπε Κρουθ υπήρξαν «μούσες» του –όπως τις έχουν χαρακτηρίσει πολλοί.


Φιλμογραφία του...
1978       Folle, folle, fólleme ... Tin
               (Fuck, fuck, fuck me... Tim)
1980       Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón
               (Η Πέπη, η Λούση, η Μπομ και τ' άλλα Κορίτσια)

1982       Laberinto de pasiones
              (Λαβύρινθος του πάθους)
1983       Εntre tinieblas
               (Αμαρτωλές καλόγριες)

1984       Qué he hecho yo para merecer ésto?
               (Μια ζωή ταλαιπωρία)
1985       Tráiler para amantes de lo prohibido

1986       Matador

1987       La ley del deseo
               (Ο νόμος του πόθου)
1988       Mujeres al borde de un ataque de nervios
               (Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης)
1990      Átame!
              (Δέσε με)

1991      Tacones lejanos
              (Ψηλά τακούνια)
1993 Kika
               (Κίκα)
1995        La flor de mi secreto
                (Το μυστικό μου λουλούδι)
1997       Carne trémula
               (Καυτή Σάρκα)

1999       Todo sobre mi madre
               (Όλα για τη μητέρα μου)

2002       Hable con ella
               (Μίλα της)

2004       La mala educación
               (Κακή εκπαίδευση)

2006       Volver
               (Γύρνα πίσω)
2009       Los abrazos rotos
              (Ραγισμένες αγκαλιές)
2011       La Piel Que Habito
               (Το δέρμα που κατοικώ)

πηγή    www.klg.gr
            news.in.gr



 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...