Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Έτσι ακούγεται η μουσική των αρχαίων Ελλήνων; (ΒΙΝΤΕΟ)

Το αρχαιότερο γνωστό τραγούδι στον κόσμο με πλήρεις στίχους και μουσική, το ελληνικό "τραγούδι του Σείκιλου", επιχείρησαν να αναβιώσουν ακαδημαϊκοί ερευνητές στην Αγγλία.


Έτσι ακούγεται η μουσική των αρχαίων Ελλήνων;Ο Απόλλωνας, με στεφάνι μυρτιάς, κρατάει τη λύρα στο αριστερό του χέρι, ενώ με το δεξί χύνει (μάλλον) κρασί, κάνοντας σπονδή. Σκηνή από λευκή κύλικα που βρέθηκε στους Δελφούς και βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο Δελφών.

Η μουσική της Αρχαίας Ελλάδας επιστρέφει στη "ζωή" από ακαδημαϊκούς ερευνητές, στην Αγγλία, αναφέρει το BBC.

Ο Armand D'Angour, μουσικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξέτασε πώς μπορεί να ακούγονταν τα τραγούδια που βρέθηκαν σε αρχαίες επιγραφές.

Ο David Creese του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ κατασκεύασε έναν οχτάχορδο κανόνα (μουσικό όργανο που μοιάζει με το σαντούρι), για να παίξει αυτές τις μελωδίες.

Ένα από τα τραγούδια που τραγούδησε ο David Creese είναι το αρχαιότερο γνωστό ανά τον κόσμο, με πλήρεις στίχους και μουσική:

Το τραγούδι από τον Επιτάφιο του Σείκιλου, που υπολογίζεται ότι γράφτηκε, περίπου, την περίοδο μεταξύ 200 π.Χ. και 100 μ.Χ.

Οι στίχοι του τραγουδιού βρέθηκαν σε επιτύμβια κυλινδρική στήλη, ύψους 40 εκατοστών, το 1883, στην αρχαία Σελεύκεια Καρίας ή Τράλλεις (σύγχρονο Αϊδίνιο).

Γραμμένοι στην κοινή ελληνική της ελληνιστικής εποχής, είναι οι παρακάτω:

Ὅσον ζῇς, φαίνου

Μηδὲν ὅλως σὺ λυποῦ

Πρὸς ὀλίγον ἐστὶ τὸ ζῆν

Τὸ τέλος ὁ χρόνος ἀπαιτεῖ


Στα νέα ελληνικά, μεταφράζονται (ελεύθερα) ως εξής: Όσο ζεις λάμψε, καθόλου μη λυπάσαι. Γιατί λίγο διαρκεί η ζωή, ο χρόνος καθορίζει το τέλος.

Μαζί, βρέθηκαν και τα σύμβολα της μουσικής, η οποία είναι του λεγόμενου φρυγικού τύπου. Το τραγούδι, ουσιαστικά, καλεί τον ακροατή να απολαύσει τη ζωή πριν έρθει το τέλος.

Η προσπάθεια αναβίωσης της αρχαίας ελληνικής μουσικής από τον Creese και τον D'Angour έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι τα αρχαία ελληνικά έργα - όπως τα έπη του Ομήρου - ήταν στην πλεοψηφία τους ...μουσικά!

Οι προγόνοι μας είχαν ανακαλύψει τις μαθηματικές αναλογίες των μουσικών διαστημάτων. Για παράδειγμα, μία οκτάβα αντιστοιχεί σε αναλογία 2:1, η πέμπτη σε 3:2 και ούτω καθεξής.

Και είχαν και τον κατάλληλο συμβολισμό, για να γράφουν τον τρόπο παιξίματος ενός μουσικού κομματιού.

Κάποιες από τις σωζόμενες μελωδίες, σε συνδυασμό με σχετικά πρόσφατα ευρήματα γύρω από την σημασία της μουσικής σημειογραφίας των αρχαίων Ελλήνων, δίνουν την ευκαιρία σε ειδικούς να επιχειρήσουν να τραγουδήσουν αρχαία μουσικά κείμενα.

Στο παρακάτω βίντεο, μπορείτε να ακούσετε μία παλαιότερη προσπάθεια εκτέλεσης του τραγουδιού από το Atrium Musicae de Madrid



news.pathfinder.gr

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...