Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Victoria: Ποιά είναι η λίμνη όπου χιλάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο;


Η λίμνη Victoria είναι η πιο επικίνδυνη στον κόσμο.
 Εκεί χάνουν τη ζωή τους περισσότερα από 5000 άτομα τον χρόνο. Είναι η μεγαλύτερη...
στην Αφρική και δεύτερη  σε έκταση λίμνη γλυκού νερού της Γη  ενώ τη μοιράζονται τρεις χώρες στην Ανατολική Αφρική - Ουγκάντα, Τανζανία και Κένυα.

Η λίμνη, που κρύβει τεράστιους κινδύνους, είναι επίσης γνωστή ως μία από τις πηγές του Νείλου, ενώ παρέχει τα προς το ζην στους ψαράδες της περιοχής.

"Είναι αναμφισβήτητα το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο οπού υπάρχει νερό  από την άποψη των θανάτων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο", αναφέρει ρεπορτάζ του CNN το οποίο επικαλείται το National Lake Rescue.

Η λίμνη, όπου το μέσο βάθος της είναι 40 μέτρα, ενώ το μέγιστο 84, αποτελεί απειλή για τους ψαράδες. Παράλληλα το μικροκλίμα  δημιουργεί έναν φονικό συνδυασμό από απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα - ξαφνικούς ανέμους και βροχές που μπορούν να παρασύρουν πλεούμενα και να πνίξουν σπίτια και χωράφια.

Στο αρχιπέλαγος της λίμνης υπάρχουν 80 νησάκια. Σε ένα από αυτά ο ρεπόρτερ του Cnn συνάντησε τον ψαρά  Sam Kabonge από το νησί Bugala   ο οποίος αναφέρει «Μερικές φορές τα νερά είναι απολύτως ήρεμα όταν φεύγεις από την όχθη. Και μόλις φτάσεις παρά έξω αρχίζει τρικυμία, βροχές, άνεμοι, σύννεφα. Πολλές φορές δεν αντέχουν τα καϊκια μας, και σπάνε. Αλλα βυθίζονται»

Ο μετεωρολόγος Khalid Muwembe από την Ουγκάντα τονίζει ότι επειδή η λίμνη βρίσκεται στον Ισημερινό επηρεάζεται το κλίμα ολόκληρης της περιοχής. Επειδή τα νερά είναι θερμά και υπάρχει μεγάλη υγρασία, δημιουργούνται νέφη και ξαφνικές, επικίνδυνες καταιγίδες.

Ο Muwembe  και η ερευνητική του ομάδα ανέπτυξαν ένα νέο σύστημα προειδοποίησης για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με μηνύματα που αποστέλλονται γραπτώς σε κινητά τηλέφωνα. Στόχος είναι να βοηθήσουν τις μικρές κοινότητες των ψαράδων, που είναι οι πιο ευάλωτοι, να παίρνουν εγκαίρως μέτρα προστασίας.

"Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν είχαμε καλή υπηρεσία πρόγνωσης καιρού"Με το δωρεάν πιλοτικό πρόγραμμα, οι ντόπιοι λαμβάνουν κάθε ημέρα γραπτό μήνυμα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις στο κινητό τους, έκτακτες προειδοποιήσεις για επικίνδυνα φαινόμενα, και συμβουλές για την προστασία τους.

 news247.gr

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...