Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

9η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς

Μάλλον ακούγεται σαν μια μέρα ουτοποίας, μια μέρα όπου όλοι θα σταματούσαν να κινούνται υποχθόνια και θα έκαναν το σωστό. Ίσως για άλλους να ακούγεται ειρωνικό, δεδομένου των όσων ζουμε, αλλά η διαφθορά όμως δεν αποτελεί ένα σύγχρονο φαινόμενο, ούτε προνόμιο των πολιτικών. ..


Κατάχρηση εξουσίας, δωροδοκίες, υπονόμευση του μέλλοντος των νέων γενιών, συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, καταστροφλη του περιβάλλοντος, αποτελούν πράξεις διαφθοράς και πλήγμα στην ανάπτυξη κάθε χώρας. Η διαφθορά στο πολιτικό σύστημα υπονομεύει τη δημοκρατία κι επιφέρει οικονομικά προβλήματα και όχι μόνο. Από την άλλη, η διαφθορά στον ιδιωτικό τομέα, έχει επίσης αρνητικές συνέπειες τόσο στο περιβάλλων, σε περιπτώσεις όπου οι εταιρίες δεν συμμορφώνεται στους νόμους και μολύνουν το περιβάλλον με τοξικά απόβλητα, στην οικονομία, σε περιπτώσεις που αναλαμβάνουν διαγωνισμούς και δημόσια έργα, τα οποία δεν ολοκληρώνονται ποτέ, και η λίστα μπορεί να συνεχιστεί χωρίς τελειωμό.

Ειδικά σήμερα, οι πολίτες έχουν έρθει στα όρια τους, με τη διαφθορά που επικρατεί τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Δυστυχώς όμως, οι ίδιοι πολίτες εθελοτυφλούσαν επί χρόνια και πολλοί συνεχίζουν να το κάνουν, με αποτέλεσμα να αναρρωτιέμαι συχνά μήπως πολλούς δεν τους ενδιέφερε αν τα λεφτά που «έτρωγαν» επί χρόνια ήταν δανεικά, αλλά ότι αυτά τα λεφτά τελείωσαν και τώρα δεν «τρώνε» παρά ελάχιστοι.

Αλλά ας τα αφήσουμε καλύτερα αυτά, γιατί ο καθένας μας ξέρει καλύτερα ποιος φταίει και ποιος όχι και με το να φωνάζουμε όλοι μαζί σαν πρόβατα, δεν βγάζει πουθενά. Ας αναλογιστούμε λοιπόν, κατά πόσο κλείσαμε τα μάτια και τα αυτιά μας μπροστά στη διαφθορά. Ενάντια στη διαφθορά μάχεται εδώ και χρόνια η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια», η οποία μάλιστα έχει πείσει τον ΟΗΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες επί του θέματος.

Η 9η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, γιατί την ημερομηνία αυτή του 2003 η γενική συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της Διαφθοράς.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...