Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013

Αρχαίος σκελετός βρέθηκε σε υπόνομο στο Γιορκ [εικόνα]

Με ένα αποκρουστικό και πρωτοφανές εύρημα ήρθαν αντιμέτωποι οι υπάλληλοι του Yorkshire Water κατά τη διάρκεια εργασιών αποχέτευσης στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, στο χαντάκι εντόπισαν έναν αρχαίο σκελετό σε εμβρυακή στάση, ο οποίος χρονολογείται από την εποχή που η Βρετανία ήταν υπό Ρωμαϊκή κατοχή.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι στο παρελθόν η περιοχή ήταν Ρωμαϊκό κοιμητήριο. Ο εντυπωσιακά άθικτος σκελετός μεταφέρθηκε στο εργαστήριο προκειμένου να καθοριστεί η ηλικία του, το φύλο και, ει δυνατόν, η αιτία θανάτου .

Ο σκελετός βρέθηκε σε ένα αποχετευτικό δίκτυο στο Sutton Street στο Βόρειο Γιορκσάιρ. Οι αρχαιολόγοι που ερεύνησαν την περιοχή εξηγούν ότι το ρωμαϊκό νεκροταφείο βρέθηκε δίπλα στον Langton Road, ο οποίος ακολουθεί μια παρόμοια γραμμή με μία ρωμαϊκή οδό που οδηγεί νοτιοανατολικά στο ρωμαϊκό φρούριο στο Μάλτον και τον οικισμό της Ντερβέντιο.


Οπως εξηγούν οι ερευνητές, οι νεκροί δεν θάφτηκαν μέσα στα όρια της πόλης κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους , επειδή αυτό θεωρούνταν επικίνδυνο για μολύνσεις. Ωστόσο, ο σκελετός θα μπορούσε να είναι αρχαιότερος κι από τη Ρωμαϊκή περίοδο.

«Βρισκόταν σε εμβρυακή στάση, πιθανώς αντανακλώντας τη γέννηση και ήταν θαμμένος εντός των ορίων ενός ρωμαϊκού νεκροταφείου αλλά έχει ομοιότητες με προϊστορικές ταφές» αναφέρουν οι αρχαιολόγοι και προσθέτουν ότι δεν βρέθηκαν κτερίσματα μαζί με τον νεκρό.

Άλλα σκελετοί ανακαλύφθηκαν σε κοντινή απόσταση όταν χτίστηκε η Εκκλησία του Αγίου Πέτρου τον 19ο αιώνα.

iefimerida.gr

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...