Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Το νόμισμα με την μικρότερη αξία στον κόσμο

Αξίζει μόλις 1/2000 του δολαρίου και η κατασκευή του κοστίζει περισσότερο από την αξία του
Και κράτα τα ρέστα...

Αν σας πουν κάτι τέτοιο και έχετε στα χέρια σας το καναδικό σεντ, μη χαρείτε και πολύ. Όσα νομίσματα και αν κρατάτε. Αφενός μεν γιατί το νόμισμα σταματά να κυκλοφορεί αφετέρου γιατί είναι το νόμισμα με την μικρότερη αξία στον κόσμο: μόλις 1 προς 2000 του δολαρίου.

Η Τράπεζα του Καναδά αποφάσισε να σταματήσει την κυκλοφορία του νομίσματος αυτού καθώς τα υλικά και οι λοιπές διεργασίες για την παραγωγή του στοιχίζουν πολύ περισσότερο από την ονομαστική του αξία.

Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που σταματά να κυκλοφορεί ένα νόμισμα που... δε συμφέρει. Το 1857, οι ΗΠΑ κατήργησαν το νόμισμα του μισού σεντ ενώ το 1984, η Βρετανία απέσυρε το δικό της halfpenny που τότε είχε ισοτιμία 0,8 σεντ του δολαρίου. Στη δεκαετία του 1990, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία κατήργησαν τα νομίσματα των 1 και 2 σεντ.

Πάντως, το καναδικό νόμισμα δεν είναι το μόνο με τόσο χαμηλή ισοτιμία. Οριακά στα ίδια επίπεδα είναι το τιγίν του Ουζμπεκιστάν (1 προς 1.999$) και η Πία της Βιρμανίας (1 προς 850$).

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται κάποια από τα πιο... φθηνά νομίσματα του κόσμου, η χώρα προέλευσης τους και η ισοτιμία σε δολάρια


Κι ενώ πολλές χώρες σκέφτονται την κατάργηση των μικρών τους νομισμάτων, άλλες επιμένουν να κόβουν και να ξανακόβουν τέτοια νομίσματα.

“Πολλοί άνθρωποι είναι συνηθισμένοι να έχουν κέρματα – το θεωρούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς τους” λέει ο Philip Mussell, διευθυντής του Coin News Magazine.

Πολλοί επίσης φοβούνται ότι με την κατάργηση των μικρών νομισμάτων, θα αυξηθεί ο πληθωρισμός και ότι όσοι ζουν από τις επαιτείες δεν θα παίρνουν πια τίποτα.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η WWF: από το 2003 έχει λάβει δωρεές ύψους 490.000 δολαρίων. Όλες ήταν σε νομίσματα αξίας όχι μεγαλύτερης του 1 σεντ του δολαρίου.
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...