Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

5 Δεκεμβρίου: Διεθνής Ημέρα Εθελοντών για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη

Η 5η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη από το 1985 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών που...
δραστηριοποιούνται στο χώρο της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, συμμετέχοντας ενεργά στο Εθελοντικό Κίνημα και που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου συχνά με κίνδυνο της ζωής τους.

O Εθελοντισμός είναι "η οργανωμένη προσφορά υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο χωρίς την απαίτηση ανταλλάγματος" ή ένα πολύμορφο και δυναμικό σύστημα όπου η ατομική ολοκλήρωση συναντιέται με τη συλλογική ευημερία. Οι μορφές που παίρνει η εθελοντική προσφορά σήμερα διευρύνονται διαρκώς και εκτείνονται σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής με τον «Ενεργό Πολίτη», μέσα από την εθελοντική του δράση σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, παρεμβαίνει καθημερινά και δυναμικά από την παροχή υπηρεσιών φροντίδας ως τις οργανωμένες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, κι από τη δραστηριοποίηση ομάδων πολιτών για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ως την παροχή εκπαίδευσης σε κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα ή ομάδες.

Για τον Δημοκρατικό Συναγερμό ο Εθελοντισμός είναι ένα ελεύθερο κίνημα Πολιτών, το οποίο χρειάζεται ενίσχυση και υποστήριξη από την πολιτεία και όχι χειραγώγηση και εξάρτηση από την πολιτική εξουσία. Για τον ΔΗΣΥ, ο Εθελοντισμός, δεν είναι απλά μία διάθεση κοινωνικής προσφοράς που χρειάζεται κρατική χειραγώγηση. Είναι το πιο δυναμικό, το πιο υγιές τμήμα εκείνων των πολιτών που πραγματικά παίρνουν ουσιαστική χαρά από την αίσθηση της προσφοράς, πάντα όμως μέσα από την ελεύθερη και αδέσμευτη επιλογή τους. Ο Εθελοντής είναι άνθρωπος της δράσης, είναι «κάθε μέρα ενεργός πολίτης» που αναζητά λύσεις, αλλά συγχρόνως, και τις αιτίες των προβλημάτων.

Το Εθελοντικό Κίνημα αποτελεί την πεμπτουσία της ελεύθερης επιλογής και αυτό-οργάνωσης των Πολιτών, οι οποίοι με δική τους βούληση αποφασίζουν να ενεργοποιηθούν και να προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους, Ως κοινωνικό κεφάλαιο για την κάλυψη αναγκών οι οποίες προκύπτουν σε τοπικό εθνικό ή διεθνές επίπεδο.

Για το ΔΗΣΥ, «Εθελοντής» είναι ο Ενεργός Πολίτης εκείνος, ο οποίος δικαιούται να απαιτεί από την κεντρική εξουσία να αναλάβει δράση για τη λύση των προβλημάτων, γιατί ο ίδιος πρώτα έχει εκπληρώσει ανιδιοτελώς το δικό του μερίδιο ευθύνης. Ο Ενεργός Πολίτης βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμόρφωσης των εξελίξεων. Είναι ο ισχυρός και αυτεξούσιος Πολίτης, σε μια δίκαιη και αλληλέγγυα κοινωνία. Είναι ισχυρός με την έννοια της δυνατότητας λήψης αποφάσεων αλλά και ελέγχου των διαδικασιών, και αυτεξούσιος με την έννοια της συμμετοχής στην συλλογική προσπάθεια για την ανάπτυξη του Δήμου ή Κοινότητάς του και ολόκληρης της χώρας του.

Σ' αυτή τη λογική κινείται και ο ΔΗΣΥ Αμμοχώστου που επιδιώκει την παρακίνηση των μελών και των φίλων της παράταξης σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, ώστε να ενισχύσουν και να διευρύνουν το ήδη υπάρχον αδέσμευτο εθελοντικό κίνημα. Στόχος μας είναι να περάσουμε με ουσιαστικό τρόπο, το μήνυμα της αυτενέργειας, της πρωτοβουλίας, της Αλληλεγγύης και του Εθελοντισμού σε ολόκληρο το φάσμα του πληθυσμού.

Μαζί με την καλλιέργεια μιας εθελοντικής κουλτούρας που θα συμβάλει στη δημιουργία ενός νέου πολιτισμού προσφοράς αποσκοπούμε στην ενίσχυση του ρόλου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στη διαμόρφωση της σημερινής πολιτικής, στην ανάπτυξη της Κοινωνίας των Πολιτών, στην προώθηση μίας συμμετοχικής δημοκρατίας που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες τοπικές, εθνικές και διεθνείς ανάγκες και προκλήσεις.

Η προστιθέμενη αξία του εθελοντισμού δεν πρέπει να υποεκτιμάται. Ιδιαίτερα σήμερα, που η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, ο εθελοντισμός όχι μόνο πρέπει να ενθαρρύνεται, αλλά και να υποστηρίζεται από τις ευρωπαϊκές πολιτικές και, ιδιαίτερα, την πολιτική συνοχής. Τα κράτη μέλη και οι περιφερειακές αρχές θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να μπορούν οι εθελοντικές ομάδες και δράσεις, με διαφάνεια και ευελιξία, να έχουν πρόσβαση σε επαρκή και βιώσιμη χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία.


Εθελοντισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Οι εκπρόσωποι του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι οι εθελοντές είναι μία ανεκτίμητη πηγή συνεισφοράς, έργου και ενέργειας. Παράγοντες απαραίτητοι για την τοπική ανάπτυξη. Εκείνο, όμως, που θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο είναι ότι ο εθελοντισμός δεν μπορεί να αντικαθιστά τις υποχρεώσεις της πολιτείας προς τους πολίτες, ούτε να υποκαθιστά τις απαραίτητες δράσεις της.
Το σύνολο της πόλης είναι το γενικό σχολείο της πολιτικής όπως έλεγε στον Επιτάφιο ο Περικλής αναφερόμενος βέβαια σε μια πόλη με θεσμούς άμεσης Δημοκρατίας και μπορούμε να συμπεράνουμε ότι αυτό χρειάζεται η σύγχρονη κοινωνία για να επιμορφώσει τους πολίτες της. Θεσμούς άμεσης, συμμετοχικής Δημοκρατίας παράλληλα με τη γνήσια εκπροσώπηση.

Οι Εθελοντικές Οργανώσεις από τη φύση τους, είναι και πρέπει να είναι άμεσα συνδεδεμένες με θεσμούς, λειτουργίες και δράσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αυτοδιαχείρισης. Χωρίς να συμβιβάζουν την «ελεύθερη» δράση τους, χωρίς να χειραγωγούνται ή να εξαρτώνται από κανέναν κρατικό ή κομματικό φορέα και χωρίς να έχουν ορίζοντα την ανάληψη εξουσίας, έχουν ωστόσο την ανάγκη της υποστήριξής της κεντρικής ή περιφερειακής διοίκησης και το δικαίωμα συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων που αφορούν το κοινωνικό σύνολο. Για την ενίσχυση της σχέσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το εθελοντικό κίνημα εισηγούμαστε:

· Η Εθελοντική Δράση μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας και της αυτονομίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

· Η σύμπραξη Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικών οργανισμών Εθελοντικής Δράσης, πολλαπλασιάζει την αποτελεσματικότητα αμφοτέρων, λόγω της καλύτερης γνώσης των προβλημάτων και των δυνατοτήτων άμεσης παρέμβασης.

· Οι Εθελοντικές δράσεις αποτελούν εργαλεία μίας πιο ουσιαστικής και περισσότερο κοινωνικά ευαίσθητης Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

· Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να πρέπει να παίξει ενεργό ρόλο στην ενίσχυση των εθελοντικών δυνάμεων και δράσεων της περιοχής της.

· Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως η «τελευταία απόληξη» του κράτους, οφείλει να φροντίζει για τη διασύνδεση των επιμέρους εθελοντικών δράσεων.

· Όταν παρίσταται ανάγκη συντονισμού της Εθελοντικής Δράσης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτό πρέπει να γίνεται με ένα τρόπο διευκολυντικό και ενισχυτικό, χωρίς πρόθεση ελέγχου ή χειραγώγησης του έργου των Εθελοντικών Δράσεων.

· Η ποσοτική αύξηση των Εθελοντικών δυνάμεων σε τοπικό επίπεδο, η διεύρυνση των Εθελοντικών δράσεων σε αριθμό και θεματολογία και ο συντονισμός των Εθελοντικών δυνάμεων για περισσότερη αποτελεσματικότητα και καλύτερη απόδοση, είναι προϋποθέσεις για την οποιαδήποτε αποτελεσματική σχέση του Εθελοντισμού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

· Σε κάθε Δήμο της χώρας, μέσα από την καταγραφή των οργανώσεων που παράγουν Εθελοντικό κοινωνικό έργο στην περιοχή, θα αναδειχθούν οι ανάγκες και οι προτεραιότητες της Εθελοντικής δράσης σε αριθμό ή θεματολογία ή συντονισμό με τη στήριξη των δημοτικών αρχών. Η θεματολογία αυτών των Εθελοντικών δράσεων σε δημοτικό επίπεδο, ενώ δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπόκειται σε κανέναν περιορισμό, θα πρέπει να έχει ως προτεραιότητα τις τοπικές κοινωνικές ανάγκες και τα θέματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση στην καθημερινή της λειτουργία.

· Όπου υπάρχει πληθώρα Εθελοντικών οργανώσεων, προτείνεται η ανάληψη εκ μέρους των δημοτικών αρχών πρωτοβουλιών συντονισμού και στήριξης των Εθελοντικών δυνάμεων, καθώς και ένταξής τους σε ένα καθημερινό δημοκρατικό σύστημα λήψης αποφάσεων, για όλα τα θέματα που αφορούν τις ίδιες ή το περιεχόμενο των δράσεών τους.

· Η δημιουργία συστήματος υποδοχής, εκπαίδευσης και αξιοποίησης των Εθελοντών σε τοπικό επίπεδο και καθιέρωση βραβείων ηθικής επιβράβευσης.

· Οι Μ.Κ.Ο. και οι «θεσμοί αλληλεγγύης» μπορούν να βρουν έδαφος ανάπτυξης και συνεργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διότι η δράση τους επηρεάζει άμεσα τη θεματολογία με την οποία ασχολείται μια τοπική κοινωνία.

· Τέλος, η ενδυνάμωση του Εθελοντισμού ως βασικού συντελεστή της τοπικής διακυβέρνησης, η διατήρηση της αυτονομίας και αυτοοργάνωσης του Εθελοντικού Κινήματος και η καλλιέργεια μιας γενικότερης κουλτούρας Εθελοντικής προσφοράς σε τοπικό επίπεδο είναι απαραίτητα βήματα, παράλληλα με την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός θα πρέπει να αποτελέσουμε εργαλεία επικοινωνίας και στράτευσης των μελών και φίλων της παράταξης σε τοπικό και παγκύπριο και κυρίως σε Δημοτικό επίπεδο για την ανιδιοτελή προώθηση των παραπάνω στόχων, μέσα από τους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έτσι, όχι μόνο θα συμβάλλουν στην αύξηση του τοπικού «κοινωνικού κεφαλαίου» (πράγμα που αποτελεί την πεμπτουσία της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης), αλλά συγχρόνως θα ενισχύσουν και τους θεσμούς στην κατεύθυνση της Δημοκρατικής Συμμετοχικής Διακυβέρνησης.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...