Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Οι πιο μαγευτικές ατόλες στον κόσμο

Σίγουρα θα απορείτε: τι ακριβώς είναι μια ατόλη; Ας κάνουμε λοιπόν μερικές διευκρινίσεις. Η ατόλη είναι μια κοραλλιογενής νησίδα σε σχήμα δαχτυλιδιού, η οποία περικλείει μια...
λιμνοθάλασσα. Το αποτέλεσμα; Πολύχρωμοι ύφαλοι που σφύζουν από θαλάσσια ζωή, με πανέμορφες παραλίες και πάμπολλες αφορμές για κατάδυση για τους λάτρεις του βυθού.
Εδώ σας παρουσιάζουμε μερικές από τις καλύτερες ατόλες του πλανήτη – και παράλληλα σας δείχνουμε γιατί είναι τόσο θαυμάσιες.


Φουναφούτι


Το Τουβαλού βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, στο μέσο της διαδρομής μεταξύ Χαβάης και Αυστραλίας, και είναι τόσο απομονωμένο που ελάχιστοι τουρίστες το επισκέπτονται. Οι υπόλοιποι που το προσπερνούν απλά χάνουν!
Η πρωτεύουσα, το Φουναφούτι, είναι μια μικρή κοραλλένια ατόλη μόλις 20 μέτρα φαρδιά στο πιο στενό σημείο και 400 μέτρα στο φαρδύτερο. Είναι μια τοποθεσία χαμηλών τόνων και έχει έναν πληθυσμό 4.500 ατόμων. Υπάρχει ένα σύμπλεγμα διοικητικών κτηρίων κοντά στο αεροδρόμιο, μαζί με μια όμορφη εκκλησία και ένα ξενοδοχείο. Ναι, δεν είναι πολλά, αλλά το Τουβαλού αξίζει και με το παραπάνω.

Ατόλη Μπικίνι


Ναι, σωστά μαντέψατε. Η ατόλη Μπικίνι είναι διάσημη για δύο πράγματα: πρώτον, για το μαγιό μπικίνι, που πήρε το όνομα της ατόλης, και δεύτερον, για τις (πάνω από είκοσι) δοκιμές πυρηνικών όπλων ανάμεσα στο 1946 και το 1958. Φυσικά, προτιμάμε να θυμόμαστε το Μπικίνι για το πρώτο.
Σήμερα, τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή είναι χαμηλότερα από αυτά πολλών μεγαλουπόλεων, όμως πρέπει να αναφέρουμε πως το έδαφος εξακολουθεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα ραδιενεργών υλικών. Τα ψάρια, περιέργως, δεν επηρεάστηκαν και είναι πάμπολλα λόγω της έλλειψης επαγγελματικής αλιείας.
Γιατί λοιπόν το επισκέπτεται ο κόσμος; Κυρίως λόγω των πυρηνικών δοκιμών, μιας και υπάρχουν πολλά ναυάγια στο βυθό της λιμνοθάλασσας, που κάνουν την τοποθεσία ιδανική για λάτρεις των καταδύσεων.

Ύφαλος Λάιτχαουζ


Υπάρχουν πολύ λίγες ατόλες στο δυτικό ημισφαίριο, τρεις στο Μπελίζ και μια στο Μεξικό, με τον ύφαλο Λάιτχαουζ, την μπλε τρύπα και τη μεγάλη μπλε τρύπα να συνιστούν τη διάσημη τριάδα του Μπελίζ. Οι βραχώδεις σχηματισμοί είναι πραγματικά μοναδικοί και δικαιολογούν απόλυτα τη φήμη του.

Νήσος Καρολίνα


Η νήσος Καρολίνα είναι μέρος της Δημοκρατίας του Κιριμπάτι. Είναι από τα πιο παρθένα νησιά του πλανήτη και θεωρείται μια από τις πιο αναλλοίωτες ατόλες του κόσμου. Μην παραλείψετε να δείτε το τεράστιο καβούρι-καρύδα. Δυστυχώς όμως, η κλιματική αλλαγή απειλεί την ατόλη αυτή: σε δέκα μόλις χρόνια η θάλασσα θα έχει καταπιεί τη νήσο Καρολίνα.

Ατόλη Αιτουτάκι


Η λιμνοθάλασσα και τα νησιά της ατόλης Αιτουτάκι είναι τόσο όμορφα που κόβουν την ανάσα· πρέπει να τα δείτε για να το πιστέψετε. Το One Foot, ένα μικρό νησί στα νοτιοανατολικά της λιμνοθάλασσας, είναι αυτό που τραβά τα πλήθη. Στην ατόλη Αιτουτάκι θα συναντήσετε καθαρά νερά, λευκή άμμο, τροπικό κλίμα και μια υπέροχη αίσθηση απομόνωσης. Θα χαλαρώσετε στο πιο ήσυχο μέρος του πλανήτη.

Ρανγκιρόα


Η Ρανγκιρόα είναι μια από τις μεγαλύτερες ατόλες του κόσμου και είναι εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός για δύτες λόγω των καθαρών γαλάζιων της νερών και της μεγάλης πανίδας. Οι δημοφιλέστερες τοποθεσίες για καταδύσεις είναι το Blue Lagoon και το πέρασμα Tiputa. Θα δείτε καρχαρίες, θαλάσσιες χελώνες, δελφίνια, πολλά είδη σαλαχιών και ψάρια που σίγουρα δεν ξέρατε ότι υπήρχαν καν!

Ατόλες των Μαλδιβών


Η μικροσκοπική χώρα των Μαλδιβών αποτελείται από 26 ατόλες, οπότε, έστω και ασυναίσθητα, γνωρίζατε την ύπαρξη της ατόλης αυτής! Οι ατόλες είναι κοραλλιογενείς ύφαλοι, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από οποιαδήποτε γη, πράγμα που σημαίνει ότι το νερό είναι διαφανές και η υποβρύχια ζωή άφθονη. Δεν είναι να απορεί κανείς που οι Μαλδίβες είναι τόσο δημοφιλείς στις τάξεις των δυτών και όσων αναζητούν την τέλεια εμπειρία διακοπών.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...