Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Οι 10 πιο διάσημες φωτογραφίες της δεκαετίας του 1940

Ο Β” Παγκόσμιος Πόλεμος, ο πρώτος υπολογιστής, και ο Νταλί. Δείτε τις 10 πιο διάσημες φωτογραφίες της δεκαετίας του 1940..









1. Ο Χίτλερ στο Παρίσι (1940)
Στο πικ του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Αδόλφος Χίτλερ επιτηρεί την πιο πρόσφατη του κατάκτηση, το κατεχόμενο πλέον Παρίσι.

2. Ο τελευταίος Εβραίος της Βίνιτσα (1941)
Αυτή η δυνατή εικόνα του θανάτου του τελευταίου Εβραίου στη Vinnitsa, της Ουκρανίας, βρέθηκε στο λεύκωμα ενός στρατιώτη των Ταγμάτων Θανάτου. Το όνομα της προέρχεται από την ετικέτα που είχε κολλήσει ο συγκεκριμένος στρατιώτης στο πίσω μέρος της φωτογραφίας, και συνοπτικά μεταφέρει την τραγωδία που συνέβη στην Vinnitsa: Και οι 28.000 Εβραίοι που ζούσαν εκεί δολοφονήθηκαν βάναυσα.

3. Η εξέγερση στο γκέτο της Βαρσοβίας (1943)
Τραβηγμένη το 1943 η φωτογραφία δείχνει την καταστροφή του Γκέτο της Βαρσοβίας, που στέγαζε χιλιάδες Εβραίους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την μανία των Ναζί. Αν και το πιο οδυνηρό στοιχείο της εικόνας είναι το φοβισμένο μικρό αγόρι που παραδόθηκε, με τα χέρια ψηλά.

4. Η Απόβαση της Νορμανδίας – D-Day (1944)
Τραβηγμένη από τον Robert Capa,η εμβληματική αυτή φωτογραφία απεικονίζει το αιματηρό μέτωπο στο Omaha Beach, κατά την θρυλική Απόβαση στην Νορμανδία. Η απόκοσμη, θολή εικόνα μας δίνει μία ιδέα από το χάος του πολέμου.

5. Το φιλί στην πλατεία Times Square, γνωστό και ως V-J Day Kiss ( Victory Over Japan), 1945
Από τις γνωστότερες, ίσως, φωτογραφίες του κόσμου. Τραβηγμένη από τον Alfred Eisenstaedt, απεικονίζει την χαρά και την ανακούφιση που ένιωθε ολόκληρη η Αμερική όταν ανακοινώθηκε το τέλος του Παγκοσμίου Πολέμου. Αντίθετα με ότι πιστεύει η κοινή γνώμη, ο άντρας και η γυναίκα που φιλιούνται στη φωτογραφία δεν ήταν ζευγάρι: Ο ενθουσιασμένος ναύτης έτρεχε και φιλούσε όποια γυναίκα έβρισκε μπροστά του, όταν ο Eisenstaed πάτησε το κλικ την κατάλληλη στιγμή.

6. Η Σοβιετική σημαία στο Reichstag του Βερολίνου (1945)
Τα σοβιετικά στρατεύματα να σηκώνουν την σημαία τους στην κορυφή του Γερμανικού Κοινοβουλίου, Ράιχσταγκ. Τραβηγμένη από τον Yevgeny Khaldei στις 2 Μαΐου 1945.

7. Υψώνοντας την Αμερικάνικη Σημαία στο Iwo Jima (1945)
Η πασίγνωστη αυτή φωτογραφία του Joe Rosenthal κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ. Απεικονίζει μια ομάδα πατριωτών Αμερικάνων Πεζοναυτών να υψώνουν την σημαία στην κορυφή του βουνού Suribachi κατά τη διάρκεια της μάχης στο Ιαπωνικό νησί Ίβο Τζίμα, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι μισοί από τους άνδρες που απεικονίζονται στην φωτογραφία σκοτώθηκαν στη μάχη.

8. Η ατομική βόμβα στην Χιροσίμα (1945)
Στις 6 Αυγούστου του 1945 λαμβάνει χώρα η έκρηξη ατομικής βόμβας στην Χιροσίμα της Ιαπωνίας. Το σύννεφο μανιτάρι που δημιουργήθηκε μπορεί μόνο να μας προϊδεάσει για την έκταση της καταστροφής που προκλήθηκε, με περισσότερους από 150.000 νεκρούς .

9. Ο πρώτος υπολογιστής (1946)
Οι εικόνες του πρώτου ηλεκτρονικού υπολογιστή εμφανίστηκαν τον Φεβρουάριο του 1946, όταν η συσκευή αποτελούταν από 18.000 λαμπτήρες ( vacuum tubes), πολλά καλώδια και 170.000 βατ ενέργειας, και το μέγεθος του έπιανε ένα ολόκληρο δωμάτιο 140 τετραγωνικών μέτρων.

10. Atomicus, του Σαλβαντόρ Νταλί (1948)
Αυτή η σουρεαλιστική φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Philippe Halsman τόσο ως φόρος τιμής στη νέα ατομική εποχή, όσο και στο σουρεαλιστικό αριστούργημα του Σαλβαδόρ Νταλί «Leda Atomica«. Η φωτογραφία είναι στην πραγματικότητα ένας παράξενος συνδυασμός ανθρώπων που πηδάνε στον αέρα, νερού, και γατιών που τις πετούσαν στον αέρα. Για να πετύχουν αυτήν την συγκεκριμένη λήψη χρειάστηκαν συνολικά 6 ώρες, 28 πηδήματα στον αέρα, και διάφοροι βοηθοί που πετούσαν πράγματα στον αέρα.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...