Πέμπτη, 3 Μαΐου 2012

Χόπι...οι ειρηνικοί άνθρωποι της Αριζόνας

Γνωρίστε τους Χόπι...τον αρχαιότερο λαό της Βόρειας Αριζόνας...

Δείτε φωτογραφίες...


Οι Χόπι είναι μια φυλή ιθαγενών της Αμερικής που ζουν κυρίως σε μια δημόσια έκταση που τους έχει παραχωρηθεί στη βορειοανατολική Αριζόνα.

Η έκταση αυτή περιβάλλεται από την περιοχή των Ναβάχο. Ορισμένοι Χόπι ζουν σε ανάλογη έκταση στον ποταμό Κολοράντο.


Οι Χόπι κατοικούν στις ορεινές περιοχές της βόρειας Αριζόνα εδώ και μια χιλιετία, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλο λαό.


Το παλαιότερο χωριό τους ονομάζεται Old Oraibi και κατοικείται περίπου από το 1050 μ.Χ.


Η ονομασία Χόπι είναι συντομευμένη μορφή του τίτλου που χρησιμοποιούν για τους ίδιους: Hopituh Shi-nu-mu , «οι ειρηνικοί άνθρωποι». Ο συνολικός πληθυσμός τους, σύμφωνα με την απογραφή του 2000, είναι 6.946 άτομα.


Η αντίληψη των Χόπι είναι βαθιά ριζωμένη στους κανόνες ηθικής, τη θρησκεία και την πνευματικότητα της φυλής. Η αντίληψη αυτή αντικατοπτρίζει μια γενική ευλάβεια και σεβασμό για όλα τα πράγματα, καθώς και την ειρηνική συμβίωση μαζί τους.


Θεωρούν τη γη τους ιερή. Η γεωργία αποτελεί σημαντικό μέρος του πολιτισμού τους. Δεν έχουν αντίληψη για την διαίρεση και την οριοθέτηση της γης. Ζουν στη γη των προγόνων τους.


Οι Χόπι είναι οργανωμένοι σε μητριαρχικές φυλές. Όταν ένας άντρας παντρεύεται, τα παιδιά από τη σχέση αυτή ανήκουν στη φυλή της συζύγου του. Μια από τις εξέχουσες φυλές των Χόπι είναι η Φυλή της Αρκούδας.


Οι Χόπι έχουν παραδοσιακές τελετές τις οποίες πραγματοποιούν ακολουθώντας το σεληνιακό ημερολόγιο.


Στο κέντρο της θρησκευτικής τους ζωής κυριαρχούν εκατοντάδες πνεύματα Kachina. Είναι τα πνεύματα των αόρατων δυνάμεων της ζωής. Σε πολλές τελετές χορεύουν, τραγουδούν, φέρνουν δώρα στα παιδιά. Τα πνεύματα είναι πολύ σεβαστά απ' όλους και ένας από τους κύριους σκοπούς τους είναι να φέρουν βροχή για τις εαρινές καλλιέργειες.


Όπως και άλλοι ιθαγενείς της Αμερικής, έχουν επηρεαστεί από τον Χριστιανισμό και από το ιεραποστολικό έργο διαφόρων χριστιανικών δογμάτων. Ωστόσο, λίγοι είναι εκείνοι που έχουν εγκαταλείψει τις παραδοσιακές θρησκευτικές πρακτικές τους.
Σε σύγκριση με τις περισσότερες φυλές ερυθρόδερμων της Αμερικής, οι Χόπι διατηρούν και συνεχίζουν τις παραδόσεις του πολιτισμού τους, αν και σίγουρα επηρεάζονται από το σύγχρονο πολιτισμό.


Μετά τον ηλεκτρισμό και τα μεταφορικά μέσα που ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν, οι Χόπι μετεξελίσσονται μέσα στη σύγχρονη κοινωνία, καθώς πολλοί από αυτούς αναζητούν εξωτερικά επαγγέλματα ή κερδίζουν χρήματα από το εμπόριο αντικειμένων λαϊκής τέχνης, όπως χαρακτικά, κοσμήματα, χειροποίητες κούκλες Kachina, καλάθια, πήλινα αγγεία και αργυρά σκεύη.

aksioperierga.blogspot.com


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...